Gyakran törjük a fejünket azon, hogy mi legyen a vacsora. Legyen laktató, változatos, finom és persze egészséges is. Ráadásul arra is figyelnünk kell, hogy a halat is változatos formában csempésszük be a család táplálkozásába. Erre adunk most egy remek tippet. A lazacot nemes egyszerűséggel szuperélelmiszernek is szokás nevezni. Nem véletlen, hiszen rendkívül gazdag Omega 3 zsírsavakban és fehérjében, emellett remek szelén, B12, B6, D vitamin és magnézium forrás is. Ha rendszeresen fogyasztunk lazacot, erősítjük vele immunrendszerünket, szív- és érrendszerünket, megelőzhetjük a magas vérnyomást, véd az agyvérzés és az infarktus kialakulásától. Az egészséges étrendbe tökéletesen illeszthető, így érdemes minden formában megszeretni. A füstölt változata kényelmesen, könnyen elérhető, és hidegtálak, könnyű vacsorák, vendégváró falatok pompás alkotóeleme lehet, ahogyan az alábbi fogásban is.
- 3 tojás
- 150-200 g liszt
- csipetnyi szódabikarbóna
- ½ pohár joghurt
- szódavíz
- kevés olívaolaj
- 300 g füstölt lazac
- 100 g natúr sajtkrém
- friss kapor
- só, bors
Így készül:
Palacsintatésztát készítünk, annyiban másképp, mint a klasszikus változatnál, hogy kerül bele egy kevés joghurt és egy csipetnyi szódabikarbóna is. Ettől lágyabb, cseppet vastagabb, testesebb palacsintákat kapunk. A lehető legnagyobb méretű serpenyőben kevés olajon kisütjük őket.
A natúr vajkrémet kevés sóval, borssal, apróra vágott friss kaporral kikeverjük, és vékonyan megkenjük vele a palacsintákat. Ezt befedjük füstölt lazacszeletekkel, majd nagyon óvatosan feltekerjük őket. Folpackba tekerjük, és a hűtőbe tesszük. Mikor lehűlt, éles késsel ferdén felkarikázzuk a palacsintákat, és a tekercseket friss kaporral dekoráljuk. A könnyebb fogyasztás érdekében előétel-pálcikákkal látjuk el őket, hogy tényleg egy-egy finom falatot kapjunk így. Nagyszerű könnyű vacsora, vagy elegáns vendégváró falatka.
Jó étvágyat!
Puszi: Gabi és Réka