">

Málnás-csokis mámor

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,




Az úgy kezdődött, hogy valahogy sok lett a vásárolt kenyér. Azaz a kenyérféle, merthogy konkrétan egy kalács feleslegessé vált. Ilyenkor az ember akár le is fagyaszthatja a maradék pékárut, meg lehet pirítva is megenni, de úgyis jött a hétvége, és ezzel együtt az édesség utáni vágyódás. A szikkadt kalács felhasználásának sok ismert módja van, a máglyarakás receptjét biztosan mindannyian ismeritek, de most egy gyors hűtő- és kamravizit után úgy alakult, hogy málnás-csokis kalácsfelfújt készült a pluszban vásárolt fonott kalácsból. A kísérlet pedig olyan jól sikerült, hogy a recept megy a finomságok közé, a “termék” pedig hamarosan újra gyártásra kerül majd. Így nektek is elhoztuk a receptet.

Kell hozzá:hozzavalok

  • 1 db fonott kalács (nem baj, ha nem friss, sőt)
  • 3 db tojás
  • 0,5 l tej (2,8%-os)
  • 0,3 dl tejszín
  • 10 dkg + 2 dkg nádcukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 6-8 dkg apróra vágott étcsokoládé
  • 25-30 dkg mélyhűtött málna
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 5 dkg vaj

Így készül:

A csokit apróra vágjuk, a fagyos málnát egy tálba tesszük, és egy evőkanál étkezési keményítővel elkeverjük. A szikkadt kalácsot kockákra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a tojásokat a cukorral, hozzáadjuk a vaníliakivonatot, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel. Előveszünk egy nagyobb tepsit, és kivajazzuk. Az aljára helyezzük a kalácskockákat, majd eloszlatjuk rajta a csokikockákat és a málnaszemeket. (ha jó az adag, teljesen be kell hogy fedje a kalácsot, de úgy lesz jó!). A tetejére halmozzuk a maradék kalácskockát, majd óvatosan rákanalazzuk a tejes-tojásos-cukros masszát, hogy mindenhová jusson. Apró vajdarabokat szórunk rá, és meghintjük még egy kevés nádcukorral.  Sütőben 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük.

kesz

A teteje szép barna lesz (a miénk sem égett meg, a látszat ellenére), így lesz ropogós, viszont a belseje lágy, krémes, teli olvadó csokoládéval és zamatosan pikáns málnával. Melegen tálaljuk, bár ha marad, akkor hidegen, némi állás után talán még finomabb. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni! Jó étvágyat!

Puszi: Réka és Gabi