">

Testrészek – mesesorozat
Talán emlékeztek még, korábban már bemutattuk ezt a könyvsorozatot, amellyel ovis gyerekeink szókincsét fejleszthetjük. Ismét egy újdonságról tudunk beszámolni nektek, hiszen nemrégiben új mesesorozatot indított a SzóKiMondóka óvodáskorú gyermekek számára. Ezúttal pedig nem más az írónő, mint a SzóKiMondóka megálmodója, és alkotója Miller-Ferjentsik Viola. Az 5 részes Testrészek mesesorozat első kötete jelent meg most a nyáron, Láb és kéz címmel, amelyben Móna kislány mellett új szereplővel is megismerkedhetünk, Móna öccsével, Marcival. A sorozat további hamarosan megjelenő köteteinek címe: Szem és száj, Orr és fül, Fej és szív, valamint a Test.

lab-es-kez

A láb és a kéz, e két fontos testrész köré épül az első kötet két története. A gyerekek ismerkednek a testrészekkel, illetve azokon keresztül tanulnak a világról. A történetet ismert gyerekdalok és mondókák egészítik ki, amelyek az adott testrészeket új összefüggésbe helyezik, így a gyerekek újra rácsodálkozhatnak a saját testükre. A főszereplő testvérek, Móna és Marci különböző életkorúak, tehát a testrészekről szóló történeteken keresztül más-más módon fedezik fel a világot.

Miben mások a SzóKiMondóka mesekönyvei­?

A 2-6 éveseknek szóló SzóKiMondóka mesekönyvek alkalmat adnak a közös olvasásra, az írott szöveggel, a szavakkal (jelentésükkel, kiejtésükkel, írott alakjukkal) való ismerkedésre. De ez az ismerkedés mindvégig megmarad a játékosság keretei közt. Minden mesében ki vannak emelve a fontos szavak, amelyek jelentése le is van rajzolva a szóalak mellett. Ez az olvasóvá nevelést segíti, mert a „közös olvasás” során a még olvasni nem tudó gyerekek a képről „olvashatnak”, ezáltal el kezdik megérteni az olvasás logikáját.

A szülők azzal is segíthetik az olvasás előkészítését, ha az ujjukkal balról jobbra aláhúzva olvassák a kiemelt szavakat, miközben gyermekük kimondja az adott szó jelentését. Javasoljuk, hogy ehhez vegyék ölbe a gyermeket, és úgy olvassanak neki. Így idővel a képek mellett a szöveg is beszélni kezd hozzá − és érzelmi tankja is töltődik, míg az ölünkbe ül.

szokimondoka2

Újdonságok az új mesesorozatban:

Cselekvésre, gondolkodásra késztető kérdések

A Testrészek mesesorozat – Láb és kéz című kötetében néhány oldalanként interaktív táblácskákat találunk, amelyek segítségével kérdéseket tehetnek fel a szülők gyermeküknek a történettel kapcsolatban, hogy pl. ő mit tett volna a főszereplő helyében, ő megtudta-e volna csinálni azt, amit Marci. Ez pedig cselekvésre, gondolkodásra ösztönzi a gyermeket a mese olvasása közben.

Meseolvasás és zeneiség egy mesekönyvben

szokimondoka3

Több mozgásos, eljátszós és hangutánzó mondóka is tagolja a történeteket.  Így az élmény mellett a mondókázás, verselés és az éneklés is megvalósul, amely a ritmusérzéket fejleszti, ami pedig a beszédfejlődésre, a nyelvi képességekre, de még az íráskészségre is pozitív hatással van.

A Láb meséből nem maradhatott ki a Lóg a lába, lóg a, de a Dib-dáb macskaláb, valamint egy saját hangutánzós dal sem. A Kéz mesében pedig a Süti-süti pogácsa című mondóka szókimondókás átiratával találkozhatunk. Ha pedig segítség kell a dalok, mondókák elénekléséhez, megtaláljuk a dalokat a könyv végében lekottázva is.