Vannak olyan ételek, amelyeknek elkészítésétől nagyon sokan tartanak, mondván, hogy az nagyon bonyolult. Ilyen a halászlé is, amely a legtöbb családban legfeljebb karácsonykor kerül az asztalra, pedig akár az év bármelyik szakában fogyaszthatnánk. Hiszen új kutatások szerint hetente legalább két, de inkább három alkalommal kellene halat fogyasztanunk. Mivel a halászlé tökéletesen megfelel a magyaros ízekben, tanuljuk meg egészségesen és ízletesen elkészíteni! Mi is lehetne erre jobb alkalom, mint éppen a karácsony, nem igaz?
- 1,5 kg ponty
- 1 kg apróhal vagy hal aprólék
- 4 fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 1 paprika
- teáskanál erős és édes pirospaprika
- só
- kevés olaj
- harcsafilé
Elkészítés:
A halakat megtisztítjuk, kibelezzük, a ponty keserűfogát és szemét eltávolítjuk, majd kifilézzük. A csontokat kettévágjuk, a filéket kisebb darabokra vágjuk. A megtisztított hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd a kockára vágott paradicsomot hozzáadjuk. Beletesszük a halcsontokat, aprólékot, egész paprikát és felöntjük kb. 2 liter hideg vízzel. Lassú tűzön 1,5 órán át főzzük, közben folyamatosan habozzuk. A filé darabokat beletesszük, majd bepaprikázzuk és további fél órán át főzzük. Az így elkészült halászlevet alaposan átpasszírozzuk, majd enyhén megsózzuk. Tálaláskor friss harcsafilével forraljuk össze. A receptet köszönjük a székesfehérvári 67 Étteremnek!
Jó étvágyat!
Puszi: Gabi és Réka