Zöld levelecskék

Szerző: Anyakanyar

Címke: , , , , , , ,




gabi reka csikosSzerencsére a fákon, bokrokon kibújtak már azok a huncut zöld levelecskék, amelyek idén bizony alaposan megvárattak bennünket. Itt az ideje viszont, hogy körülnézzünk, vajon eszünk-e mostanság elég friss zöld levelet. Merthogy zöldséget enni az OK, sima ügy, de tudjuk-e hogy mennyire kiváló tápanyagforrások a levélzöldségek, sőt még bizonyos gyökérzöldségek levelei is. A levelek klorofill-tartalma méregtelenítő és lúgosító hatással van a szervezetre. Magas kálcium-tartalommal rendelkeznek, és további ásványi anyagokkal is gazdagítják szervezetünket. Értékes antioxidáns a bennük található A-vitamin, segítenek a rákos betegségek kialakulásának megakadályozásában. Nyersen is tanácsos lenne minél többet fogyasztani belőlük, hiszen jótékony hatással vannak emésztésünkre, béltisztító és gyomor-regeneráló hatással bírnak. Ilyenkor tavasszal gazdag kínálat van a piacon, most két remek példát találtunk, amelyek ugyan először mindenkinek főzelék formájában jutnak eszébe, és többnyire nem igazán lelkesedünk értük Pedig nyersen, salátaként is variálhatóak, de ajánlunk egy-egy könnyen, gyorsan elkészíthető fogást is a felhasználásukkal.

Sokan kapnak frászt, ha meghallják a spenót nevét. Popeye ugyan elég nagy kultusszal ajándékozta meg ezt a növényt, de a legtöbben mégiscsak a menza-féle, rántásos, fokhagymás, sűrű főzelékként ismerik. Pedig a spenót ennél sokkal több! Amellett, hogy folsav és káliumbomba, a zsenge változata rengeteg módon elkészíthető és nagyon finom. Nézzük csak a bébispenótot. Szupermarketekben a ruccola és a madársaláta mellett kapható, ez már mutatja is, hogy összevágva más friss zöldségekkel, paradicsommal, retekkel, uborkával, paprikával, kitűnő zöldsaláta-alap. Mi most mást kezdtünk vele.

Grapefruitos lazac bébispenótos rizottóvallazac_bebispenotos rizotto

Kell hozzá:

  • személyenként 1 szelet lazacfilé
  • só, fehérbors (esetleg citrombors)
  • fél pink grapefruit leve
  • kevés olaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 doboz bébispenót
  • 20 dkg rizs
  • 2 dl húsleves alaplé
  • 3-4 evőkanál mascarpone

Egy csokornyi újhagymát megtisztítunk, felkarikázunk, kevés olajon megfuttatjuk.  A megmosott rizst rádobjuk, picit kifehérítjük, majd felöntjük húsleves alaplével (vagy forró vízzel és belemorzsolunk egy leveskockát). Só, bors mehet még bele, és fedő alatt csaknem készre pároljuk. Mielőtt kész lenne, belekeverjük a megmosott, lecsepegtetett bébispenótot, de éppen hogy csak megfonnyasztjuk benne, hogy még egyben maradjanak a levelek. Néhány kanál mascarponét lazán elkeverünk benne, ettől kellően krémes lesz a rizottónk. Hagyjuk picit fedő alatt állni. Közben a már előkészített, sózott, borsozott (esetleg citromborssal is megszórt) lazacfiléket kevés olajon először a bőrös, majd a másik felükön készre sütjük. Kevés grapefruit-levet csurgatunk rá a végén, remek íze lesz tőle (bár be kell vallani, azért került sor rá, mert nem volt otthon éppen citrom… ) De kitűnő megoldásnak bizonyult, ételnévként pedig igazán előkelően hangzik, nem igaz?

Zsenge töltött kelkáposztakelkaposzta

Kell hozzá:

  • 1 fej új kelkáposzta
  • 1 fej hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált pulykahús
  • 10 dkg rizs
  • 1 nagy pohár tejföl
  • só, bors, majoránna
  • kevés olaj

A kelkáposzta felső, sötétzöld leveleit leszedjük, alaposan megmossuk, apróra vágjuk, majd kevés olajon picit megpároljuk, 1 gerezd fokhagymával, sóval ízesítjük. A többi levelet is megmossuk, lecsepegtetjük és sós vízben, néhány gerezd fokhagymával 5-6 percig előfőzzük. Közben apróra vágott hagymán megpirítjuk a darált pulykahúst, fűszerezzük ízlés szerint, só, bors, majoránna. Rizst főzünk és a darált húshoz keverjük, majd szép sorban megtöltjük vele az előfőzött káposztaleveleket és feltekerjük. Egy tepsibe alulra pakoljuk a külön megpárolt kelkáposztát, rá jöhetnek a tekercsek. Ha maradt ki darált hús, középre halmozzuk. Ezután meglocsoljuk tejföllel, (azért egy készítés közbeni fotót mutatunk, mert utána már a tejföl látszik jobban), ami szépen rá is sül majd a tetejére. Sütőbe tesszük, és úgy 30-40 perc alatt készre sütjük. Remek és könnyű ebéd lesz belőle!

Szóval félre a főzelékek iránti ellenszenvvel! Tulajdonképpen kár is elrontani azt a sok finom zöldséget rántással, habarással, mikor ennyire klassz dolgokat lehet belőlük kreálni. Kísérletezzetek ti is kedvetekre! És írjátok meg nekünk is, ha valami nagyon jót ötlöttetek ki!

Puszi: Réka és Gabi