">

Zenés angol örökmozgóknak
Egyre inkább közismert fogalommá válik a magyar anyukák körében is a játékos idegennyelv-átadás. Ha nem is így beszélnek róla, de ismerik, csinálják, szeretik, ajánlják. De mi is ez pontosan?

Tavaly már olvashattátok Petri Barbara bemutatkozását, aki három gyerek mellett indította útjának a Rhyme Time angol zenebölcsi foglalkozásokat Budapesten 2013-ban. Barbi lendületes úttörője a hazai baba-mama angol és az otthoni játékos nyelv-átadás ötletének, hisz saját gyerekein túl már több, mint száz gyerekkel és anyukával beszélgetett, találkozott, akik nyitottak erre a programra. Háromszáz megtartott Rhyme Time órával a háta mögött, Barbi továbbra is állítja, hogy a legalkalmasabb időszak egy második nyelvvel való találkozásra az első életévek!

barbara_mg_5882

Barbi óráin az anyukák játékos formában, dalok, mondókák, höcögtetők segítségével ismerkedhetnek a klasszikus angolszász gyerekirodalom nagy kedvenceivel és az amerikai modern gyerekdalok dallamaival. Ismert mozgásformák bújnak új köntösbe, így a kicsik látják, hallják és megtapasztalják a dalok szövegeit és észrevétlenül szívják magukba az angol szavakat, kifejezéseket. Barbi folyamatosan bátorítja az óráin részt vevő szülőket, hogy a heti zenebölcsis alkalmakon túl otthon is gyakoroljanak, merjenek angolul megszólalni és játszani gyermekükkel, énekelni nekik, ráadásul mindehhez egyre több segédanyag is rendelkezésre áll már, mint például a Baby English Mind Map és az angol Usborne gyerekkönyvek.

„Közel egy éve volt először, mikor teljesen véletlenül találtam rá Barbira és elmentünk hozzá. A legjobb ötlet volt! Akkor még Áron se nem járt, se nem beszélt, de lelkesen és csendben figyelt! Barbi elsőre szimpatikus volt, és ami a lényeg,  Áronnak is!” – írja Áron anyukája, Kriszti, aki már gyermeke első életévében nyitott a játékos idegennyelv átadás irányába.  „Aztán ahogy a mozgása, az értelme is fejlődött, az első szavak után már egyre felismerhetőbben megjelentek az angol szavak is. Persze ekkor már rég ügyesen mutogatta a dalokhoz tartozó ilyen-olyan kéz és lábmozgásokat. Csodálatos megfigyelni, hogy egy ilyen pici lény, hogyan szívja magába játékosan az idegen nyelvet. Büszke vagyok Áronra, hogy ha éppen jó kedve van az egész órát végigmutogatja, aktívan szerepel, itthon is rengeteg angol nyelvű mesét néz, énekelget, szavakat mond, ismételget.”

aron

Idén ősztől azonban már nem csak baba-mama csoportok számára indulnak Rhyme Time órák, hanem egy új óratípussal is bővül a kínálat! Mivel sokan, akik Barbihoz jártak, idő közben kinőtték az ölbéli játékok idejét, számukra kellett valami új, így jött létre a Jump&Fun zenés angol örökmozgó ovisoknak nevű foglalkozás. Az óvodások örökmozgók, így nem lehet őket fél órán keresztül leültetve mondókáztatni. Szerencsére rengeteg olyan angol dal és mondóka van, amelyet nemcsak elénekelni lehet, hanem el is lehet játszani, illetve mozgásos elemekkel lehet kombinálni. Legyenek ezek akár utánzós dalok, amikor például állatokat utánozunk és ezáltal különféle járásformákkal ismerkedünk (pl. gondoljunk csak a kenguru szökdelésére, a béka járására vagy pingvin totyogására). Vagy, amikor éneklés közben eljátsszuk Teddy maci reggeli készülődését, és mi is körbeforgunk, lehajolunk, megérintjük a talajt, majd szaladgálunk. Ezeknek a dalocskáknak köszönhetően nem csak az angol alapszavak és kifejezések rögzülnek a gyermekekben, hanem az olyan egyszerű gimnasztikai gyakorlatok is, amelyek a testnevelés órák alapját adják.

A foglalkozásnak vannak dinamikusabb részei és pihentetőbbek is, van bemelegítő és köszönő dal, és levezető is. Mindebből a gyerek “csak” annyit érez, hogy játszunk az egész órán, közben pedig angolt “tanulunk” és tornázunk is. Folytatódik a többcsatornás ismerkedés az angollal, hiszen a gyerekek látják, hallják és megtapasztalják a szavakat kifejezéseket! A Jump&Fun órák pont azt a célt szolgálják, hogy a nyelvelsajátítás és a mozgás vidám, játékos környezetben találkozzon.

Bővebb információért kattintsatok ide: www.rhymetime.hu

További sok sikert kívánunk!

Puszi: Réka és Gabi