">

Növényápolási kisokos

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
rekaredony1Mondtam már, hogy lakásfelújítottunk? Jó, csak vicceltem! Nem ígérem, hogy soha többet nem hozom szóba, de mostanában megkíméllek benneteket az efféle sztoriktól. Viszont az tény, hogy az idegrendszeremen túl a növényeim is gallyra mentek a renoválásban. A teraszon lévők is és a szobanövények is. Kétségbe ejtő látványt nyújtottak, amikor előbukkantak a dobozhalom mögül. Némelyik menthetetlennek tűnt, amit azért sajnáltam volna, mert mindegyik növénynek története van. Van olyan, ami még az első kis garzonunkból lett átmenekítve. Pontosan emlékszem, melyik virágot kaptam a férjemtől a harmincadik születésnapomra. Csonka Bandi orchideája is hét éves múlt. Sőt az Anyakanyar sajtótájékoztatóján kapott két növénykém is ott díszeleg a konyhaablakban. Bár nem vagyok egy nagy kertész (hehe, csak voltam) de nagyon a szívemhez nőttek, a lakás és az életünk részei lettek ezek a szépségek. Pontosabban rémségek, amik a megmentőjüket várták.

Bevallom férfiasan, hogy nem mertem bevállalni ezt a feladatot és segítséget kértem. És kaptam. A legnagyobb természetességgel vette Szomoru Miklós (Astoria Rózsái) a kérdésemet, amit alig mertem feltenni, mert azt hittem rajtam kívül soha senki nem fordult még szakemberhez szobanövény ügyben. Én azt gondoltam, komplett idiótának fog tartani, hiszen nem a kertemet kell rendbe tenni, hanem az aprócska terasz és a lakásunk növényeit. Mint kiderült, nem én vagyok az egyetlen antikertész, így hát, no para, jöhetett a virágmentés három lépésben. Első körben eljött felmérni a károkat. Gondosan feljegyezte, hogy milyen cserepekre, mennyi földre, milyen tápanyagra, esetleg mennyi új növényre lesz szükség. Ezután beszerzett mindent, majd végül két óra(!) leforgása alatt rendbe tette az összes létező növényemet. Átültetett, megmetszett, tápozott, elrendezett. Amikor hazaértem, nem hittem a szememnek. Gyönyörű, egészséges, fényesen zöldellő virágok lepték el a lakást.

IMG_0133

Egy-két fontos dologról kifaggattam, hátha nektek is szükségetek van némi segítségre.

Idén az enyhe tél miatt sok gond volt a gombás megbetegedésekkel. A további fertőzéseknek úgy tudjuk elejét venni, ha most a lehullott lombot, megbetegedett növényi részeket összegyűjtjük és megsemmisítjük. Érdemes a termőföldet is kicserélni, ha erre nincs lehetőség, legalább a felső 1-2 cm-t lekapargatni és felülszórni friss egészséges tápanyagdús földdel. (Fontos a jó minőség, ne a barkácsáruházas olcsó földeket használjuk). Ezt követően, de még a fagyok beállta előtt érdemes megpermetezni a balkonnövényeket, szobanövényeket gombaölő szerrel.

Az ősz kiváló időpont az átültetésre. Ne sokkal nagyobb cserépre gondoljunk, csak legalább egy, maximum két mérettel nagyobbra. Szintén fontos a jó minőségű termőföld. Átültetés után alapos öntözés ajánlott. A tápoldatozást ilyenkor hanyagoljuk pár hétig.

A balkonon a virágok egy része ugyan már nem olyan üde, sárgulnak a levelek. Egyes egynyári növények ideje már lejárt. A felszabaduló helyekre viszont beszerezhetjük a csodálatos őszi  növényeket.(tőzegáfonya, krizentém, erika, calluna, árvácska…)

IMG_1413214028069

Balkonnövényeinket továbbra is rendszeresen kell öntözni állott vízzel. A víz mennyiséget már csökkenthetjük. Az átteleltetendő növényeknél, mint pl. a leander, bougainvillea (mályvafürt) viszont már abba kell hagyni a tápoldatozást. A hidegebb fagyos idők eljövetelekor pedig világos, de hűvös (max 5-10 fok) helyen kell teleltetnünk. Ne felejtkezzünk el ilyenkor sem három hetente megöntözni őket.

A balkonon beültetett örökzöldeket is öntözni kell télen is. Nem elegendő a rájuk hulló hó és eső, egy- két hetente  kapjanak öntözést.

Most kell ültetni a hagymás növényeket. A hóvirág, a krókusz, a tulipán, a jácint, stb. hagymákat gyökerükkel lefelé, legalább 2-3 cm földréteggel takarva kell a ládákba helyezni. Ősszel mérsékelten kell locsolni, télen egyáltalán nincs rá szükség. Tavasszal az első napsugarakra megindul az élet.

Ajtóinkon lecserélhetjük a kifakult nyári levendulakoszorúkat, csodás őszi bogyókkal, termésekkel díszített kopogtatóra.

IMG_0128

Ezek után nincs is más hátra, mint gyönyörködni a megszépült őszi növényeinkben!

Puszi: Réka