">

Beszédfejlesztés játékosan

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
,gabireka_lurex,Játszani, alkotni, kreatívan szórakozni sokféleképpen lehet, mi a szavakkal szeretünk játszani. Megjelenítjük, lerajzoljuk, mondókába, dalba foglaljuk, mesébe szőjük őket.” – ez a hitvallása a SzóKiMondóka csapatának, akiket már nemrégiben bemutattunk nektek Móna Manó meséi kapcsán. Most viszont egy olyan szuper játékdobozt ismerhetünk meg, amely nagyon sok szülőnek jelenthet komoly segítséget a gyermekek beszéd és nyelvi fejlesztése során.

Lehet-e újítani a készségfejlesztő gyermekjátékok területén? Egy háromgyermekes magyar anyuka az Egyesült Államokból képes-e erre, ha magyarul, Magyarországon szeretne megvalósítani egy ötletet, egy teljesen új szemléletű, komplett, minőségi fejlesztő játék létrehozását? A SzókiMondóka “anyukája”, kitalálója, fejlesztője Miller-Ferjentsik Viola szerint igen. Ennek bizonyítéka a 2014 év végén megjelent SzóKiMondóka játékcsomag bevezető része, amelyet hamarosan a több fejezet is követ.

Mi is az a SzóKiMondóka játékcsomag?

Ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni: “film és mese és szókártya” – ahogy a Mókadal is mondja. Segíti a megértést, ha azt mondom: mi vagyunk a magyar Szezám utca, Eöveges professzorral és Móka Miki mókatárával kiegészülve.

Csak mi kilépünk a képernyőből a nappaliba és szétszóródunk a földön szókártyák formájában, majd belekúszunk a mesekönyvbe és ott összeállunk egy mesévé, amellyel már a hálószobába is elkísérjük a gyermekeket.

Milyen problémákon segíthet a SzóKiMondóka?

A beszédfejlődés elindításában, a kiejtés javításában, új szavak tanulásában, a kommunikációs készségek fejlesztésében, és interaktív, értelmes közös családi tevékenységek kialakításában, minőségi időtöltés nyújtásában. Főleg akkor, ha a szülők időhiányban szenvednek, és nem tudják a kevés közös idő alatt, mit csináljanak, amitől fejlődik is gyermekük. Az olvasás előkészítésében és megszerettetésében is segít – így megelőzhet egy sor problémát.

Milyen területeken fejleszti a kicsiket a SzóKiMondóka?

Beszéd, mozgás, gondolkodás és érzelmi-szociális képességek fejlesztésében segít. A beszédfejlesztésre a SzóKiMondóka elemeinek (szókártyák, mesekönyv, film) használatán túl az Útmutatóban is találunk rengeteg tippet, ötletet. A mozgás fejlesztését a sokmozgásos dal és mondóka segíti, de a SzóKiMondóka zenéje önmagában is táncra indítja a gyermekeket.

A gondolkodás fejlesztését a szóalakokkal való összekapcsolás segíti és ez az érzékek összekötésén keresztül valósul meg, ami ebben az életkorban az egyetlen célravezető folyamat. A gyermek tehát látja a szót, hallja a szót, látja a jelentését is, majd maga is megmutatja, megjeleníti a jelentését (mozog, tapsol, megmutatja a testrészét, stb.) és ki is mondja a szót. A látás, hallás, mozgás, mozgásérzékelés és a beszéd kerül így összekapcsolásra, ami a maradandó tanulás záloga. A szóalakok ismétlésével fejlődik a vizuális memória is, ami az olvasás alapkövetelménye.

Az érzelmi-szociális képességek két módon fejlődnek. Egyrészt sok ölbéli tevékenység, érintés van a SzóKiMondókában (közös olvasás, interaktív filmnézés, testrészek megmutatása) és az ölben töltött idő, a sok érintés tölti a gyermek érzelmi tankját. Másrészt a SzóKiMondókával olyan szociális képességeket is megtanul, ami a ”kérem-köszönöm” helyzetek varázsa, vagy olyan fogalmak, amelyek segítik őt kapcsolatai kialakításában, megélésében.

Hány éves korú gyerekek játszhatnak vele?

Az ajánlott korosztály 2-5 éves kisgyermekek. Már egy évesen, a járás elindulása után is el lehet kezdeni a játékot a szókártyákkal és a mesekönyvvel, de film nézésével várjuk meg a 2 éves kort.

Külföldön inkább 2-6 éveseknek ajánljuk, hiszen a kétnyelvű gyermekek ebben a korban gyakran el vannak maradva a beszédfejlődéssel. Másrészt mivel sok országban ugyanezen módszerrel tanulnak meg a gyerekek olvasni, nem zavaró, hogy mi is az egész szóalakot bontjuk le szótagokra, majd betűkre. Ez nem a szóképes olvasás, amire sokan gondolnak, hanem az analitikus-szintetikus módszer, amely az egész szóalakból kiindulva tanítja a betűket és nem fordítva.

Jó hír az Anyakanyar olvasóinak: ha felkeltettük érdeklődéseteket, akkor az alábbi kódra hivatkozva 15 % kedvezménnyel rendelhetitek meg a termékeinket: SZKMA15.

Bővebb információ és programajánlatok: www.szokimondoka.hu és: https://www.facebook.com/szokimondoka

Puszi: Gabi és Réka