">

Vakációs gyerekkönyvek

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , ,
reka_erkelyA vakációban az a jó, hogy mindenre jut benne idő. Mert badarság lenne azt gondolni, mondjuk egy héttel a tanév befejezése után, hogy a gyereknek máris van kedve könyvet ragadni és olvasni. Ellenkezőleg. Ilyenkor általában akut betűundora van még a legérdeklődőbb csemetének is, tisztelet a kivételnek. De tegyük a szívünkre a kezünket, mi felnőttek, talán nem így vagyunk ezzel? Ha végére értünk egy komolyabb írásbeli feladatnak, vizsgaidőszaknak, akkor nem igazán hiányzik, hogy megint könyvet vegyünk a kezünkbe. Mármint rögtön. De eltelik néhány nap, és aztán egyre inkább. A gyerekekkel sincs ez másképp. Nem kell erőltetni, de hogy akkor most igenis olvass, hagyjuk, hogy kicsit kiszellőztesse a fejét, élvezze a nyár egyéb örömeit. Leginkább ne kínozzuk azzal, hogy olvasónaplót kell írnia a nyáron valamelyik kötelező olvasmányból. Arra majd igazán ráérünk augusztus második felében. Addig igyekezzünk olyan olvasmányokat a kezébe adni, amelyet örömmel forgat majd, és amelyik segít abban, hogy az olvasás tényleg élmény és kikapcsolódás legyen neki a jövőben is.

A jó könyv elvarázsol. Olyan helyre repít el képzeletben, fahejas kertahol lehet, hogy még nem jártunk, de akár majdnem. Sopotnik  Zoltán regénye a Fahéjas kertbe csábítja a gyerekeket. Ez egy olyan hely, ahol a mai gyerekek és a “régvolt” gyerekek fantáziája megelevenedik: ahol a kastély egy folyton mozgó, barátságos sziklán áll, ahol a félelem a barátok segítségével átalakítható lukas kapuskesztyűvé, és ahol a felnőttek nem csak megértik a gyerekek világát, de épphogy ők a nagy meseteremtők: Nagyapa és Lassú báró. A közelükben megelevenednek a kártyafigurák,  oroszlánfejjé változik a csap… A kötet két főhőse,  Balázs és Sára nap mint nap betér a Fahéjas kert csodalényeihez. A Kolibri Kiadó kötetét olvasva együtt is benézhetünk hozzájuk, hogy fantasztikus kalandokról olvassunk. A kötetet Egri Mónika illusztrációi teszik teljessé.

balatoni bongeszoBalatoni témájú könyveket egészen biztosan nagyon sokan olvasnak szívesen. Én is emlékszem olyan ifjúsági regényre, amely balatoni táborban játszódott, felidézve a saját balatoni élményeket, de átélve azokat is, amelyekről csak fantáziáltunk. Pikler Éva grafikus Balatoni böngésző című kötetében 12 helyszínre kalauzolja el az olvasókat képzeletben. Balatonfüred, Tihany, Siófok, Keszthely után elkalandozunk Badacsonyba, Szigligetre, Sümegre és a Káli-medencébe is, járunk a Völgyhídnál és a Kis-Balaton környékén, sőt még a Balaton-átúszás és egy Vitorlásverseny hangulata is átélhető a könyvben. A történet egyszerű:  A Balaton partján tomboló nyári vihar meglepi a parton kempingező diákcsapatot. A szél szétszórja a holmijukat a tó körül. Képzeletben velük utazhatjuk körbe a Balatont, hogy megkeressük elveszett tárgyaikat!

A detektívtörténeteket már a gyerekek is nagyon kedvelik. pilacsMeg is kell alapozni a későbbi Sherlock Holmes, vagy Agatha Christie-rajongást, nem beszélve a többi furmányos krimiről. Az általunk ajánlott Pilács, a titokzatos tűzgyújtó című könyvben a Pöpec és Paca Nyomozóirodával ismerkedhetünk meg. Hozzájuk fordul ugyanis Gazdag Gedegon, akinek épp két és fél órája maradt, hogy elhunyt Gusztáv bácsikája talányos végakaratát megfejtse, mielőtt annak tetemes vagyona az alávaló másod-unokatestvérre, Vilmosra száll. A talányos végrendelet megfejtése után erednek a címadó Pilács, a titokzatos tűzgyújtó nyomába. A helyzet ugyanis a következő: Méteres lángok csapnak fel egy fészerből. Egy istállót, egy büfét, egy lugast és egy garázst már porrá égetett a Pilács néven emlegetett gyújtogató, de a rendőrség nem találja a rejtély kulcsát… A harmadik részben pedig a hollókővári kísértet  után folyik a nyomozás. Hollókőváry Adél az összeomlás szélén áll: kastélyszállójában hetek óta kísértet garázdálkodik. Emberéletek forognak kockán és a hotel is a csőd szélére került… A három történet minden 8 éven felüli, jó szimatú detektívjelöltnek remek kikapcsolódás lesz, hiszen több mint 30 megoldásra váró rejtvény mellett titkosírás és kódfejtő módszerek is találhatóak benne.

Elég ígéretes leírások, nem igaz? Szóval azt hiszem, ha Beni letette ezeket a könyveket, én sem fogom kihagyni őket! További újdonságokért látogassatok el a Kolibri Kiadó honlapjára.

Puszi: Réka