Banánkenyér dióval

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




Veletek is gyakran előfordul, hogy túlvásároljátok magatokat gyümölcsből vagy zöldségből? És a család éppen mégsem eszik meg annyit, mert amikor ott áll, akkor persze pont nem kell senkinek sem, és csak a gyümölcsös kosárban kornyadozik napokig valami. Néha van ez így sajnos… Mi például szeretjük, ha van otthon banán, hiszen a banán kalciumban, káliumban és magnéziumban is gazdag, rostokban is, így a gyomrunkra és az emésztésünkre is jó hatással van. A triptofán miatt a banán a kedélyállapotunkat is javítja, és cukortartalmának köszönhetően gyors energiát biztosít, nem véletlen, hogy sportolók, vagy szellemi munkát végzők a kis szünetben szívesen majszolnak el egy-egy banánt. Viszont bevalljuk, vagy sem, gyakran előfordul, hogy hiába veszünk tökéletes állapotú banánt, elfeledkezünk róla, és mikor picit megpuhul, már nem szívesen esszük gyümölcsként. Ekkor viszont egészen tökéletes banánkenyeret készíthetünk belőle, amely akár édességként, akár reggeli finomságnak fogyasztható.

Hozzávalók:banan

  • 2-3 db érett banán
  • 1 pohár natúr joghurt (2 dl)
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 150 g nádcukor
  • 100 g puha vaj
  • 150 g nádcukor
  • vanília (1 cs. vaníliás cukor, vagy 1 kanál vanília kivonat)
  • 2 egész tojás
  • 5-6 evőkanál natúr joghurt

A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a sütőporral, hozzáadjuk a sót és az őrölt fahéjat. Egy másik tálban a banánokat villával pépesre törjük. Közben a diót durvára aprítjuk, ez történhet késes robotgép, vagy éppen mozsár segítségével is. Egy másik tálban a puha vajat habosra keverjük a nádcukorral és hozzáadjuk a tojásokat is. Ebbe keverjük bele a banánpépet és a natúr joghurtot, majd a végén a lisztes keveréket és a diót.  Egy őzgerincformát kivajazunk és meghintünk liszttel, és ebbe kanalazzuk át a masszát. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon kb. 60 perc alatt készre sütjük. Nagyjából 40-45 perc sütési időnél érdemes egy alufóliát teríteni a süteményre,  hogy ne túlságosan piruljon meg a teteje. Langyosan is fogyasztható, de ha később kínáljuk csak, adhatunk hozzá vajat és dzsemet is, ízlés szerint.

banankenyer-dioval

Próbáljátok ki, nagyon finom! Jó sütést, jó étvágyat!