">

Zero waste a konyhában is
Ha ti is azok közé tartoztok, akik folyamatosan agyaltok rajta, hogy miként lehetne kicsit “zöldebb”, környezettudatosabb életet élni, akkor most jól figyeljetek. A hétvégi Konyhakiállítás kapcsán hoztunk sok jó gondolatot, egy érdekes beszélgetéssel. Beltéri komposztáló, víztakarékos csaptelep, okoshűtő: egy új konyhabútor remek apropó lehet arra, hogy elmozduljunk a hulladékmentesség, a zero waste életmód irányába. Az egészben pedig az a legjobb, hogy a környezettudatosság oltárán egy pillanatra sem kell, feláldozunk az elegáns megjelenést, esztétika vagy kényelmi szempontokat. Sőt, az aktuális trendekkel sem kell szembe mennünk! Tóth Andi zero waste tanácsadóval, a Dobd ki a szemetest! – Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyv szerzőjével beszélgettünk.

Ha egy felújítás vagy építkezés alkalmával azt fontolgatjuk, hogy az életmódunkon is változtatunk, és szeretnénk környezettudatosabb háztartást vezetni, akkor már a tervezési szakaszban érdemes meghoznunk a döntést?

Pontosan, hiszen egy zöld, esetleg zero waste konyha kicsit más térszervezést kívánhat. Csak néhány példát említve: biztosan szükségünk lesz egy 2-3 rekeszes szelektívgyűjtőre, és, amennyiben nincs kertünk vagy nagy erkélyünk, úgy praktikusan a mosogató környékére egy beltéri komposztálót is el kell helyezni a zöldhulladéknak. Aggodalomra nincs ok, a benti komposztálás garantáltan nem fog a stílusos konyha rovására menni, hiszen remekül záró, mutatós komposztálóedényeket lehet már vásárolni. Emellett, kamra híján érdemes átgondolni azt is, hogyha csomagolásmentesen szeretnénk vásárolni, átlátható módon el tudjuk rendezni a zero waste háztartásokban elengedhetetlen üveg vagy fém tárolóedényeket. Én eleinte polcokon sorakoztattam fel az üvegeket, de nem volt igazán praktikus. Ebből tanulva mindenkinek néhány mély fiókot javasolnék a tárolásukra, így sokkal áttekinthetőbb lesz a rendszer, ráadásul nincsenek szem előtt, nem porosodnak, zsírosodnak az üvegek.

A következő lépés a tervezési szakaszban, hogy miből legyen az a konyha? Ezen a téren is léteznek zöldebb megoldások?

Amennyiben zero waste háztartásban gondolkodunk, úgy a természetes anyagok felhasználása a legjobb döntés. Nagyon jó, környezettudatos választás lehet például a keményfa, ami minőségi, hosszantartó, és akár többször is fel lehet újítani, ha megunjuk. De már az is sokat jelent, ha munkapultból választunk valódi fát vagy bambuszt. A lényeg, hogy minél kevesebb műanyagot tartalmazzon az az alapanyag, amiből a konyhánk épül, hogy ne terhelje a környezetet, ha majd egyszer megválunk tőle. A választásnál érdemes számba venni a lokációt is, ha a lehetőségeink engedik magyar vagy Európából származó terméket illetve alapanyagokat válasszunk.  

Mi a helyzet az újrahasznosított termékekkel, alapanyagokkal?

Az újrahasznosított anyagból (például PET palackból) készült termékek sem elvetendők, részmegoldásnak tökéletesek, de a hulladékmentes szemlélet alapján a szelektív hulladék is hulladék, így ha most én alakítanék ki új konyhát, akkor bár drágább, biztosan valamilyen jó minőségű természetes anyag mellett döntenék.

Egyéb konyhai eszközök, berendezések tekintetében milyen környezetbarát alternatívákat javasolnál?

Fenntarthatóság szempontjából a mosogatógép az egyik legjobb megoldás, annak ellenére, hogy energiát fogyaszt, de emellé zárható mosogatótálcát és víztakarékos csaptelepeket ajánlanék, előbbit az állóvízben való mosogatás és a vízzel való takarékoskodás miatt. A konyha megvilágításának kialakításánál a helyi fényekre törekednék: vagyis kisebb teljesítményű LED-es vagy energiatakarékos izzókat helyeznék célzottan munkapult, a főzőlap vagy az étkezőasztal felé. Amennyiben a konyhánkat tudjuk úgy tervezni, hogy a tűzhelyhez közel legyen ablak, érdemes azt is átgondolni, hogy szükség van-e páraelszívóra. A konyhai elektromos eszközök kiválasztásánál mindenképpen javaslom az alapos átgondolást: ha mindenképpen szükségünk van az adott elektromos berendezésre vagy egyéb eszközre, akkor törekedjünk a minél hosszabb garanciális időt nyújtó márkák, termékek kiválasztására, hiszen a hosszú garanciális idő, hosszú minőségi használhatóságot feltételez, ami pedig az eszköz végső hulladékká válását tolja ki az időben.

Mi a helyzet az élelmiszertárolással, sütéssel, főzéssel?

Tudatos használat mellett lényegesen meg tudja könnyíteni a dolgunkat például egy okoshűtő, ami számon tartja a készletünket a beépített kamerának és az applikációnak köszönhetően, távolról állítható a hőmérséklete, jelez a lejáró szavatosságú élelmiszerekről és így tovább. Jóval könnyebb így a mindennapi rohanás közepette visszaszorítani a pazarlást. Szintén rendkívül környezetszennyező, és nem utolsósorban egészségtelen a bő olajban sütés. A fáradt olaj súlyosan tudja károsítani az élővizeket, ha kiöntjük a lefolyóba. A szakszerű és környezettudatos elhelyezés viszont némely esetben  gondot okozhat, macerás, mert össze kell gyűjteni, el kell vinni speciális gyűjtőkbe, amit nem tud mindenki feltétlenül beilleszteni a napirendjébe. Érdemes olyan technológiákat, eszközöket választani, amik minimális olaj felhasználása mellett vagy teljesen olajmentesen teszik lehetővé  ízletes és egészséges ételek elkészítését. Természetesen, azt hozzá kell tennem, hogy minél több elektromos kütyü van egy háztartásban, annál indokoltabb a napelem felszerelése.

Tervezzünk zöldebb konyhát a Konyhakiállításon!

Ha február 28. és március 1. között ellátogatunk a Budapest Arénába, megismerhetjük a fenntartható jövő, valamint a környezettudatos élet elengedhetetlen konyhai eszközeit a Konyhakiállítás 2020-on. Az ország egyetlen konyhai nagykiállításán olyan világszínvonalú újdonságokkal, ötletekkel, termékekkel és megoldásokkal találkozhatunk, melyekkel korábban még soha. Kirándulhatunk a legújabb trendek, konyhatechnológiák és konyhai eszközök rengetegében, részt vehetünk az egész napos konyhatervezési tanácsadáson, magunkba szívhatjuk a szakértők milliónyi ötletét, és közben varázslatos gasztrokalandoknak is hódolhatunk.

Részletes program:  www.konyhakiallitas.hu

Ha pedig a hulladékmentes életről olvasnátok szívesen, ide kattintsatok:  https://zero-hulladek.blogspot.com/