">

Angolkalauz kicsiknek
Ahány nyelvet tudsz, annyi embert érsz. Mondta a régi bölcsesség. No meg azt is, hogy kevés dolog van, amelyet még rosszul tudni is érdemes, de az idegen nyelv pont ilyen. Hiszen amíg egy matekpéldát rosszul megoldva nehezen fogadnak el, az egyenletek eredményének stimmelnie kell, az évszámokat sem lehet töriórán összevissza felsorolni, addig egy kevésbé szabatosan elmondott idegen nyelvű mondattal is meg tudjuk valahogy értetni magunkat. Sőt, sokszor óriási szimpátiát kelt, ha külföldön, legalább picit megpróbálkozunk az adott ország nyelvén beszélni.

A bölcsességek persze ma már másképp szólnak. Angolul tudni szinte elkerülhetetlen, az internet világa már alapszintű felhasználóknál is szórja ránk a kifejezéseket, szavakat. Ráadásul a gyermekeinket már nagyon nehéz a digitális világtól visszatartani, így egyszerűen adódik, hogy muszáj minél korábban megtanulniuk angolul, ha nem akarjuk, hogy elvesszenek a világban. És közben az sem árt, ha mi is felfejlődünk újra egy kicsit, akár azért, mert korábban nem tanultunk angolul, akár azért, mert igen, de nem használtuk aktívan és már jól elfelejtettük. A gyermekeket persze nem szabad agyonterhelni azzal, hogy rájuk zúdítunk egyszerre mindent, de hát éppen ezért vannak olyan lelkes oktatók, akik segítenek nekünk megtalálni a megfelelő ütemet, módszert. Mi most rábukkantunk egy szuper módszerre és egy lelkes anyukára, akitől azt kértük, hogy mutatkozzon be itt az Anyakanyar oldalán, hogy minél többen ismerjék meg őt és az angoltanulás e játékos formáját. 

Fürész-Mayernik Melinda vagyok, baba- és gyermekangol-oktató, tanácsadó, az Angol Kalauz program alapítója. Tanító és angol nyelvtanító (matematika műveltségterülettel bővített) szakon végeztem 2008-ban a győri Nyugat-magyarországi Egyetemen, ahol kifejezetten a kisgyermekek angol nyelvi fejlesztésére készítettek fel. A főiskola elvégzése után tanítani kezdtem a helyi általános iskolában (angolt, majd később matematikát is). Ekkor tapasztaltam meg, hogy milyen sok nyelvtanuló küzd az angollal, nehezükre esik a szavakat és nyelvtani szabályokat megtanulni és félnek megszólalni idegen nyelven. Ekkor határoztam el, hogy ezen változtatni fogok, és ha gyermekem lesz, időben megismertetem majd az angollal. A saját óráimon is igyekeztem játékos formában, tapasztaláson és élményeken keresztül, szórakoztató módon tanítani, illetve ekkor indítottam el a játszócsoportokat angol nyelven több korcsoportban: babáknak és szüleiknek, óvodásoknak és iskolásoknak.

A korai nyelvoktatásról és kétnyelvűségről nem csak tanulok, hanem aktívan gyakorlom is, két kisgyermekem magyarul és angolul nevelem, vagyis pontosan tudom, hogy milyen gyakorlati dolgokra kell odafigyelni, milyen buktatók lehetnek és milyen nehézségek adódhatnak a kétnyelvű nevelésben, ha azt Magyarországon, magyar anyanyelvű szülőként szeretnénk prezentálni. A saját gyermekeimen kívül közel 10 éve foglalkozom gyerekekkel, születéstől kezdve iskolás korig (8. osztály) vannak játszócsoportjaim.

Az Angol Kalauz programot, a honlapot és a blogot azért álmodtam meg és vezetem, mert szeretném, ha a minden gyermek megtapasztalná, hogy angolul tanulni játszva is lehet, mondókákon, dalokon, tevékenységeken keresztül, ahogy számukra a legtermészetesebb. Küldetésemnek tekintem, hogy a korai nyelvi nevelés mellett kiálljak és annak előnyeit, módszereit minél szélesebb körben eljuttassam az emberekhez, mert saját tapasztalat, hogy igenis van értelme, már nagyon korán elkezdeni a JÁTÉKOS nyelvi fejlesztést. Mindezt szülők és pedagógusok bevonásával, akik a legmeghatározóbban vannak jelen a kicsik kezdeti életéveiben.

Mi az Angol Kalauz program?

A játékos (otthoni) angolozás, a korai nyelvoktatás és kétnyelvű nevelés kompex rendszere, avagy hogyan segítheted gyermeked/tanítványaid angol nyelvi fejlődését, hogy sikeres, magabiztos, angol nyelvet szerető és jól beszélő felnőtté váljon!

Mi az, amit az Angol Kalauz program segítségével megtanulhat a szülő? Mitől egyedi a módszertan?

A hatékony játékos otthoni angolozás kulcsa:

 • játékosság
 • rendszeresség
 • következetesség
 • kitartás, motiváció
 • tudatosság
 • rendszer, struktúra
 • komplex és gondosan tervezett stratégia
 • megfelelően megválasztott eszközök és források
 • gyermek- és szülőbarát módszertan

Az Angol Kalauz komplex rendszerben gondolkodik. Amikor kidolgoztam a programot gondosan megterveztem a módszertant és a struktúrát, amely segíti a hatékony és észrevétlen rögzülést, nem csak bizonyos részeket emel ki, így minden egyes elem szorosan épül egymásra.

A módszert folyamatosan alakítom, frissítem, tanulok és fejlődök, saját gyermekeimen és a hozzám járó családokon „tesztelem”, a tapasztalatokból és a kutatási eredményekből, a szakemberekkel való konzultációból számodra AZONNAL HASZNÁLHATÓ KÉSZRE KIDOLGOZOTT TERVEKET  adok, amelyeket otthon a szülőknek már „csak” alkalmazni kell és indulhat a játékos móka!

Az Angol Kalauz program egy komplex angol nyelvi fejlesztési program, mely születéstől kezdve a kisiskoláskor végéig segíti a szülőket és pedagógusokat a játékos kisgyermekkori angol nyelvi nevelésben több vonalon.

 • Angol nyelvű foglalkozások gyerekeknek
 • (Online) tanfolyamok szülőknek: babaangol szülői alapozó és haladó tanfolyam
 • Módszertani képzések pedagógusoknak
 • Előadások, workshop-ok a játékos angol nyelvi fejlesztésről, korai nyelvoktatásról, kétnyelvűségről
 • Kiadványok, eszközök
 • Közösségépítés a kétnyelvű nevelés iránt elkötelezett szülők számára
 • Módszertani, szakmai közösség pedagógusoknak
 • Ingyenes letölthető anyagok, mondókás videók a blogon és a YouTube csatornán


Mikor érdemes elkezdeni a nyelvi fejlesztést?

Bizonyított tény, hogy minél előbb kezdjük a nyelvvel való barátkozást, annál jobb, hiszen a babák bármely nyelv hangkészletének elsajátítására képesek, akár akcentus nélkül is.

Én a magam részéről – komolyabban és tervszerűen – a saját lányommal 3-4 hónaposan kezdtem, akkor még egyszerű dalokkal, mondókákkal, később mutattam neki képeket is és a mindennapi tevékenységekbe (evés, fürdés, rendrakás) is beleszőttem az angolt. Most 3 és fél éves és többször előfordul, hogy magától vált angolra, akár az utcán is, sőt a kisöcsinek (1 éves múlt májusban) is előszeretettel énekel, beszél angolul. Vele már sokkal előbb indult az angolozás, ő a pocakomban is hallotta, amikor Mírával angolul beszéltem.

A lényeg az egész nyelvátadásban, hogy Te, mint szülő szívesen csináld, szívesen énekelj angolul és akkor a nyelv szeretete is átragad a gyermekedre. Az hogy pontosan mikor kezded el, és hogyan, mit szeretnél vele elérni, pedig minden szülőnek egyéni döntése, amihez azt tanácsolom, üljetek le a pároddal és együtt beszéljétek meg, hogy egymást is tudjátok támogatni ebben és mindketten részt tudjatok venni az angolos játékokban, dalokban, ezzel is egy közös családi programot teremtve!

Mivel kezdjünk, hogy haladjunk a nyelvi fejlesztésben?

Amikor a kicsi az anyanyelvét sajátítja el, rengeteg ujj-játékot, csiklandozót, lovagoltatót, simogatót – egyszóval mondókákat és dalokat mondunk, énekelünk neki, hiszen ezek a nyelvi panelek adják az alapot a beszédhez. Kommenteljük az eseményeket, beszélünk hozzá és játszuk vele akár kukucsos játékot is. Amikor idegen nyelven kezdjük a fejlesztést, ugyanazon az elven és módszeren alapul, mint az anyanyelv elsajátítása, vagyis mondókákkal, dalokkal, a gyermek mindennapi élethelyzetéhez kötötten. Így a kicsinek lehetősége van észrevétlenül, akár az anyanyelvvel párhuzamosan felcsipegetni a nyelvet, természetes lesz számára, hogy egy dolognak több neve is lehet. A napi 10-15 perces angol nyelvi játékkal való indulás után, a gyermekhez és a saját célunkhoz igazodva (mit szeretnénk elérni, hova szeretnénk eljutni a kicsivel) akár beiktathatunk félnapos vagy egésznapos angolos időket is. Ismerek olyan családokat, ahol az anya (bár magyar) angolul beszél a gyermekéhez. Ez a legnagyobb kitartást és fegyelmezettséget kívánja és nem is mindenki tudja megvalósítani. Én úgy gondolom, hogy mivel a nyelv szeretetét szeretnénk átadni, ezért a lényeg, hogy úgy és addig csináljuk, amíg mindkét fél jól érzi magát az angolos játékidőben, különben nincs értelme.

A könyvről, a mondókákról:

Az Angol Kalauz program egyik alapköve a mondókák és dalok, amiken keresztül a gyermek az anyanyelvét is elsajátítja. Amikor a szülő ölbe veszi a gyermekét és énekel neki (akár magyarul, akár angolul) közel hajol hozzá, biztonságot nyújt számára és megalapozza a beszéd és később az írás- olvasás tanulásához nélkülözhetetlen készségeket is, hiszen a kicsi utánzással tanulja meg ezeket a rövid verseket, dalokat. A nyelv ritmusa, hangzása rögzül, ezáltal a nyelvtan és szókincs is észrevétlenül épül be a kicsi agyába.

Az Angol kalauz a mondókák világába című könyv és a hozzá tartozó angol anyanyelvi hanganyag, a több, mint 300 angol nyelvi kincs biztosítja a kezdést, amivel a kissé bizonytalanabb szülők is elkezdhetik az otthoni nyelvátadást,hiszen a hanganyag segíti őket is és a helytelen kiejtés miatt sem kell aggódniuk, hiszen gyerekbarát, szépen hallható angol anyanyelvi anyag támogatja őket abban, hogy magabiztosan adhassák át a nyelvet gyermeküknek, akikkel akár együtt is fejlődhetnek. A gyűjteményben 21 téma köré gyűjtve találják meg a szülők a mondókákat, így akadnak fiús-lányos témák, fürdéshez, altatáshoz szóló mondókák vagy csiklandozók, lovagoltatók, mozgásos dalok, vagy akár nyelvtörők is. A könyvhöz tartozó színezők pedig még sokoldalúbb felhasználásra adnak lehetőséget, több oldalról is támogatva a nyelvi fejlesztést.

Fürész-Mayernik Melindát itt éritek el, ha szeretnétek többet tudni a módszerről, esetleg további részletekről kérdeznétek: www.angolkalauz.hu vagy www.facebook.com/angolkalauz