">

Stollen – gondolkodjunk előre!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
gabireka_lurexBenne vagyunk a bűvös 30 napban. Mostantól egyre gyakrabban mondogatjuk, netán dúdolgatjuk, hogy hányat kell aludni még. Karácsonyig. És lassan, de biztosan a konyhai készülődésnek is itt van az ideje, bármilyen furcsán hangzik ez. Tapasztalt háziasszonyok pontosan tudják, hogy melyek azok a fogások, amelyeket ha az ünnepek alkalmával élvezni szeretnénk, kénytelenek vagyunk előre gondolkodva elkészíteni őket. És nem is csupán azért, mert később már minden sürgetőbb lesz és fejünkre nő minden, hanem azért is, mert bizony van, aminek a tökéletes állagához időre van szükség. Azt mindenki tudja, hogy mézeskalácsot és habcsókot is korábban kell gyártani, de a stollen nevű kalácsról valószínűleg ezt nem sejtik sokan. Hiszen bizonyos szupermarketekben már szeptembertől kezdődően lehet gyári stollent kapni, ez a németek kedvenc karácsonyi kalácsa. Az sem rossz, de mivel tudatos háziasszonyként szeretünk minél több, tartósítószermentes, friss alapanyagokból készülő változatot készíteni, így felkutattuk a receptet, miként kell készíteni ezt a püspökkenyérre nyomokban hasonlító, rendkívül gazdag, fenséges süteményt.

Ami fontos: ennek a kalácsnak 4 hétre van szüksége, ahhoz, hogy fogyasztható legyen, ellenkező esetben csak kardozni lehet vele a fa alatt, olyan kemény lesz. Ha nem január végén akarjátok majd megenni, akkor karácsony előtt közvetlenül ennek ne álljatok neki. Most viszont még pont időben vagytok, és mi most eláruljuk a receptet is. Sok minden kell hozzá, és ezt nem okvetlenül pózolásból szeretjük egyenként tálkákba kimérni, hanem azért, mert úgy viszont sokkal könnyebb lesz összeállítani a süteményt. A mosogatás meg nem nagy ügy, úgyhogy azt inkább bevállalja az ember lánya. Nem ajánlott csak úgy spontán nekiállni, mert egyrészt elég sok minden kell hozzá, ami nem okvetlenül van mindig otthon, másrészt pedig a mazsolát (20-25 dkg) előző este vagy legalább néhány órával korábban érdemes egy kevés rumba beáztatni.

Hozzávalók:stollen hozzavalok

 • 500 g finomliszt
 • 1 csomag sütőpor
 • 150 g nádcukor
 • 1 csomag vaníliáscukor
 • 1 teáskanál fahéj
 • 1 teáskanál őrölt gyömbér
 • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
 • 250 g tehéntúró
 • 200 g vaj
 • 2 egész tojás
 • 1 narancs apróra vágott húsa
 • 250 g őrölt mandula
 • 100-100 g kandírozott narancs- és/vagy citromhéj és/vagy koktélcseresznye

A tetejére:

 • 100 g olvasztott vaj
 • 50 g porcukor

Ha mindent összeszedtünk, kimértünk, a mazsola is rumban ázik, akkor vegyünk egy jó nagy keverőtálat és lássunk neki. Elkeverjük a sütőport a lisztben, a vaníliáscukrot a cukorral. Mehet az edénybe, hozzáadjuk a fűszereket is. Ha a szárazanyagokat jól összekevertük, hozzáadjuk a túrót, a puha vajat, a 2 egész tojást és az apróra vágott, felkockázott narancshúst. A robotgép gyúrófejét használjuk, előbb alacsony, majd a legmagasabb fokozaton jól összedolgozzuk. Elővesszük a gyúrótáblát és belisztezzük. A tésztát lazán kiterítjük, majd belegyúrjuk a mandulát, a lecsurgatott mazsolát, és a kandírozott gyümölcsöket. Mi kettévettük ezt az adagot, még így sem lesz egy kis méretű kalács, és így könnyebb vele dolgozni. Hengerré formáljuk, majd kinyújtjuk és a közepébe a nyújtófával egy hosszanti mélyedést készítünk. Így könnyebb lesz a bal oldalról a jobb oldalra áthajtani a tésztát. Kézzel megformáljuk és sütőpapírral dupla rétegben kibélelt sütőlapra fektetjük előbb az egyik, majd a másik stollent is. Előmelegítjük a sütőt kb. 220 fokra, majd 180 fokon 55 perc alatt készre sütjük. Ha kivettük, még melegen megkenjük olvasztott vajjal és meghintjük porcukorral. Ahogy megszikkadt az első cukorréteg, ezt a műveletet még egyszer megismételjük. Ha kihűlt, mehet egy jó nagy fóliába, és viszlát karácsonykor!

stollen sutes elott es utan

Bonyolultnak hangzik, főleg mert sok hozzávaló kell hozzá, de nagyon finom, nagyon kiadós, karácsonyi reggelek bearanyozója lehet. Aki nem, vagy kevésbé szereti a bejglit, a nehéz töltelékek miatt, ezt egészen biztosan imádni fogja. Még nem késtetek le semmiről, a héten dobjátok be magatokat és dobjátok össze a stollent! Drukkolunk!

Puszi: Gabi és Réka