">

Hogy néz ki egy látásjavító műtét?
Senki sem szeretne élete végéig szemüveget hordani. 45 felett azonban gyakran már nemcsak közelre, hanem távolra is kell belőle, hiszen a látásunk folyamatosan romlik. Aki nem tudja megszokni a bifokális vagy multifokális típust, zavarja a folyamatos csere, végre remek látásélményre vágyik, annak a legjobb megoldás egy látásjavító műlencse műtét, amely minden problémát megszüntethet.

De vajon kinek ajánlott és hogyan is néz ki egy ilyen beavatkozás? Az alábbi írásunkban kiderül, hogy mit ennek a menete, valamint kitérünk a műtét legfőbb előnyeire is.

Miről szól ez a kezelés?

Az eljárás tulajdonképpen majdnem ugyanolyan, mintha egy szürkehályog műtétről lenne szó. Ugyanazon a technikán alapul, a lényege, hogy a saját szemlencsét egy ultrahangos technikával műlencsére cserélik. Ez is része a látásjavító műlencse műtét menetének.

Az új beültetett lencse azonban lehet akár trifokális, akár nyújtott fókuszú monofokális, vagy akár sima monofokális. A trifokális lencsével akár még 100%-os látást is el lehet érni, ami azt jelenti, hogy még a mindennapi tevékenységekhez sem lesz szükség sem szemüvegre, sem pedig kontaktlencsére.

A beavatkozás azonban nem való mindenkinek, ráadásul egy részletes szemészeti vizsgálat előzi meg, hiszen lényeges a szem állapotának felmérése, még a műtét megkezdése előtt. Az előnyei azonban vitathatatlanok, ugyanis közelre és távolra is tökéletes látásélményt nyújt.

Egész életre szóló megoldásról van szó, aminek köszönhetően szinte biztosan nem alakul ki a szemen szürkehályog. Nincsen felső korhatár vagy dioptriakorlát, szinte bárkin elvégezhető. Nem beszélve arról, hogy a művelet csupán 20 percig tart és teljesen fájdalommentes.

Kinek ajánlott?

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy túl rövid lett a keze, képtelen volt elolvasni egy jó könyvet, ne látta jól a monitort, amin csak egy szemüveg segített. A probléma gyakran már az olyan hétköznapi dolgok kapcsán is megjelenik, mint a vezetés, a munka, vagy éppen a vásárlás. A szemlencse műtéttel azonban olyan látásjavulás érhető el, amikkel ezek a gondok végleg megszűnhetnek.

A beavatkozást azoknak ajánlják, akik már 45 év felett vannak, szemüveget viselnek, homályosan látnak közelre vagy távolra. Akkor érhető el vele a legjobb eredmény, ha sem közelre, sem távolra nem jó a páciens látása, azonban a szürkehályog még nem jelent meg. Remek választás azoknak, akik nem tudják vagy nem akarják megszokni a szemüveget, aki nem akar folyamatosan újat csináltatni, mert a régi már nem elég erős.

A műtétnek köszönhetően elfelejthetünk minden korábbi kellemetlenséget, megelőzhetjük a szürkehályogot. Végül, de nem utolsó sorban azoknak ajánlott, akik nem alkalmasak a lézeres látásjavításra, mert időskori szemromlást diagnosztizáltak nála.

A látásjavító műtét menete

Az egész beavatkozást egy alapos vizsgálattal kezdik, ahová magunkkal kell vinnünk a szemüvegünket, a korábbi szemészeti leleteinket, illetve az elmúlt három év zárójelentéseit. Fontos, hogy kontaktlencse esetén a vizsgálat előtt a kemény lencsét 3 hétig, míg a lágyat 4 napig nem szabad viselni. A vizsgálatra csak szemüvegben szabad érkezni.

A szemészeti vizsgálatok között lesz a látásélesség és a pupillatágításos beavatkozás, valamint a szemnyomásmérés. Emellett szükség lesz műlencsetervezésre, ahol kiválasztják a legmegfelelőbb típust. A kezelés előtt megtervezik a beültetendő műlencsét, hogy a műtét közben ezzel már ne kelljen foglalkozni. Amikor erre sor kerül, a páciensnek magával kell vinnie a három hónapnál nem régebbi EKG vizsgálat, vérkép és vizeletvizsgálat eredményét.

Mi történik a beavatkozás napján?

A műlencse műtét napján a megbeszélt időpontban meg kell jelenni a klinikán, ahova mindenképpen érdemes kísérőt vinni. Nem kell átöltözni, hiszen mindenki kap egy egyszer használatos műtéti ruhát. A kezelés nem altatásban és nem is injekcióval történik, hiszen az érzéstelenítéshez egy speciális szemcseppet használnak, amely tökéletes hatást fejt ki az adott területre.

Ami pedig magát a műtétet illeti, a legkorszerűbb technikát használják, így csupán egy kisebb sebet ejtenek, ahol kiveszik az apró részekre tört szemlencsét és beteszik az összehajtható műlencsét. Ez biztosítja majd a páciens számára a jó látást. Utána pedig az apró kis sebek maguktól bezáródnak majd.

A folyamat alig 10 percig tart és fájdalommentes, utána azonban 1-2 órát pihenni szükséges. Ha minden rendben van, csak akkor lehet hazamenni. Az ellenőrzésre a másnapi kontrollvizsgálaton kerül sor. Ezt követően 2 hónap múlva egy újabb látogatáson megnézik, hogy minden rendben van-e, szükség esetén szemüveget írnak fel.