">

Újra Mesterségek Ünnepe

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
gabireka_feketefeherVannak olyan helyek, események, pillanatok, amelyeket látni kell. És ha egyszer látta az ember, megélte az élményt, újra és újra szeretne ott lenni. Valahogy ilyen varázslatot kínál a nyár végi családi fesztivál, a Mesterségek Ünnepe is a Budai Várban, amelyet, szinte hihetetlen, de immár huszonhetedik alkalommal rendeznek meg idén. A történelmi városnegyed ilyenkor teljesen új arcát mutatja, csodálatos díszletként szolgálva annak a közel 1200 résztvevőnek, akik a magyar népművészet páratlan értékeivel és szépségeivel segítenek bennünket közelebbi ismeretségbe kerülni. Merthogy nagyon is van mire büszkének lennünk, és ezt nem elég, hogy örömmel mutatjuk meg a világnak, kell, hogy évről évre magunk is élvezzük négy napig, de legalább azon belül néhány óráig ezt a különleges, magával ragadó hangulatot.

A rendezvényt szervező Népművészeti Egyesületek Szövetsége idén igazán mozgalmas hónapokon van túl. Májusban 3 napig Ausztriában, Linz belvárosában mutatkozhatott be a magyar népművészet, június végén pedig 2 hétig a tradicionális washingtoni Smithsonian Folklife Festival díszvendége volt Magyarország, ahol közel másfélmillió amerikai élvezhette a magyar kézművesek és zenészek kiemelkedő tudását.

Augusztus 17. és 20. között viszont ismét mu_altalanosminden a magyar közönségről szól. Na meg a gyapjúról, hiszen idén kiemelt téma a gyapjú, és a hozzá kapcsolódó mesterségek: az Oroszlános Udvarban lévő műhelybemutatókon a szakmai bizottságok szervezésében a gyapjút alapanyagként használó mesterségek, így a szövés, viseletkészítés, hímzés, csipkekészítés, nemezelés titkait is elleshetjük. A hagyományok szerint idén megrendezésre kerülő „Te bárányok gyapjából való…” című tematikus kiállításon is a gyapjúé lesz a főszerep, változatos, érdekes, rendhagyó gyapjúból készült tárgyakkal. A gyerekek sem maradnak ki az élményből, hiszen a játszóházban korhatár nélkül részt vehetnek a gyapjú feldolgozásának különböző szakaszaiban, kipróbálhatják, milyen a gyapjúmosás, hogyan festünk növényekkel, mit jelent a bottal felverés, kézi fésűvel fésülés, nemezelés, szövés-fonás. Az idei fesztivál díszvendége Kirgizisztán lesz. A közép-ázsiai térségből érkező népművészek ősi technikákat, különleges eljárásokat és szemet gyönyörködtető alkotásokat hoznak el számunkra. Láthatunk majd közép-ázsiai hengerelt mintás nemeztakaró és szabott-varrott shyrdak készítést, különleges csi-szövést, de megismerkedhetünk a kirgiz fejfedők és kirgiz ékszerek csodálatos világával is.

mu_3Természetesen azok sem fognak csalódni, akik más mesterségek fortélyaiba kukkantanának bele, hiszen szokás szerint bemutatják tudományukat kosárfonók, gyertyaöntők, kovácsok, fafaragók, fazekasok is, a leglelkesebb érdeklődőket, tanulni vágyókat pedig a Kézműves Iskolák tájékoztatják a mesterré válás lehetőségeiről.  Újdonság viszont a Mesélő Mesterek színpada, amelyet az Oroszlános Udvarban találnak a látogatók, ahol a Népművészet Mestereitől minden bizonnyal rendkívül érdekes történeteket hallgathatunk majd meg.

Idén is a Hunyadi Udvarban elhelyezett fotóponton várja a Mesterségek Ünnepe mindazokat, akik viseletben érkeznek. Az „Érkezz viseletben” felhívásra készülő fotókat szakmai zsűri bírálja majd el, értékes nyereményekért érdemes előkeresni a különleges öltözékeket. A fesztivál hivatalos Facebook-oldalán pedig már elindult az a képfeltöltős nyereményjáték, amely a „Vásárfia az otthonomban” címet viseli, s amelyben olyan tárgyak fotóját várják a szervezők, amelyeket a Mesterségek Ünnepén vásároltak a játékosok, és megmutatják, hogy fest az otthonukban a kedvenc tárgyuk.

Természetesen nincs fesztivál ma már sajtkostologasztronómia nélkül: a tavalyi nagy siker alapján kézműves sajtok mesterei is jelen lesznek, de egyéb finomságokat, kézműves étkeket is lehet majd kóstolni. Nem maradhat el idén sem a zalai dödölle, a töki pompos, vagy a kürtőskalács és a házi rétesek élménye sem. Mézek, mézeskalácsok, kolbászok, kenyerek és jó borok és sok egyéb finomság csábítják majd a fesztivál látogatóit.

És persze a rendkívül gazdag kulturális program, amelyet szokás szerint idén is két színpadon, a Savoyai-teraszon és az Oroszlános Udvarban élvezhetünk majd. Magyar és külföldi néptáncegyüttesek, bábosok mellett fellép a magyar folk- és világzene számos kitűnősége is: néhány név ízelítőképpen: Kerekes Band, Szirtes Edina Mókus és a Fabula Rasa, Zurgó, Cimbaliband, Tárkány Művek, Bognár Szilvi, Szvorák Katalin, Etnofon, Gázsa, Berecz András és még sokan mások. Két különleges divatbemutatóra is sor kerül majd, amelyeket a washingtoni fesztiválprogram után most Budapesten is láthatunk: 17-én Hrivnák Tünde, 18-án pedig Molnár-Madarász Melinda, Meyke újragondolt, gyönyörű ruháit csodálhatjuk meg a Mesterségek Ünnepén is.

vasarfia_851Újdonság az idei fesztiválon, hogy idén először négynapos belépőjegy is vásárolható a felnőttek és kedvezményes áron a 4-14 éves korú gyermekek és nyugdíjasok számára is. Családi jegyből is több variáció lesz: 2, 3 és 4 gyermekkel érkezőkre is gondoltak a szervezők. A jegyek elővételben már megválthatóak a Ticketportal weboldalán és jegyirodáiban. A fesztiválról bővebb információ folyamatosan itt: www.mestersegekunnepe.hu, vagy a rendezvény hivatalos Facebook-oldalán.

Szombat, vasárnap, hétfő, kedd – tervezzétek be, melyik napon látogattok el a budai Várba, mert az élmény kihagyhatatlan! Mi ott leszünk!

Puszi: Réka és Gabi