">

Habkönnyű házi praktikák

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Vannak olyan információk, amelyekre az ember lánya ifjabb korában oda se bagózik. Kit érdekel addig, amíg nem vezet háztartást, hogy mitől lesz csillogó a konyhában minden, hogy kell elűzni a nemkívánatos szagokat vagy éppen rovarokat, vagy éppen hogy óvjuk meg leginkább féltve őrzött tárgyainkat. Pedig valószínűleg mindenki anyukája és nagymamája tud bőséggel ilyen apró trükköket, amelyeket nekünk most kell felfedeznünk vagy magunktól kitalálni. Nem volt butaság régen az a háztartástan, és az sem, hogy anyák adták tovább lányaiknak generációról generációra a legféltettebb házi praktikáikat, akár ceruzával kockás füzetbe írva.

Mi most csokorba szedtünk néhányat, ami lehet, hogy sokaknak egyértelmű, de bízunk benne, hogy lesznek, akik örömmel veszik ezeket a bölcsességeket. Lássunk hát néhány hétköznapi dolgot, és nézzük meg, milyen csodákra képesek.

Szódabikarbóna – sok mindenre jó, de nemrég volt egy szodabikarbonalenyűgöző tapasztalatunk vele. Nem szégyen bevallani, hogy melegítés közben a tűzhelyen maradt egy kis fazék leves, és közbejött egy-két telefon, a leves pedig vastag szénréteggé égett. Túl jó edényben volt ahhoz, hogy ezzel a problémával ne küzdjünk meg, így az alábbi dolog segített: 1 zacskó szódabikarbónát öntöttünk rá,  majd egy kevés vizet, és kislángon elkezdtük melegíteni. A szódabikarbóna hajtó hatásával elkezdte feloldani a lerakódást, amelyet utána nagyobb darabokban el lehetett távolítani. Az edény alján még mindig maradtak fekete pettyek, de a második hasonló kör után makulátlanul kaptuk vissza a fazekat. Nem akartunk hinni a szemünknek!

Ecet –  talán többen ismeritek, hogy az ecetes oldat képes kiváltani a méregdrága vízkőoldókat is, használhatjuk bátran fürdőszobai tisztításnál, eldugult lefolyók, vagy elszíneződött fugák esetén is jó szolgálatot tehet nekünk. De azt például kevesen tudják, hogy mondjuk egy hasonló odakozmált étel, vagy bármi más kellemetlen szag esetén egy kis edényben ecetes vizet forralunk, az meg fogja szüntetni a nemkívánatos illatokat. A kávé- vagy teafőzőt is ecetes vízzel mossuk át, ha szeretnénk felfrissíteni.

Kenyér – sajnos minden odafigyelés ellenére néha a hűtőszekrényben is lehet furcsa szag.  Zöldség vagy valami erős illatú étel is okozhatja, és éppen nem aktuális a hűtőmosás. Mi a teendő ilyenkor? Egy kistányéron egy szelet kenyeret helyezünk el az egyik polcon, és mire a kenyér megszárad a hűtőben, a tünetek is eltűnnek. Ezt bármikor alkalmazhatjuk a drágán megvásárolt hűtőfrissítő golyók vagy egyebek helyett, csodát tesz!

– nem maradhat ki ez az egyszerű kellék sem. Például a függönyeink fehérré varázsolásában lehet segítségünkre, amit akár a dohányfüst, akár az utcáról érkező por okozhat. Ha nagyon makacs kosszal van dolgunk, ami néha csak akkor derül ki, amikor leszedjük a helyéről a függönyt, akkor az első áztatást egy jókora adag tengeri sóval végezzük. Segíteni fog! Vörösbor-folt eltávolításánál is segít, egyébként pedig egy erősen sós oldat még lefolyótisztításra is alkalmas lehet.

Citrom – így tél végén erősen aktuális a dolog, hogy a hólétől kifehéredett cipőket rendbehozzuk valahogy. Például egy fél citrommal való átdörzsölés megoldja ezt a problémát. Mellesleg a citrom segít a kezünkről is lehozni az elszíneződéseket, amelyeket mondjuk egy fazék főtt cékla meghámozása okoz, és ugyanezzel a módszerrel távolíthatjuk el a foltokat a vágódeszkákról, késekről is.

És hogy ne gondoljátok, hogy csak szagokkal, foltokkal kell küzdenünk állandóan, jöjjön még két ráadás praktika:

Olívaolaj és kristálycukor – keverjük össze egy kistálban és a mosdó vagy a kád fölött alaposan dörzsöljük át vele a kezünket. Babapopsi finomságú lesz a legérdesebb, száraz kéz is, felfrissíti, kisimítja, leradírozza a hámsejteket. Filléres és nagyon hatásos csodaszer!

Gyufa – ezt pedig fejjel lefelé dugjuk be annak a cserepes növénynek a földjébe, amelytől azt várjuk, hogy újra, még egyszer, vagy most már tényleg nyíljon ki a virága! Meggyorsítja a virágzást, és akár most február végén is örülhetünk újra a karácsonyi kaktuszunk tombolásának.

Nektek is vannak hasonló bevált házi praktikáitok? Kíváncsian várjuk, hogy megosszátok velünk!

Puszi: Réka és Gabi