">

Vigyázz, kész, sajt!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,




Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de nálunk a hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan nő meg a vágy egy finom, forró, kanalazható leves után. Azt is nyugodtan mondhatnánk, hogy az évek előrehaladtával is fokozódik ez a vonzalom, mert általában a gyerekek nincsenek annyira oda a levesekért, kivétel persze a húsleves és esetleg még egy-két gazdagabb fogás. Valahogy felnőttkorban kezdi el az ember igazán értékelni egy „meleg kanál” erejét. A leves nagyszerű arra is, hogy megalapozzon egy komolyabb étkezést a gyomrunkban. A leves lehet szuperjó diétás praktika is, mert hamarabb eltelít és nem leszünk éhesek. A leves nyáron tud hűsíteni, télen viszont remekül melegít. És végtelen módon készíthető el, csak rá kell éreznünk az ízére.

Gyakran hallottuk már remekül főző ismerősöktől is, hogy jaj, csak levest ne, attól egy kicsit tartunk. Pedig tényleg nem nehéz, legfeljebb, ha még nem merünk szabadon alkotni, kövessük a receptektet. Nagyszerű krémleves készíthető a legtöbb zöldségből, mi is igyekeztünk már néhány jó tanácsot adni e témában, így brokkoli, sárgarépa- és sütőtökkrémleves receptjét is ajánlottuk már figyelmetekbe. Úgy döntöttünk, most folytatjuk a sort, és ezúttal viszont egy picit talán testesebb, de igazán ínyenc  és igazán téli finomságot ajánlunk a figyelmetekbe, amely félóra alatt elkészíthető. Egy könnyű vacsorának is megfelel, de egy nagyobb vasárnapi vagy vendégváró lakoma elé bevezető fogásnak is nagyszerű lesz. Feltétel persze, hogy aki fogyasztja, szeresse a sajtot… A Cheddar sajt ráadásul egy aromás, kicsit fanyarabb ízű tehéntejből készült sajt, az angolok kedvence, nevét az angliai Cheddar településről kapta. Szalmasárga, enyhén narancsvörös színe van, és magas zsírtartalma, ezért is különösen alkalmas olvasztva fogyasztásra is :-)

Cheddarsajt-leves

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • ½ piros kaliforniai paprika
  • ½ zöld kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg liszt
  • 2 dl húsleves alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 25 dkg cheddar sajt
  • só,bors

A vajat felolvasztjuk egy edényben, majd hozzáadjuk a kockára vágott hagymát és az összezúzott fokhagymát, kb. 4-5 percig pároljuk. Közben apró kockákra vágott színes kaliforniai paprikát is adunk hozzá, fontos, hogy legyen zöld és piros, így fog jól mutatni a levesünk. Hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, ezzel együtt 2 percig kevergetjük, majd felöntjük a húslevessel és így együtt 5 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a tejszínt és a tejet, és folyamatos kevergetés mellett összeforraljuk.  A lereszelt cheddar sajtot fokozatosan hozzáadjuk, mindig megvárva, míg teljesen fel nem olvad. Sózzuk, borsozzuk, forrón tálaljuk.

Pirított kenyérkockákkal, néhány szál reszelt sajttal esetleg papikacsíkokkal dekorálva tálaljuk.

Ugye, milyen jól hangzik? Minden sajtimádó oda lesz érte, ezt garantáljuk! A recept letölthető itt: Cheddarsajt-leves.  Jó étvágyat!

Puszi: Réka és Gabi