">

Iskolás lesz a gyermekem!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
A gyerekek többsége várakozással, izgalmakkal és büszkeséggel készül az iskolába. Számtalan cikket és tanácsot olvashatunk a témában, mindenki igyekszik felkészíteni a gyermekét, saját magát erre a nagy változásra, de talán minden tanács közül a legmegfontolandóbb az, hogy a kicsik tisztában legyenek azzal, hogy mi az iskola, hogy miben más az óvodától. A legtöbb kérdés és aggodalom a szülőkben azzal kapcsolatban merül fel, hogy az iskolába készülő kisgyerek készségei, képességei megfelelnek-e az iskolai elvárásoknak, azaz képes lesz-e együtt haladni az osztálytársaival a tanítói elvárásoknak megfelelően. Ebben mi is egyetértünk, minden szülő joggal félti gyermekét a kudarctól. Mi most igyekszünk néhány hasznos tippet adni!

iskolas lesz a gyerekem

Otthoni felkészülés

Nem csupán különböző eszközökkel készülhetünk az iskolára. hanem a hétköznapi életben is tehetünk tudatos lépéseket a gyermek fejlődésének érdekében. Az első kudarcok nem is a tanulás során, hanem az iskolai élet más területein érhetik a kicsiket. A gyors átöltözés, az egyedüli étkezés egészen másképp zajlik az iskolában, mint az oviban. Érdemes a képességek fejlesztése mellett az önálló, praktikus öltözködést, a kés és villa használatát, a saját dolgainak felismerését és rendben tartásának módját is megtanítani a leendő elsősünknek. Ezek apróságnak tűnhetnek, ám sokat segíthetnek az iskolai élet megkönnyítésében.

A kisgyermek számára a legnagyobb érzelmi biztonságot a család jelenti, ebben a közegben tud a legjobban fejlődni. A szülő töltsön minél több időt a gyerekével, és a séta, vásárlás, könyvnézegetés közben beszélgessenek. A látottakból nevezzen nevén minél több dolgot, beszéljenek meg ok-okozati összefüggéseket. Például: azért megyünk a piacra zöldségeket vásárolni, mert ezekből tudjuk a kedvenc levesedet megfőzni. A kisgyerek szivacsként szív magába mindent, amit örömteli és játékos együttlét során tanulhat meg.

iskolas lesz a gyerekem3

A figyelem és a tiszta beszéd fontossága

Az iskolaérett gyermek már tíz-tizenöt percig képes egy adott tevékenységgel foglalkozni. Ez persze nem a tévénézésre vagy a kedvenc számítógépes játékra vonatkozik, inkább az építőjáték, rajz, hajtogatás, mesehallgatás készíti elő az iskolai foglalkozásokat. A hallás utáni információfeldolgozás nagyon fontos.

Fontos a tiszta, pöszeségtől mentes beszéd. Az olvasás alapja, hogy a hanghoz a betű nyomtatott-írott képét képes legyen hozzárendelni. A gyermeknek pontosan meg kell tudnia különböztetni a hangokat, és torzult kiejtés során ez nehezített. A fogváltás miatt is adódhat átmeneti hangképzési zavar. Szerencsére az óvodákban logopédusok szűrik a gyerekeket, de ha kétségeink vannak, konzultáljunk velük, kérjünk tanácsot.

Anyanyelvünk

Optimális esetben az óvodás korú nagycsoportos gyermek már elsajátította, megtanulta az egyik legfontosabbat, az anyanyelvét. Sokrétű tudással rendelkezik a világról, ezeket képes megfogalmazni és egyszerűbb ok-okozati összefüggéseket felismerni. Mozgása járás és futás közben összerendezett, fel tud öltözni, ügyesen rajzolni és biciklizni. A szóbeli utasításokat megérti és végrehajtja, figyelmét negyedórán keresztül képes összpontosítani. Érdeklődik az iskola, a betűk és számok világa iránt.

Az iskolakezdésig van még néhány hónap, ami ebben az életkorban hatalmas idő. A nyár, a napsütés, a sok mozgás még érettebbé és erősebbé teszi a gyerekeket. A fejlődés alapvető kulcsa kisgyermekkorban a szabad és örömteli mozgás. Biztosítsunk ehhez sok helyet és időt. A szabad mozgás mellett pedig vannak olyan eszközök, melyeket segítségül hívhatunk ahhoz, hogy játékosan fejlesszük gyermekünk képességeit.

iskolas lesz a gyerekem (2)

Segítségül hívhatunk…

Színezőket, foglalkoztatókat melyekből tanulhat

Vonalvezetési gyakorlatok

A vonalhúzó gyakorlatokat tartalmazó foglalkoztatók vonalvezetési gyakorlataival az első osztályos kisiskolás könnyebben megtanulja a betűk és számok írását, ezzel együtt fejlődik a finommotorikája, valamint a koncentrációja és a kreativitása is. Szülőként érdemes figyelnünk a gyermek helyes testtartására és a ceruzafogásra munka közben, majd érdemes tanácsolnunk, hogy színezze is ki a rajzokat!

Tipp: Vidám vonalhúzó gyakorlatok (Babilon Kiadó)

vonalhuzo

Számok gyakorlása

A számos színezők nem csupán a számok felismerését gyakoroltatják, hanem a kicsi kezeket is edzik a satírozással, színezéssel.

Tipp: Számos színező- Cirkusz (Babilon Kiadó)

szamos szinezo

Logikai fejlesztő játékokat

A tanuláshoz szükséges képességek fejlesztéséhez szívből ajánljuk a LOGICO keretet és a különböző feladatcsomagokat. A feladatok kiválóan előkészítik az iskolakezdést, és az iskolás években is jól használhatók a fejleszteni kívánt területekhez. A gyerekek szeretik, egyedül is jól tudják használni. Természetesen kisgyermekkorban jó, ha a szülő is közreműködik. Lehet beszélgetni a képekről, sikeres feladatmegoldáskor a szülő kifejezheti örömét, dicsérhet. Ha valami nem sikerül, bátorítsuk, segítsük, nyugtassuk meg gyermekünket.

Tipp: LOGICO Primo Iskolás leszek

Logico_akcio_szovegnelkul

Ha felkeltettük érdeklődéseteket, itt tovább nézelődhettek: http://www.tessloff-babilon.hu/kategoria/LOGICO