">

Tavasz, stílus, gasztronómia

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Többször ajánlottuk már figyelmetekbe a SVÉT programjait, azaz a Stílusos Vidéki Éttermek Találkozóját, ahol különleges környezetben többféle finomságot lehet kóstolni, egy kis nyugis szigetre lelve a hétköznapi rohanás közepette. Az idei tavaszváró SVÉT igazán klassz tavaszias időjárást hozott, így február 22-én mi is nekivágtunk, hogy részt vegyünk az ezévi bulin. Ahová egyébként regisztráció után lehet megérkezni, úgyhogy hirtelen felindulásból sosem érdemes elindulni, viszont ha figyelitek az ilyen eseményekről szóló híreket, nem fogtok lemaradni róla. 

A Tavaszváró SVÉT idén is a szigetmonostori Rosinante Fogadóban került megrendezésre, amely önmagában is bármikor megér egy látogatást. Szigetmonostor, talán tudjátok, a 31 km hosszú Szentendrei-szigeten fekszik, és közúton csak egyetlenegy irányból közelíthető még, Tahitótfalu felől, a Tildy Zoltánról elnevezett hídon. Komppal van mód Dunakesziről illetve Szentendre-Leányfalu határáról is átkelni, ez nyilván még egy extra élmény, bár nekünk ugyanekkora élmény volt a romantikus kis szigeten végigautózni, amelynek felszínét a Duna hordaléka, a víz és a szél formálta. Nem utolsó szempont, hogy a kavicsréteget alul agyag, felül homok zárja le, így remek vízszűrő, s ezáltal jó ivóvizet biztosít a fővárosnak és a sziget lakóinak is. A terület sík, alacsonyan fekszik, így a Duna áradásától gátrendszer védi. Ha Horány, Surány, Pócsmegyer nevét halljátok, akkor ezek a nyaralók által is nagyon kedvelt hétvégi házas övezetek mind-mind a Szentendrei-szigeten vannak. 

A szigeten a XIII. században alapítottak egy bencés kolostort, ennek később monostor lett a neve, ez lett hát Szigetmonostor falucska névadója. A romantikus kis falu szépen gyarapodott, leginkább a mezőgazdaságnak köszönhetően, a gabonafélék, búza, árpa, rozs mellett egyes zöldségek és a málna és a földieper is fontos szerepet játszik a település életében. Szigetmonostort ma is körülbelül 2000-en lakják, a falu a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. A romantikus hangulatú, kacskaringós utcácskák között sétálgatva igazi békebeli hangulatba keveredhetünk. 

A stílusos vidéki éttermek programjait követők jól ismerik a Rosinante Fogadót, amely ismét ünneplőbe öltözött február harmadik szombatjára. Már kilométerekkel a helyszín előtt fékezniük és parkolniuk kellett az autóknak, hogy elektromos kisbusszal, vagy gyalog közelítsék meg a helyszínt, ahol a regisztráció után már el is lehetett mélyedni a csodákban. A finom falatokat a belső térben, vagy a napsütötte kerti asztaloknál és padoknál lehetett elfogyasztani, jót beszélgetve, átélve a lelassulás és a végtelen nyugalom hangulatát. Nehéz választani a nap sztárja közül: talán a legtöbben a levendulás mille-feuille-t, vagy az aranygaluskát hozták tányérukon, de a szezonnak nagyon is megfelelő, házi lekvárokkal készült virágfánk is óriási sikernek örvendett. Az ételek teljes sorát csak azért írjuk le, hogy egy következő alkalomhoz nektek is kedvet csináljunk:

Rosinante Fogadó, Szigetmonostor

 • Lilakáposzta-krémleves szigetmonostori kecskesajttal
 • Friss harcsatepertő, zöldség gratin
 • Aranygaluska

 Macok Bisztró, Eger

 • Vietnámi marhahúsleves
 • Macok túrógombóc

Kistücsök Étterem, Balatonszemes

 •  Gombapástétom tökmagolajos salátával
 • Tokhal sült zellerrel, répákkal és tökmagolajos vajszósszal

 Nomád Hotel, Noszvaj

 • Gines paradicsomleves 
 • Malacpofa téli zöldséges tócsnival, céklával

Viator Étterem, Pannonhalma

 • Krémes rizottó, fokhagymás-gyömbéres garnélával és/vagy rozmaringos sütőtökkel és kéksajttal
 • Levendulás mille-feuille

Szabi A Pék

 • Bivaly ricottával töltött tortelloni zöldségszószban és colonnatai szalonnával
 • Bomboloni fánkok 10 féle lekvárral

A rendezvény tematikája idén a zöldség volt, így a főételek mindegyikében szerepelt valamilyen “téli zöldség”, ezek változatos felhasználásáról győződhettünk meg. Remek zöldségkrémeket kóstolhattunk A Séf és a Kertész nevű vállalkozópáros műhelyéből is, de helyi mézeket, sajtokat is próbálhattak és akár szuvenírként meg is vásárolhattak a jelenlévők. A gyerekek fűszermag-bonbonokat készíthettek, zsázsa, rukkola, bazsalikom, petrezselyem magokat papírral és vízzel feldolgozva varázsoltak kis gombócokká, hogy aztán  majd otthon elültessék őket. A lelkesebbek kis papírdobozt is készítettek hozzá, így feldobva, saját készítésű emléktárggyal, no és persze jóllakva sétáltak ki a Rosinante Fogadóból.

Aki szívesen vakációzna a szigeten, annak a Rosinante 22 szobáját ajánljuk figyelmébe, aki pedig legközelebb maga is szívesen benevezne egy hasonló programra, annak a SVÉT honlapja segíthet majd az idei naptárral, de annyit máris elárulhatunk, hogy a fő rendezvény ez évben Sopronban lesz majd, az Erhardt Étterem szervezésében, szeptember 12-én. 

Fotó: Szindbád, az Utazó