">

Nosztalgikus advent

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,




Hétvégén valóságos nosztalgiaáradat zúdult rám. Én nem tudom, veletek is gyakran előfordul ez? Vagy csak én öregszem? Miért esik jól az embernek elidőzni az emlékek közt? Nem véletlenül fogalmaztam így. Mivel egy hétvégi szülinapi buli indította el ezt a hangulatot. A Barátok köztös kedves exkollégáim születésnapjára voltam hivatalos. Azt tudnotok kell, hogy mi anno nagyon jó csapat voltunk. Őrületeseket buliztunk, rengeteget táncoltunk. Hát a hangulat most is hasonló volt. Csakhogy az első egy órában úgy bolyongtam ott, mint valami ufó. Senkit sem ismertem, ráadásul a legtöbben legalább egy tízessel fiatalabbak voltak nálam. Hát mit mondjak, szokatlan érzés volt. De szerencsére idővel elkezdtek érkezni az én ismerőseim is. Hamarosan lett partnerem annak találgatásában, hogy ki kicsoda. No és persze a nosztalgiázásban. Záporoztak a sztorik, az emlékek. Aztán egyszer csak rájöttünk arra, hogy mi a fenének sápítozunk, hogy milyen jó volt régen. Amikor ma is pont olyan jó lehet. Azért annyira nem vagyunk még öregek. Maximum tapasztaltabbak. Senki és semmi nem akadályozhat meg minket abban, hogy megszervezzük a retro-partynkat. Szándékosan nem nosztalgiabulinak neveztük el. Okozott némi fejtörést, hogy gyerekekkel bulizzunk vagy nélkülük, de abban mindenki egyet értett, hogy a férjem süssön kacsát. Hát igen. Már akkor is ő volt közöttünk a legjobb a konyhában.  Most tehát készülünk a közös karácsonyra, mint régen. Viszünk kacsát, sütünk almás pitét, főzünk puncsot. Mint régen. És ami talán a legfontosabb, újra együtt leszünk. Mint régen.

A retro baráti karácsony teljes menüje még ugyan előttem is titok, de addig is, az adventi hangulat megteremtéséhez elhoztam nektek a mi két nagy kedvencünket. Íme, Bence almás pitéje és forralt bor receptje:

Almás pite:

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20dkg cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • egy zacskó vaníliás cukor
  • csapott kávéskanál fahéj
  • egy citrom héja
  • 25 dkg margarin
  • egy csipet só
  • 1 egész tojás+ 1 tojás sárgája

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,5 kg alma lereszelve, (nyomkodjuk ki, mielőtt beletesszük)
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 zacskó vaníliás cukor
  • 1 teáskanál amoretto

Összegyúrjuk, kettészedjük. Kivajazott tepsibe tesszük az egyik felét. Rárakjuk a tölteléket. Aztán a tészta másik felét és 170-180°C.on, 40 percig sütjük.

Narancsos puncs – forralt bor:

  • 2 üveg édes bor
  • 1 l 100%-os narancs lé
  • 1 zacskó puncs fűszerkeverék
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 dl Stroh rum
  • 2 filter Earl Grey tea
  • barna cukor, ízlés szerint

Egy nagy edényben összefőzzük a hozzávalókat. Amikor forrásban van, beletesszük a tea filtereket. A végén pedig beleöntjük a rumot.

A receptek letölthetőek itt: Almáspite és narancsos puncs. Ne hagyjátok ki!

Advent első vasárnapján kívánok nektek szép napot, jó pihenést, örömteli várakozást!

Puszi: Réka