Nyári kedvencünk, a lángos

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , ,




nyar_rekagabiVannak úgynevezett tipikus nyári kaják. Legalábbis nekünk. Strandkajának is hívhatjuk ezeket, és hát lássuk be, ezek közül ami elsőként eszünkbe jut, az a sajtos-tejfölös lángos.  Bár igazából ha jobban belegondolunk az összetételbe, ez egy nehéz fogás, és ha eszünknél lennénk, nem is ennénk belőle soha. De általában évente legalább egyszer, na jó, többször is, eszünket vesztjük, ha kiszimatoljuk egy igazi jó lángosos közelségét. Akkor benyomunk egyet, és utána bűntudattól, rossz esetben gyomorfájástól vezérelve mondjuk azt, hogy na jó, ilyet soha többet. A következő esélyes lángososig… :-)

A lángos történetéről tavaly már elmélkedtünk, és arról is, hogy hányféle változata van,  a lecsóstól a lekvárosig, a padlizsánostól a kolbászosig, de persze az igazi, az a sajtos-tejfölös-fokhagymás. Nem igaz? Egy igazi Világevővel, Jókuti András bloggerel is eszmét cseréltünk a lángosozásról.

Ha valaki nagyon elszánt, akkor persze otthon is nekiállhat egy nagy adag lángost sütni, kikerestünk egy ígéretes receptet, de bevalljuk, mi még nem próbáltuk ki. Úgyhogy ha nekivágtok, akkor légyszi osszátok meg velünk a tapasztalataitokat.

Lángoslangosok

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl kefir
  • 2 tojás
  • 4 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • reszelt sajt
  • tejföl
  • fokhagyma
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 csipet só
  • bőséges olaj

Így készül:

Egy kis tálkában tejet langyosítunk, beleteszünk egy kiskanálnyi cukrot, elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt is. Ahogy habosodni kezd, egy mély tálba szitáljuk a lisztet, a közepén mélyedést képzünk, és beleöntjük az élesztős tejet. Hozzáadjuk a kefírt és az egész tojásokat és simára keverjük. Letakarjuk, meleg helyre tesszük kelni. Ha megkelt a tészta, gyúródeszkán kinyújtjuk. Tenyérnyi darabokat csípünk le belőle, a lángossütőknél ismert mozdulatokkal kézzel vékonyra húzzuk, majd forró bő olajban kisütjük. Sajtot reszelünk, fokhagymát zúzunk, és elkeverjük egy kis olajban, tejfölt elő, és már idézhetjük is fel a strandhangulatot az otthonunkban is.

Meg szellőztethetünk is valószínűleg, mert a lángossütés illata azért sokáig elkíséri az embert. Úgyhogy kihívás ide, vagy oda, lehet, hogy mi mégis inkább a strandon majszoljuk el a lángosunkat ezen a hétvégén is!

Puszi: Gabi és Réka