Avokádó, te csodálatos!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




kekzoldgabirekaSokan még mindig csak félve nézegetik a zöldségespultokon ezt a tojásdad sötétzöld valamit, aztán mégis inkább visszateszik. Pedig az avokádót megismerni és szeretni ugyancsak érdemes, hiszen rendkívül egészséges és finom dologról van szó. Mexikóban állítólag már 10 000 évvel ezelőtt is ettek avokádót, igaz akkor még vadontermő formában, hiszen a “háziasítása” csak 5000 évvel ezelőtt kezdődött. Később fontos exportcikk lett, először Közép- és Dél-Amerikát hódította meg, Peruba és Ecuadorba szállították, majd a spanyol hódítók figyeltek fel Kolumbiában egy avokádófára, így került át Európába is. Nem sokkal később az európai matrózok már lelkesen használták az avokádót, vaj helyett kenyérre, kétszersültre kenték. Majd hamarosan magasabb körökben is felfigyeltek erre a tápanyagokban gazdag gyümölcsre.

Ma is Mexikó a legnagyobb avokádó-termelő a világon, de a rohamosan növekvő népszerűség miatt Floridában és Kaliforniában is hatalmas avokádóültetvények vannak. Sőt ez utóbbi helyen minden év októberében sor kerül az Avofestre, azaz az avokádó-fesztiválra is. Tiszta Szívek Szállodája, nem igaz?

Nos, hát akkor álljon itt feketén-fehéren, avokadohogy miért is érdemes megismerkedni az avokádóval annak, aki még esetleg nem tette volna meg. Kitűnő E-vitamin-forrás, de a C-vitamintartalma is nagyon magas. Gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez illetve szintentartásához is hozzájárulnak. Magas fehérjetartalma miatt is remek táplálék, sok benne a béta-karotin, valamint a magnézium, folsav és a K-vitamin is. Mondjuk k, mint kalória is elég sok van benne, így nem éppen egy diétás étel, de hát nem is kell belőle sokat enni, inkább csak változatosan elkészíteni és felhasználni. Ha meg nem esszük meg időben, akkor pompás arcpakolást is varázsolhatunk belőle, egy kis tejföllel elkeverve zöld péppel maszkolhatjuk be bőrünket, amely abban a félórában viszonylag vicces lesz, utána viszont táplált, hidratált, felfrissült. Miért is ne próbálnánk ki?

Az fontos, hogy mindig hibátlan avokádót vegyünk, ha érett, akkor igyekezzünk azonnal felhasználni, ha nem szeretnénk rögtön, csak betárazzuk, akkor viszont picit keményebb példányt válasszunk. Otthon 3-4 nap kell még az utóéréséhez. Ha gyorsítani szeretnénk ezt, tegyük alma vagy banán mellé, és akkor nagyon hamar megérik. Az érett avokádó húsa nagyjából olyan, mint az érett őszibaracké. Ha felvágjuk, akkor egy kis citromlével, vagy lime levével locsoljuk meg, mert nagyon hamar megbarnul. Ha tehát salátát készítenénk belőle, akkor előbb minden mást készítsünk elő, és a legvégén kockázzuk bele az avokádót. A mi egyik kedvencünk, amelyet most a ti figyelmetekbe is ajánlunk, percek alatt elkészíthető és nagyon finom, akár ebédre, akár vacsorára.

Tonhalas avokádósalátaavokadosalata

Hozzávalók:

  • 1 avokádó
  • 1 kis doboz koktélparadicsom (vagy 2-3 nagyobb paradicsom)
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1-2 szál újhagyma (vagy szezonban medvehagyma)
  • 1 lime
  • 1 kanál édes chiliszósz
  • 1 doboz tonhalkonzerv
  • só, bors, kevés friss petrezselyem

Felkarikázzuk vékonyan az újhagymát, vagy összevágjuk a medvehagymát. Aki szereti, akár fokhagymát is tehet bele, illik hozzá, de akkor döntsük el, hogy melyik hagyma ízét választjuk. A koktélparadicsomokat negyedekbe vágjuk, vagy a paradicsomokat apróra kockázzuk. A kaliforniai paprikát szintén apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk egy kevés édes chiliszósszal (ez keleti boltokban kapható és nagyon finom, érdemes kipróbálni) – nem lesz csípős, csak kicsit pikáns tőle a salátánk. A tonhalat lecsepegtetjük és hozzákeverjük a darabkákat a zöldségekhez. Végül, de persze nem utolsósorban, meghámozzuk az avokádót és meglocsoljuk egy lime kifacsart levével, majd a salátához adjuk. Kevés friss petrezselyemmel megszórjuk, és máris tálaljuk. Pirítóssal vagy kétszersülttel isteni lesz!

Persze lehet az avokádót csak úgy simán is kenyérre kenni, de egy kis hagyma vagy fokhagyma, citromlé és egy-két kanál tejföl azért jót tesz neki. Egyes vegán sütireceptek az avokádóból kakaó segítségével kitűnő csokikrémet is készítenek, ezt még nem próbáltuk, de már gyűjtjük az ötleteket hozzá. Az pedig külön jópofaság az avokádóban, hogy ha a magját elültetjük, akkor kihajt, és ha nem is lesz saját avokádóligetünk, de a gyerekekkel jó móka lesz figyelni a kis cserje növekedését. Szóval avokádó-kipróbálásra fel, ha eddig nem tettétek, szeressétek meg ezt az egészséges zöld gyümölcsöt!

Puszi: Gabi és Réka