">

3 fontos tanács a pihentető karácsonyi alváshoz

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Karácsony! Alig várjuk! Nem csak a gyertyagyújtást, a meghitt pillanatokat, a bejglit meg a habcsókot, hanem azt is, hogy végre letehessük a terheket, gondokat és ha lehet, egy kicsit kipihenhessük magunkat. Vajon miért érezzük ennyire fáradtnak magunkat év végén? Mi okozza, hogy – tisztelet a kivételnek – a többség csak úgy bezuhan a karácsonyfa alá és jelentős restanciával bír, ami a pihentető alvást illeti?

Az év végi fáradtság érzésének hátterében számos tényező állhat, ebben nyilván szerepel a legtöbb munkahelyen érzékelhető év végi stressz és természetesen nem tekinthetünk el az évszakváltozás hatásaitól is. Sötétebb napokat élünk, ez nem tesz okvetlenül jót a hangulatunknak sem. A magasabb stresszszint egyértelműen kihat az alvási szokásainkra, alvásunk minőségére, ilyenkor egyszerűen nehezebben tudunk ellazulni és pihenni. Ha egyébként is vannak alvással kapcsolatos panaszaink, például álmatlanság, nyugtalan láb szindróma, vagy a legsúlyosabb alvászavarban, az alvási apnoéban vagyunk érintettek, ezek ebben az időszakban felerősödhetnek.

Egy okkal több, hogy elkezdjünk odafigyelni magunkra!

Mi a teendő azon kívül, hogy tegyük komfortossá alvási környezetünket?

Íme, három fontos tanács a SomnoCenter Alvászavar Központtól!

  1. Legyünk mértékletesek!

A karácsonyi lakoma túlzásokra csábít, de próbáljuk meg betartani, hogy tényleg csak annyit eszünk, amennyit máskor is szoktunk. Ünnepiek az ízek, de a mennyiség ne legyen több, és főként ne csipegessünk lefekvés előtt 2-3 órával inkább már semmit sem. Bár karácsonykor szeretünk koccintani, de ha egyébként sem alszunk igazán jól, ilyenkor se igyunk túl sok alkoholt. Nem nyugtató hatású lesz, hanem éppen ellenkezőleg: megzavarja az alvásunkat. Az elegendő vízfogyasztás pedig még inkább elengedhetetlen egy-két pohár bor mellé is.

  1. Ne lustálkodjunk túl sokat!

Csábító lehet, hogy most aztán addig aludjunk, amíg csak lehet, de sokkal jobbat teszünk szervezetünknek, ha ilyenkor is időben felkelünk. Így könnyebb lesz az esti elalvás is, az alvásunk minősége pedig javulni fog. Napközben se szunyókáljunk, ha egyébként nem szokásunk nappal aludni, mert az is megzavarhatja az éjjeli pihenést. Na jó, legfeljebb 10-20 perc még nem teszi tönkre az éjszakát, annyi még esetleg megengedett. Az ágyban ne tévézzünk, ne mobilozzunk, az tényleg legyen a pihenés és lazítás helyszíne.

  1. Itt az idő a kikapcsolódásra!

Nehéz egyik percről a másikra letenni a munkával, teendőkkel kapcsolatos gondokat, de most kötelező! Jöjjenek a közös családi filmnézések, próbáljuk ki a legújabb társasjátékokat. És ha az időjárás, illetve a programunk engedi, tegyünk egy nagy sétát a szabadban is! Lélegezzünk mélyeket, tegyük le a felgyülemlett feszültséget. Nagyon fontos, hogy a fizikai fáradtság mellett a szellemit is próbáljuk meg oldani, ragadjuk meg erre a lehetőséget az év végi ünnepek során.

A karácsony mozgalmas lehet, de fontos, hogy a családi ünneplés mellett magunkra is elegendő figyelmet szánjunk és próbáljuk meg igazi feltöltődésként megélni, hogy az ünnepek elmúltával, ha lehet, frissebbnek érezzük magunkat, mint korábban. Ha pedig az alvásproblémáink ekkor sem enyhülnek, fogadjuk meg, hogy az újévet egy alvásvizsgálattal kezdjük, hogy a végére járjunk, mi az oka, hogy híján vagyunk a pihentető alvásnak.