">

10 tévhit a látásjavító beavatkozásokról
Ha az alábbi okok valamelyike tartott volna vissza attól, hogy egy egyszerű beavatkozással újra élesen láss, akkor gondold újra.

Vajon miért ragaszkodnak még mindig százmilliók a szemüveg- és kontaktlencseviseléséhez, miközben a látásjavító beavatkozások egyre megfizethetőbbek és teljesen kockázatmentesek? A tévhitek megcáfolásában dr. Perényi Kristóf, a Saint James Szemészeti Központ szemész-, refraktív főorvosa segít.

Tévhit #1
Lézeres műtét után már csak császármetszéssel lehet szülni
Tévhit, hogy a lézeres szemműtét után nem lehet természetes úton szülni. Sportolni is lehet, még olyan megerőltető sportágakban is, mint a súlyemelés. „Egyes beavatkozás után kérünk 2 hét óvatosságot, de csak azért, hogy a védőlebeny teljesen meg tudjon gyógyulni. Ha ez megtörtént, azt már semmilyen erőlködés vagy fizikai megterhelés nem fogja onnan elmozdítani” – mondja az orvos.

Tévhit #2
Fájdalmas, amikor lézerrel kezelik a szemem
A lézeres látásjavítás technológiája annyit és olyan gyorsan fejlődött az elmúlt évtizedekben, hogy ma már sem a fájdalomtól, sem a hosszú felépüléstől nem kell tartani. „A műtéthez injekcióra sincs szükség, csak néhány szemcseppet adunk a beavatkozás előtt az érzéstelenítéshez.”

Tévhit #3
A műtét után hetekig a sötét szobám rabja leszek
Valóban javasolt az UV védelemre 2-3 hónapig ügyelni, de ez nem szobafogságot jelent, hanem azt, hogy ezen időszak alatt a szabadban ajánlott napszemüveget viselni, és el kell kerülni a szoláriumot.

Tévhit #4
A kontaktlencse sokkal biztonságosabb megoldás, mint egy lézeres látásjavítás
A közhiedelem az, hogy a kontaktlencse szuperbiztonságos, de időről-időre napvilágot látnak olyan tanulmányokkal, amelyek ennek az ellenkezőjét állítják. Ezek szerint elég magas a fertőzés kockázata a mindennap lencsét viselők körében: 100-ból egy személynél alakul ki súlyos fertőzés rossz viselési vagy tisztítási szokások miatt. Ezzel szemben, mondjuk egy LASIK lézeres látásjavításnál 1500 páciensre jut egy fertőzés, ami azonban könnyen gyógyítható.

Tévhit #5
Multifokális lencse csak szemüvegben létezik
Lencse-csere műtétek során az elöregedő szemlencsét akár nyújtott-fókuszú vagy multifokális műlencsére is tudjuk cserélni, így a műtéttel akár a teljesen szemüveg-függetlenség is elérhető.”

Tévhit #6
Nem tartós a látásjavulás
Ahogy a szem öregszik, szükség lehet olvasószemüvegre, függetlenül attól, hogy valakinek volt korábban lézeres látásjavítása, de a távoli látóélesség akár életünk végéig is megmaradhat. Lencseműtét után azonban még erre sem lesz szükség, az éleslátást a páciens élete végéig élvezheti közelre és távolra is, és még szürkehályog kialakulásától sem kell tartania.

Tévhit #7
Nagy dioptriát nem lehet sikeresen kezelni

„Lézerrel +3.5 és -12.0 dioptria között tudunk másodpercek alatt javítani, de még ennél is nagyobb a tartomány ICL műlencse beültetéssel vagy lencsecsere műtéttel, így akár +10.0 vagy -20.0 dioptriáig is tudunk kezeléseket végezni.”

Tévhit #8
Lézeres kezelés után már nem lehet lencseműtétem
Semmi akadálya nincs annak, hogy lencse-csere műtétet végezzenek valakin, aki korábban már átesett lézeres látásjavításon. Azonban az alkalmassági vizsgálat során ezt feltétlenül jelezni kell, mert a korábbi műtét adatait is fontos belekalkulálni a tervezett kezelés pontossága érdekében.

Tévhit #9
A műtéteket végző helyek nem tudnak kórházi szintű környezetet biztosítani
Valóban nem minden klinika rendelkezik steril műtővel, de a lézeres kezeléseknél ez nem is előírás, csak a látásjavító lencse és a szürkehályog műtéteknél kötelező. Érdemes azonban olyan helyet választani, ahol ezek a beavatkozások is steril műtőben zajlanak, mert így érhető el a legnagyobb biztonság a kezelések alatt és után.

Tévhit #10
A szembetegségem miatt alkalmatlan lennék a műtétre
Természetesen vannak szembetegségek, amelyek miatt nem javasoltak egyes beavatkozások. Azért végezzük klinikánkon a látásjavító szemműtétek hazai legszéleseb spektrumát, hogy szinte mindenkinek tudjunk megoldást kínálni” – tájékoztat dr. Perényi Kristóf.