">

Olasz ízek kavalkádja

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , ,
rekafeher2Az előző bejegyzésem a nyaralásunk testünkre gyakorolt hatásával zárult, vagyis a plusz kilókkal. Most azt is elárulom nektek, hogyan kerültek ránk ripsz-ropsz. Íme a titok: rengeteget ettünk. Egyfolytában ettünk. Reggeltől estig. Néha ittunk is, de valójában étkezéstől étkezésig teltek a napjaink. Na de egy igazi toszkán konyhában, ahol a kertben terem a bazsalikom, a rozmaring, olyan ízletes paradicsomokat lehet venni, hogy magyar paradicsom ide vagy oda, bizony nem ettem még máshol olyat. Arról nem is szólva, hogy a csapatban lévő összes pasi remekül megállja a helyét a konyhában (is). Már a reggelik is pazar lakomák voltak. Amikor épp nem mini palacsinták sültek a gyerekeknek Edina jóvoltából, akkor Csaba rögtönzött toszkán tükörtojást. Ami annyiban különbözik a hagyományostól, hogy szalonna helyett paradicsommal és bazsalikommal készül. A másik helyi reggeli találmányunkhoz ismételten paradicsomot és bazsalikomot használtunk és egy kis helyi sajtot. Két kenyér közé téve, összepirítva mennyei reggeli.

Az ebédek rendszerint a parton értek bennünket, bazsalikomosde a vacsorák megint csak nagy közös főzések és óriási lakomák jegyében teltek. Tésztát tésztával ettünk, nyilván. Vagy egy kis rögtönzött salátával. Ennek Anita volt nagymestere. Egy kis kevert saláta, az elengedhetetlen paradicsom, helyi olívaolaj, balzsamecet és máris kész a pompás saláta, akár tésztához, akár halakhoz. Merthogy halat is grilleztünk a szépséges kertben. Hasában a kertből szedett zsálya levéllel, durván őrölt borssal, tengeri sóval, olívaolajjal, gondosan beirdalva került a rácsra, aztán villámgyorsan a gyerekek hasába. Imádták.

Lássuk a tészták sorát. Bence igazi Carbonarát csinált. Apróra vágott, majd olívaolajon megpirított pancettát (helyi sonka) sok-sok apróra vágott fokhagymával. Amíg a tészta főtt, addig kikevert hat tojást, borssal és parmezánnal. A frissen kifőtt tésztát összekeverte a megpirított pancettával és az alatta lévő olajjal, majd a kikevert tojással, ami a tészta forróságától fő meg egy picit. Ezt a kaját csak és kizárólag frissen tálalva szabad fogyasztani.

Végül pedig jöjjön Krisztián két ötpercese: A fokhagymás és a paradicsomos varázslat. Olívaolaj, fokhagyma, balzsamecet, bazsalikom, és petrezselyem. És nem mellesleg igazi olasz tészta, ha lehet fettuccini, de a spagetti is megteszi. A paradicsomos változat pedig annyiban más, hogy friss kockára vágott paradicsom, mézzel és olívaolajjal kerül bele a fenti fokhagymás verzióba. Mondtam, hogy pár perc az egész, de az ízek hosszú időre megmaradnak ez emlékezetünkben. Ezt garantálom. Próbáljátok ki! Csináljatok toszkán estet! Az időjárás alapján, már nem sok választ el bennünket. Talán egy tenger.

Puszi: Réka