Talán már többször is esett szó korábban itt az oldalon egy olyan zöldségféléről, amelyet mostanság divatos újra felfedezni. Őszinték leszünk, mind a ketten csak akkor ismerkedtünk meg vele, amikor a kisbabáink hozzátáplálásánál tartottunk, s a változatosság miatt sor került erre a vitamindús, könnyen elkészíthető finomságra is. Az édesburgonyáról van szó, amely neve ellenére nem rokona a burgonyának, csak a gumói miatt kapta ezt az elnevezést, latin neve után népiesen is hívják batátának. Gazdag B, C és E-vitaminban, káliumban, rézben és mangánban, alacsony a zsírtartalma és sok a rostja. Alacsony az energiatartalma, viszont laktató, tehát diétázóknak is ajánlott. Íze hasonlít a sütőtökéhez, de mégis kicsit más, süthető, főzhető, készülhet belőle köret és édesség is.
Általában nem olcsó, de egyrészt nem kell belőle egy-egy fogáshoz túl sok, másrészt mostanság az egyik hipermarket elég jó áron kínálja kilóját, így gyakrabban került nálunk is az asztalra. Kísérletképpen leves és egy rakott változat kerekedett belőle, ezeknek a receptjét hoztuk el, hátha van kedvetek kipróbálni.
Fűszeres édesburgonya-krémleves
Hozzávalók:
- 3-4 nagyobb szem édesburgonya
- kb. 10 cm póréhagyma
- kevés olaj
- húsleves alaplé
- só, bors
- fél teáskanál friss reszelt gyömbér
- kevés chilipor
- 1 dl szójaszósz
- 2 dl kókusztej
A póréhagymát felkarikázzuk, és kevés olajban megfuttatjuk. Közben zöldséghámozóval megtisztítjuk az édesburgonyákat, kockákra vágjuk, és rádobjuk a piruló hagymára. Egy kicsit ezt is megkapatjuk, majd felöntjük húsleves alaplével (ha nincs, akkor forró vízzel és belemorzsolunk egy leveskockát, de csitt… ezt senki meg se hallja … :-). Sózzuk, borsozzuk, meghintjük egy leheletnyi chiliporral és belereszelünk egy kevés friss gyömbért, nem többet, mint egy fél teáskanál. Belekeverjük a szójaszószt, lefedjük és puhára főzzük az édesburgonyát. Ha megfőtt, botmixerrel pürésítjük és egy kevés kókusztejjel (keleti boltokban kapható, nagyon egészséges és finom) felforraljuk még egyszer. (ha nincs kókusztejünk, főzőtejszínnel is finom, de így egészségesebb is, meg az íze is kicsit jobb lesz). Pirított mandulaforgácsokkal tálaljuk.
Hozzávalók:
- 4 db nagyobb édesburgonya
- 1 csirkemellfilé
- 10 dkg fetasajt
- 1 csokor újhagyma
- 10-12 szem koktélparadicsom
- olaj
- só
- 2-3 evőkanál édes chiliszósz
Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, villával kicsit megszurkáljuk, majd egy alufóliára tesszük a sütőbe, és kicsit elősütjük. A héja ezek után könnyedén lejön majd róla, és nincs más dolgunk, csak ujjnyi karikákra vágni. A csirkemellfilét felkockázzuk, és egy kis tálban elkeverjük 2-3 evőkanálnyi édes chiliszósszal. Ettől nem lesz csípős, csak pikáns, de az az édesburgonya ízéhez remekül megy majd. Félbevágjuk a koktélparadicsomokat, apró kockákra daraboljuk a fetát. Az újhagymát felkarikázzuk, majd egy kevés olajon megfuttatjuk, pici só mehet rá, majd megpirítjuk rajta a bepácolt csirkekockákat. Fogunk egy hőálló tálat, vagy egy tepsit, de inkább magasabbat válasszunk és elkezdhetünk rétegezni. Egy sor karikákra vágott édesburgonya, rá a pirított csirkéből egy adag, néhány fél paradicsom, kevés feta, majd újra elölről. Két réteg ideális, a tetejére pedig csak édesburgonyakarikákat és paradicsom félgömböket tegyünk. Mehet a sütőbe, félóra alatt át is sül a finom, könnyű ebéd vagy vacsora.
Merjetek bátran kísérletezni ti is, hiszen egy-egy alapanyagból annyiféle dolgot lehet varázsolni. Az édesburgonyát pedig zárjátok a szívetekbe ti is, ha eddig még nem tettétek volna, higgyétek el, érdemes!
Puszi: Gabi és Réka