">

Növényápolási praktikák nyárra

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
kekzoldgabirekaSzeretjük a növényeket, legyenek azok a lakásban, erkélyen, vagy akár a kiskertünkben. Bánni velük, gondozni őket azonban nem egy egyszerű feladat, különösen ilyenkor nyáron. Hiszen amikor eljön a jó idő, akkor szívesen megyünk ide-oda, akár egy-két napos kiruccanásra, akár hosszabb nyaralásra. Ezek a házon kívül töltött időszakok nem szabad, hogy nyomot hagyjanak kedvenc növényeinken, hiszen akkor oda az egész éves törődés, ápolás. Megpróbáltunk csokorba szedni néhány házi praktikát, amellyel a nyári időszak könnyedén túlélhető zöld kedvenceinknek is.

Ha lakásban lakunk, és sok szobanövényünk van, szobanovenyeka legjobb megoldás minden bizonnyal az, ha megkérünk családtagot, ismerőst, barátot, szomszédot, hogy távollétünkben két-három naponta öntözze meg virágainkat. Ha erre nincs mód, vagy nem szívesen hagynánk kulcsot valakinél, akkor azért egy néhány napos, egyhetes időszakot az alábbi praktikák valamelyikével is át lehet vészelni. Egyszerű módszer, hogy a növényeket a lakás leghűvösebb sarkába pakoljuk át. Még jobb, ha a fürdőkádba, zuhanytálcába, és néhány centi vízben hagyjuk ott őket állni. Így alulról szívnak fel nedvességet, tehát kevésbé fognak kiszáradni, ráadásul ha előzetesen kicsit lezuhanyoztuk a leveleket, akkor párás levegőben jól érzik majd magukat. Ha ezt nem szeretnénk, akkor lehet azt, hogy alaposan meglocsoljuk a földet (értelemszerűen csak annyira, hogy azért a cserépből ne folyjon ki… :-) ), és valamilyen légáteresztő anyaggal lefedjük a cserepet, hogy megakadályozzuk a kiszáradást. Nylonzacskó nem jó, de akár egy újságpapírból, vagy viaszosvászonból, vagy átlyuggatott fóliából kör alakú “fedelet” szabhatunk a cserépre, és ezzel takarhatjuk be a földet. Másik tipp: egy vastag, pamutból készült cipőfűző egyik végét egy vízzel megtöltött vázába lógatjuk, a másik végét pedig beledugjuk a virágföldbe. Ez is biztosít egy bizonyos mértékű vízátvitelt a növények számára.

Ha az erkélyen, balkonon, ablakban vannak növényeink, akkor arra nyilván valamennyire alapozhatunk, hogy esik az eső, és kap nedvességet. De arra is, amire nyaranta gyakran akad példa, hogy egy csepp sem. Tehát ami fontos: ha tehetjük, a tűző napról helyezzük át a növényeket, virágosládákat, néha már az is segít, ha a fal mellé, a földre tesszük. Persze öntözés nélkül egy hétig ez sem maradhat, de azért lakáson kívüli öntözésre talán könnyebb megkérni a szomszédokat. Ha erősen meglocsoljuk, akár egy centire is álljon rajta a víz, akkor néhány nap haladékot biztosan nyerünk vele.

Vannak egyébként elsőre elég furcsán hangzó házipraktikák, de érdemes kipróbálni, ha szükség van rá. A túllocsolás ugyanúgy nem jó a növényeknek, annyira “élhető” lesz a táptalaj, hogy könnyen elképzelhető, hogy drótférgek költöznek a földbe. csiga_sorHogy ezt megússzuk, egy-egy gerezd fokhagymát dugjunk a növény gyökeréhez, ez remek féregirtó. Ha néhány hétnél tovább hagyjuk ott, akkor persze ne lepődjünk meg, ha kikelt a fokhagyma is a földben… :-)  Ha szeretnénk, hogy virágzó szobanövényeink egy kicsit jobban tomboljanak, több virágot hozzanak, fejjel lefelé gyufaszálakat szúrjunk bele a földbe. A foszfor segíteni fog és a virágok hamarabb előbújnak. Előfordulhat, hogy növényeinken levéltetvek bukkannak fel. Ha nem szeretnénk kemikáliát használni, akkor próbálkozhatunk mosószappan nem túl erős oldatával lepermetezni őket, vagy két-három szál csalánt leforrázunk, és annak főzetével is befújhatjuk a leveleket. Természetes gyomirtót is könnyedén készíthetünk olcsó háziszerekből: 2 deci 20 %-os háztartási ecethez 2-3 dkg sót, és 5-6 csepp folyékony mosogatószert adunk, ezzel fújjuk be a gyomnak vélt növényeket. Ha csigák is fenyegetik a növényeinket, akkor porrá tört tojáshéjjal is próbálkozhatunk, megint más források egy kis sörrel készítenek csigacsapdát. Ezt is ki lehet próbálni.

Ha pedig minden hiába, és megsínylették a nyarat a növényeink, akkor nem marad más hátra, mint az átültetés. Friss virágföldet amúgy is évente érdemes adnunk a növényeinknek, egy alapos lemosás, a gyökerek megtisztítása után mehetnek az új földbe, szükség esetén nagyobb cserépbe, és máris újjászülettek!

Puszi: Réka és Gabi