">

Helló grillszezon!

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , ,




Ha végre itt a nyár és meleg az idő… akkor a régi sláger szerint az ember strandra jár. Persze azt is, hiszen strandra járni tényleg jó és tényleg csak ilyenkor lehet. De ezenkívül átadjuk magunkat az összes nyári örömnek, ami csak van. Hosszabbra nyúlt napoknak, balzsamos estéknek, baráti összejöveteleknek, kertben, teraszokon. És nyilván közben nem maradhatnak el a finom falatok sem, viszont a nyár nem a főzés kifejezett szezonja. Legalábbis nem azé a főzésé, amelyet a tűzhely mellett állva, hagyományosan kavargatva, pirítva, párolva, panírozva végzünk. A nyár szerintünk egyértelműen a könnyű ételeké: a grillezésé, a salátáké, koktéloké. Persze egy jól sikerült grillezés sem csak úgy van, hogy mindent feldobálunk a grillre, hanem azért előkészület is jár vele, de a végeredmény mindent megér. A grillezés egy közösségi élmény is, nem szakítja el a háziasszonyt a vendégeitől, és szinte játszi könnyedséggel lehet irányítani a műveleteket. Sőt, ha szerencsénk lesz, biztos lesz vállalkozó szellemű férfiú, aki besegít a műveletekbe, mert a grillezés egy olyan műfaj, amelyet még a főzéssel hadilábon álló pasik is szívesen vállalnak.

Idén szuper hír a grillételek kedvelőinek, hogy megérkezett Magyarországra a George Foreman márka, amely közel 30 éves múltra tekint vissza és világszerte csaknem 140 millió darabot adtak el különböző típusaiból. A George Foreman grillek mindegyike rendkívül csinos, formatervezett darab, és nyugodtan nevezhető az egészséges étkezés nagykövetének, hiszen nemhogy nem igényel külön zsiradékot, de a felesleges zsiradék közel 42 %-a elvezethető egy csepegtetőtálcán. Találunk a kínálatban olyan kompakt grillt, amely 2-5 személyre, azaz mindennapi otthoni használatra segít grillételeket készíteni. Egy-egy ilyen grill segítségével könnyedén tartható a diéta, hiszen húsokat, halakat, zöldségeket pillanatok alatt egyszerűen készíthetünk el, de akár melegszendvics-gyártásra is befogható a készülék. De vannak a George Foreman kínálatában nagyobb készülékek is, így akár egyszerre 10-15 főre is készíthetünk fogásokat. A legkülönlegesebb készülék pizzát is süt, a beltéri-kültéri változat pedig csak döntésünkre vár, hogy az étkezőasztalnál, vagy lábakra állítva a teraszon vagy a kertben használjuk. A választékot itt böngészhetitek át: https://hu.georgeforemangrills.com/

Mielőtt nekifogunk a finomságok készítésének, érdemes átvenni a legfontosabb szabályokat, ha úgy tetszik, íme egy kis „grill-kisokos”!

  1. Mindig friss alapanyagokkal dolgozzunk, semmiképpen se a mélyhűtőből vegyük elő a grillezéshez a húst, viszont ha elő is készítettük őket, a grillezés megkezdéséig tartsuk mindenképpen hűtőben őket.
  2. A húsokat, halakat, grillsajtot vágjuk egyforma vastagságúra, hogy nagyjából egyidőben süljenek át. A grillezés magas hőmérsékleten történő gyors sütés, de lehetetlent ne várjunk, a túl vastag hús esetleg nem sül át középen, míg kívül túlzottan megéghet. Így klopfoljuk ki őket, a kb. 1 cm-es vastagság tekinthető ideálisnak.
  3. Használjunk inkább házi készítésű pácot, növényi olajból, fűszerekkel ízesítve. A napraforgóolaj mellett akár szőlőmagolajat vagy mogyoróolajat is használhatunk, friss vagy szárított fűszerekkel. Egy pác semmiképpen se tartalmazzon 4 féle hozzávalónál többet, hogy a húsok-halak természetes ízét is hagyjuk érvényesülni. Pácolási idő húsoknál típustól függően 2-6 óra, halnál elegendő 1 óra, zöldségeknél, sajtoknál félóra.
  4. Sózni viszont nem szabad előre, sem a húst, sem a pácot, a só ugyanis elvonja a nedvességet, és a hús könnyen kiszáradhat. Sütés előtt pár csepp citrommal érdemes átdörzsölni a húst, hogy a rostok felpuhuljanak és könnyebb, gyorsabb legyen a sütés folyamata.
  5. Grillezés közben használjunk csipeszt, vagy lapátot, mert a halak például könnyen széteshetnek, a húst pedig nem szabad villával megszúrni, mert kifolyik a leve és a zsírja és könnyen kiszáradhat.
  6. Elég egyszer vagy kétszer átforgatni a húst, vagy bármelyik grillezendő étket, ha pedig úgy véljük, elkészült, a legvastagabb résznél nyomjuk meg, így ellenőrizzük le, hogy készen van-e már. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg, ha megég bármi is, azonnal dobjuk ki, az fogyasztásra alkalmatlan.
  7. Válasszunk gondosan köretet, ha azt is grillen szeretnénk sütni, daraboljuk fel a grillezni való zöldségeket is, de arra figyeljünk, hogy mindenképpen külön-külön tálcán tegyük a grill mellé a húsokat és a zöldségeket.
  8. A zöldségek nagyon gyorsan megsülnek, de ha túl sokat teszünk egymás mellé, inkább párolódni fognak, és nem kapják meg a jellegzetes grillízt. Süthetjük őket szeletelve, vagy nyársra húzva is, akkor lesznek jók, ha csíkosra sültek.
  9. A grillételek és a nyár legjobb kísérői a saláták, akár friss, akár majonézes, vagy egyéb öntetes salátát kínálunk, ezt készítsük el jóval előbb, és csak kapjuk elő tálaláskor a hűtőszekrényből.
  10. A grillezett húsok, halak, sajtok kísérői a különböző öntetek is, ezeket is készíthetjük házilag, ha egészségesebb verzióra vágyunk. Házi majonézzel vagy barbecue-szósszal elkápráztathatjuk a vendégeinket, elkészítésük pedig egyáltalán nem ördöngösség.

Ha elvesznénk a fűszerek világában, íme egy kis segítség, ezek a leggyakrabban használt alapanyagok „barátai”:

  • Csirkehús: szójaszósz, citromlé, méz, mustár, fokhagyma, rozmaring, fehérbors, koriander
  • Sertéshús: mustár, méz, borecet, szójaszósz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors
  • Marhahús: fokhagyma, mustár, fekete bors, kömény, szerecsendió, babérlevél
  • Bárányhús: rozmaring, menta, hagyma, fokhagyma, paprika, babérlevél
  • Hal: citromlé és reszelt citromhéj, citrombors,, chili, petrezselyem, rozmaring, kapor, kakukkfű

Készülékajánlatokért, receptekért nézzetek körül a George Foreman oldalán: https://hu.georgeforemangrills.com/