">

Játékos angoltanulás
nyar_gabi_rekaTudjátok, hogy mindig nagyon örülünk annak, ha olyan belevaló anyukákat ismerhetünk meg, olyan történeteket hallunk, amelyek azt bizonyítják, hogy a gyermekeink születése után sem fogy a kreativitásunk, a teremtő erőnk, nem szürkülünk bele a hétköznapokba, hanem akár valami teljesen új dologba is vágjuk a fejszénket. Petri Barbarát nem ismerjük, ám olyan lelkesen és meggyőzően írt nekünk arról a kezdeményezésről, amelyet ő immár 3 csemete mellett végez, hogy rögtön arra gondoltunk, nektek is bemutatjuk őt. Ráadásul abszolút egyetértünk Barbival abban, hogy a nyelvtanulás rendkívül fontos dolog, és minél korábban, minél játékosabban ismerkedik meg vele a gyerek, annál természetesebbnek fogja érezni, hogy ő már kicsiként is képes akár több nyelven is megszólalni. Bemutatjuk tehát Petri Barbarát, aki Rhyme Time néven szervez játékos angol csoportokat babáknak-mamáknak.

Első hallásra értelmetlen ötletnek petri barbaratűnhet ma Magyarországon angol mondókázós baba-mama vagy bölcsis csoportot indítani. Én azért vállalkoztam rá mégis, mert tudtam, hogy nagyon is értelmes dolog! Amíg évekig vigyáztam Budapesten élő külföldi családok gyerekeire, napi szinten láttam, hogy a többnyelvű nevelésnek mekkora előnye van. Minden családnál, ahol megfordultam a szülők két vagy akár három nyelvet használtak otthon, sokszor az angol egy harmadik nyelv volt, amit a két szülő egymás közt használt, miközben gyermekükhöz a saját anyanyelvükön beszéltek. Ezeknek a családoknak nem volt más választásuk, a gyerekek pedig észre sem vették és 2-3 éves korukra már két vagy három nyelven értettek és beszéltek.

Még terhes voltam az első kisfiammal, amikor eldöntöttem, hogy ezt a lehetőséget én is szeretném megadni neki. Ez 2010-11 táján volt, amikor már egyre több helyről lehetett itthon is hallani a kétnyelvű nevelésről, amikor a szülők otthon egy második nyelvet is megismertetnek a picivel. A sok kérdő tekintet ellenére én is elkezdtem, és folytatom a mai napig. Szerencsémre mikor megszületett Félix fiam, már évek óta jártam egy olyan baba-mama körbe, ahol Budapesten élő külföldi anyukák találkoztak és beszélgettek, játszottak együtt a gyerekeikkel angolul. Eleinte persze azokkal a gyerekekkel jártam, akikre nap, mint nap vigyáztam, később aztán Félixszel is folytattam ezt a heti programot, ahol az angol mondókák és gyerekdalok világával is megismertethettem őt. A dalokat otthon is sokszor énekeltem neki pelenkázás, fürdetés közben. Sajnos, mire  2013-ban megszületett Ákos fiam, ez az éneklős, ölben-ülős angol foglalkozás megszűnt. Pár hónap gondolkodás után úgy döntöttem, hogy újra indítom ezt a programot, melynek neve Rhyme Time volt és eredetileg egy amerikai anyuka tartotta, amíg otthon volt két kislányával. 

rhyme timeA mai napig hálás vagyok azért, hogy az évek során olyan sokat tanulhattam tőle és mire én tartottam ott, hogy két kicsivel vagyok otthon, megvolt az a tudástár és lelkesedés, hogy végre más magyar anyukákat is elérjek ezzel a foglalkozással. Eleinte az otthonunkba invitáltam az érdeklődőket, és a játszótéri beszélgetések és ajánlások hatására pár hónap alatt több kis csoport is elindult nálunk, alkalmanként 4-5 anyukával. Körülbelül 35-40 mondóka és játékos gyerekdal közül válogatunk attól függően, hogy a gyerekek inkább még egy helyben ülnek-e és figyelnek, vagy éppen már mozgolódnának. Minden éneket összekötünk néhány mozdulattal, legyen az kartekerés, ugrálás, körbe sétálás, vagy mutogatás, tapsolás, csikizés. Van, hogy épp eljátsszuk, hogy kezet mosunk vagy fésülködünk és közben erről énekelünk angolul. Színekkel, számokkal, állatokkal és állathangokkal ismerkedünk, testrészeket, mozgásformákat nevezünk meg.

Később elkezdtem játszóházakat megkeresni, ahol ingyenes bemutató órákat tartottam, ezeket ráadásul sikerült másik új hobbimmal összekötve tovább gazdagítani és az otthoni kisgyerekes angolozáshoz kapcsolódóan az angliai Usborne gyerekkönyv kiadó kínálatából bemutatókat is tartottam. Készítettem egy Facebook-oldalt is, ahol mindig megosztottam, mikor-hol lehet részt venni az órákon. Mindennek lassan egy éve már. Nyáron az itthoni kiscsoportok kiköltöztek a kertünkbe, így a jó levegőn töltjük el közösen a délelőttöt. A lelkesedésem csak nő, és a tervem az, hogy idén ősztől már a város különböző pontjain szeretnék hetente Rhyme Time órákat tartani délelőtti és délutáni időpontokban is. Ehhez elkészült a honlap, a www.rhymetime.hu, ahol minden részletes információt is és időpontot meg lehet találni. A már törzstag anyukák beszámolókat írnak, hogy miért is járnak, miért is ajánlják és zajlanak az egyeztetések a budai és pesti helyszínekkel.

Barbara kezdeményezéséhez és elszántságához gratulálunk és nagyon sok sikert kívánunk neki a továbbiakban is. Facebook-oldalán és honlapján pedig követhetitek az újdonságokat, híreket.

Puszi: Gabi és Réka