">

Kuckó-készítési kisokos

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
Nem kérdés, hogy nagyon fontos az, hogy gyerekeinket már kicsi koruktól kezdve igényes, szép és mindemellett praktikus környezet vegye körül. A gyerekek saját kis birodalmát, kuckóját épp olyan fontos ízlésesen és kényelmesen berendezni, mint a saját nappalinkat vagy hálószobánkat. Ráadásul ez egy folyamatos feladat, hiszen ahogy nőnek a gyerekek, aktuális koruknak megfelelően kell újraterveznünk a kis életterüket. Tóth Bogival, a város legcsajosabb designboltjának tulajdonosával, ami a BoglárkaVera névre keresztelt üzlet, nyáron már találkozhattatok. Bogi mellesleg szabadúszó enteriőrtervező is, és mióta szakértő az Anyakanyaron számtalan kérdést intéztetek már hozzá gyerekszoba berendezéssel kapcsolatban. Arra gondoltunk, hogy Bogi ötleteit inkább mindenkivel megosztjuk, hátha másokban is felmerül néhány kérdés, biztos mindenkinek hasznos lesz néhány jó tanács.

Mindkettőnknek egy fiú és egy lány gyermekünk van, és nagy kihívás, hogyan lehet úgy berendezni egy gyerekszobát, ill. milyen színű legyen a gyerekszoba, ha különlegeset szeretnénk, unjuk már a kéket a fiúknak, rózsaszínt a lányoknak témakört, esetleg egy szobája van mindkét gyerkőcnek, így nem lehet nagyon egyik irányba sem elszállni. Ez úgy tűnt nektek is szöget üt a fejetekben, Bogi szerint azonban erre is van megoldás. Méghozzá a mentazöld szín, vagy a zöldnek valamilyen halványabb, pasztellesebb árnyalata. Hiába van vége a nyárnak, ez még mindig divatos, ami pedig a különösen jó benne, hogy uniszex szín, tehát akármilyen nemű is a babátok, vagy gyermeketek, ha más színnel kombináljátok, máris más jelleget kap az enteriőr. Bogi a lányoknak ajánlja például a korall színt, vagy a rózsaszínt, lilát, fiúknak pedig szürkével és barnával kombinálva lehet tökéletes választás a menta.

Ha egy szobában lakik két különböző nemű gyerkőc, akkor a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb elválasztási trükk, ha gardróbszekrénnyel, vagy könyvespolccal szeparáljuk a gyerekeket egymástól. Ha erre nincs lehetőség, kisebb, optikai csalásokhoz is folyamodhatunk. Ha eltérő tapétákat használunk a gyerekek ágya körül például jó megoldás lehet, mert így olyan érzésünk lesz, mintha két külön szobában lennénk.

Amiről Bogi mindenkit lebeszél az a padlószőnyeg, emellett pedig az olyan bútorok, amik eleve macisak, vagy Barbie babásak és műanyag bevonatúak. Sokkal jobb döntés a természetes, egyszerű és egyszínű fa bútor, ami mellett nagyobb szabadságunk van egyedivé tenni a gyerekszobát kiegészítőkkel, tapétával, textilekkel, a giccses „mindenkinek-világoskék-macis-bútora” van hatás nélkül. Anyaghasználatot illetően a természetes anyagok a menők. Pamutok, lenvásznak, vagy akár a könnyű, vékony géz anyagok. Bogi megsúgta, kislányszobákba a tüll és a selyem is jó választás. A természetes anyagokat egyébként a gyerekek is jobban szeretik. Ösztönösen magukénak érzik őket.

Mostanság divat az is, hogy egy-egy régi bútordarabot újítunk fel, és teszünk be a gyerekszobába. A vizes bázisú festékek nem igényelnek semmilyen hígítót, vagy oldószert, ezért inkább ilyen festéket használjunk a bútor felfrissítéshez. A kívánt, végleges összhatástól függően lehet matt, gyöngyházfényű, selyemfényű, vagy egészen fényes fedésű festéket is választani.

Készen álltok a gyerekszoba felfrissítésére? Mi egészen feldobódtunk és új lendületet kaptunk.

Bogi továbbra is szívesen válaszol mindenre, ami enteriőrtervezéssel kapcsolatos lehet. Kérdezzétek nyugodtan!!!

Puszi: Réka és Gabi