">

Folt hátán folt

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
gabireka_feherfekete1Bizony, ez is előfordul. A legnagyobb elővigyázatosság ellenére is akad, hogy folt lesz itt, ott, amott. Tudjátok, a lényeg, hogy a becsületünkön ne essék… :-) Na jó, félre a tréfát. Nincs bosszantóbb annál, mint amikor folt kerül a gyerek ruhájára, a féltve őrzött kanapéra, a vágyva vágyott tapétára, a szőnyegre, az asztalterítőre, satöbbi, satöbbi… Nem is folytatjuk. Mármint a felsorolást ily módon, helyette összegyűjtöttünk néhány praktikát, amelynek segítségével könnyebben szabadulhatunk a foltoktól. Az mondjuk sosem árt, ha tudjuk, milyen eredetű a folt, amit szeretnénk eltávolítani, de azért ez általában így van. És igen, tudjuk, hogy lehet kapni csodaszereket, sőt azt is bevalljuk, olykor-olykor mi is veszünk ilyeneket, és olyan is volt már, ami nagyon bevált, de valljuk, hogy a régi házi módszereknél valószínűleg kevés jobb létezik. Lássuk hát a tippeket!

A különböző italok például általában nem átallanak kavefoltidőről időre alkalmatlan helyen kiömleni és foltot hagyni. Például a gyerek kakaója. Ha ez a kakaófolt friss, akkor meleg sós víz segíthet rajtunk, ezt utána langyos vízzel öblítsük át. Teafoltot az abroszból néhány csepp citromlé segítségével lehet eltüntetni. Aztán ott a kávé is, ezt próbálhatjuk kiszedni langyos vízbe mártott vattával, papírzsebkendővel, többször cserélve. Nagyobb terjedelmű, de friss kávéfoltot jól tisztít a tejbe áztatás, utána persze rendesen ki kell mosni az anyagot. A makacsabb foltoknál szintén a meleg sós víz segíthet. A só a vörösbor-foltnál is segíthet, meg persze a hypo is, de itt van egy zseniális trükk: öntsünk rá fehérbort! Állítólag közömbösíti! Nem mondjuk, hogy ezért most okvetlenül “összevörösborozunk” valamit, de ha úgy adódik, ezt ki kell próbálni!

gyerekrajzA gyerekeink szeretnek rajzolni. Néha a falra is. Aha. Na, azzal mit kezdjünk? A színes ceruza nyomait szódabikarbónás kendővel dörzsöljük át, de van még egy-két trükk. Egy kis étkezési keményítőből és hideg vízből készítsünk egy kis spéci pasztát, ezt vigyük fel a foltra és hagyjuk megszáradni. A száraz foltot utána le lehet kefélni. Lehet, hogy a foltok első alkalommal még nem tűnnek el, akkor ismételjük meg még egyszer. Azt is kipróbálhatjuk, hogy itatóspapírt teszünk a foltra és rávasalunk. Itt fontos, ha ismétlünk, mindg csak tiszta itatóst használjunk! Ha csak egyszerű ujjlenyomatok lennének a falon, próbálkozhatunk radírozással is, hagyományossal is, de szaküzletekben lehet kapni folteltávolító gyurmaradírt is.

Gyakori probléma, hogy tintafoltok esnek tintafoltpéldául a szőnyegünkre. Langyos tejet rá! Ha golyóstoll foltokat észlelünk, szórjuk be hajlakkal, száradás után pedig ecetes vízzel keféljük le. Szintén nagy bosszúság tud lenni, ha rágógumi kerül a szőnyegbe. Erre is van egy régi tipp. Tegyünk rá jégkockát, és tartsuk rajta addig, amíg meg nem dermed, utána le tudjuk majd törni a rágógumit anélkül, hogy a szőnyegben kárt tennénk. Ha maradt folt esetleg, akkor itt jöhet egy hagyományos folttisztító. Egyébként naná, hogy erre is akad régi házi tipp! Az mondjuk valószínűleg mindenki számára világos, hogy a friss foltot leggyorsabban és leghatékonyabban ásványvízzel vagy szódavízzel tüntethetjük el. A foltra öntjük, várunk egy kicsit, aztán száraz ruhával óvatosan felitatjuk. Ha makacsabbak a foltok, akkor vehetjük az alábbi trükköt: két evőkanál mosószer, három evőkanál ecet, egy liter meleg víz.  Ezzel kell bekenni a foltot és néhány perc múlva szárítsuk meg. Azt például tudtátok, hogy a borotvakrém is remek folteltávolító? Ahogy beszívódik, egy kis vízzel lemossuk és ha minden igaz, folt volt-nincs.

citrom ecetÉs hát akkor, ami még gyakori folt, az étkezések nyomai. Gyümölcsfolt… szeretjük, pláne a legújabb ruhákon… Képzeljétek el, állítólag a friss foltokat, ha egy méter magasból leöntjük lobogó, forró vízzel, eltűnnek. Ezt persze nincs mindig mód kipróbálni, úgyhogy ezt is jegyezzük meg: citromlével vagy ecettel nedvesítsük meg a foltot és rövid idő múlva ezt öblítsük át langyos vízzel. Világos ruhákból a gyümölcsfoltokat úgy tüntethetjük el, hogy azokat 12 órán át aludttejben áztatjuk. Na tessék, meg kell tanulnunk újra aludttejet készíteni, mint nagyanyáinknak! Vagy talán a bolti kefír is jó lehet? Ki kell próbálni. A spenótfolt eltávolítására is van régi bölcsesség: reszelt nyersburgonya-péppel kenjük be, 4-5 percig hagyjuk rajta, utána öblítsük ki.

Hú, ennyi mindent megjegyezni, nem is könnyű, ugye? Nem is kell, elég ha akkor visszalapoztok, amikor szükség van rá. A lényeg, hogy legyen fejben, hogy erre is van megoldás. És a foltoknak nyoma se maradjon! Ha pedig nektek is van néhány tuti tippetek, amiről mi nem hallottunk még, akkor ne habozzatok, írjátok meg nekünk, kíváncsian várjuk!

Puszi: Gabi és Réka