">

Ültessünk mikrozöldséget!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
Salátát enni jó! Legalábbis mi imádjuk. A frissességét, az üdeségét, és nem utolsósorban az érzést, hogy most éppen teszünk valami jót az egészségünkért, hiszen csak úgy szaladnak befelé a vitaminok és ásványi anyagok. A salátákat ezerféleképpen lehet variálni, változatosan és finoman ehetjük őket. Persze sokszor előfordul, hogy hiába vettük meg, vittük haza a legklasszabb alapanyagot is, valahogy elfeledkezünk róla és dobhatjuk ki, mert már nincs kedvünk így elfogyasztani. Talán ezért is kaptuk fel a fejünket azonnal, mikor találkoztunk a http://salatazo.hu/ weboldallal, amely arra biztat bennünket, hogy sose kerüljünk ilyen helyzetbe. Legyen mindig friss, fiatal vitamindús hajtás a kezünk ügyében, növesszünk mikrozöldeket akár az ablakpárkányunkon is. Természetesen azonnal úgy éreztük, hogy ezt nekünk ki kell próbálnunk, be is számolunk gyorsan nektek a tapasztalatainkról.

Nagyon tetszik benne, hogy ez egy egyszerű és gyors megoldás: nincs szükség okvetlenül kertre, de még teraszra sem, tényleg elférhetnek a dobozkáink az ablakpárkányon is. Annyit és akkor tudunk termeszteni ezekből a mikrozöldségekből, amennyit csak szeretnénk, ráadásul vegyszermentesen. És ami a legjobb: kutatások igazolják, hogy ezek a kicsi növények igazi vitaminbombák, nagyon magas tápanyagtartalommal, úgyhogy igazi superfoodra bukkantunk. Nézzük csak a vöröskáposzta mikrozöldjét: a kifejlett káposztához képest 40-szer több E-vitamin, 6-szor több C-vitamin és 69-szer több K-vitamin van. Jól hangzik, ugye?

Ahogyan az is, hogy nem kell észben tartani, hogy kéne valami zöldet venni a szendvicshez, salátához, hanem csak odalépünk a mikrozöldségeinkhez és frissen nyisszantunk belőlük annyit, amennyire szükségünk van. Ily módon még a környezetet is óvjuk, hiszen se csomagolás, se szállítás nem terheli azt.

Az ültetés pofonegyszerű, mondhatni gyerekjáték, nálunk a 8 éves segéderő is nagyon lelkesen tapicskolta a beáztatott kókuszrostokat, és szórta a zacskóban lévő magvakat. Az ültetőszett része ugyanis a papír vagy műanyag doboz, és a kókuszrost tömb, illetve a vetőmagok. Fél liter víztől a kókuszrostok elkezdenek felpuhulni, így kitölthetőek vele a dobozok és eloszthatóak a magok. Utána már csak permetezni kell, majd kétnaponta locsolgatni. Általában 10-14 nap alatt várható a növekedés, hogy a nagy melegnek, vagy a lefedésnek tudható-e be, nem tudjuk, de nálunk 2 nap után már volt eredmény, s a 3. napon már lelkesen lehetett szüretelni a reggeli szendvicsre friss mikrozöldséget. Akkor kell csak levágni, amikor fogyasztani szeretnénk, így marad maximumon a tápanyagtartalma és az íze is így a legfinomabb. 3-4 hétig növeszthető egy adag a tálcában, utána le kell vágni és a maradék még pár napig a hűtőből elcsipegethető.

És hogy mihez? Szendvicsekhez, pestokhoz, kencékhez, mártogatósokhoz tökéletes, de használhatjuk salátazöldként, leves ízesítésére és természetesen zöld turmixokhoz is. A mi mikrozöldség-termesztésünk első próbálkozásai a Turmix és a Saláta ültetőcsomagra estek, úgyhogy a fodros kel-variációkat örömmel próbáltuk ki máris, kecskesajtos szendvicskrémhez adva, almával és kókusztejjel pedig zöld turmix készült belőle. A borsó és a brokkoli még növekedésben van, csakúgy mint a külön ültetett koriander, de amint ezek is kétlevelesen vágható állapotba kerülnek, beszámolunk az élményről és adunk tippeket felhasználáshoz. Addig is ajánljuk nektek az oldalt, ahol ti is „salátázhattok” egyet: http://salatazo.hu/