Vannak évszakok, amelyek igenis megkövetelik a magukét. Már legalábbis édességfronton. Vagy hát úgy is. Nyár elején igenis muszáj epreset meg meggyeset sütni, koraősszel a szilvás süti az elengedhetetlen, legyen szó lepényről, pitéről, miegymásról. Ha pedig beköszönt a hűvösebb idő, nincs is jobb egy csodásan illatozó fahéjas-vaníliás almásnál. Alma többnyire mindig van otthon, tehát ezt a sütit egészen könnyű még hirtelen felindulásból is elkészíteni, persze cifrázni lehet sok mindennel, dióval, mandulával, miegymással. A klasszikus, hagyományos almáspite mellé most javasolunk egy kicsit másféle receptet is, ez a klasszikus amerikai apple pie. Ennek elkészítéséhez sem kell több idő, mint kb. 45 perc, és máris asztalon lehet egy szépséges és finom édesség. Advent idején szinte elengedhetetlen ilyet sütni, mi biztosan elkészítjük ezt legalább egyszer. Íme a recept:
Amerikai almás pite
Hozzávalók:
Tésztához
- 450 g liszt
- 230 g vaj
- 210 g kristálycukor
- 2 egész tojás
- 0,3 dl víz
- 25 g keményítő
- 10 g sütőpor
- 15 g tejpor
Töltelékhez:
- 4-5 nagyobb alma
- 100 g mazsola
- 100 g dió
- 100 g édesmorzsa (kekszmorzsa)
- 100 g cukor
- 50 g méz
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 vaníliarúd (vagy 1 cs vaníliáscukor)
- őrölt fahéj
Dekorációhoz:
- 100 g a tésztából reszelve
- 50 g darált dió
- 50 g barna cukor
Elkészítés:
Előkészítjük a tésztához a hozzávalókat, kimérünk mindent, majd egy tálban alaposan összegyúrjuk. Kb. 100 gr-ot kimérünk belőle, ebből kerülnek majd a rácsok a piténk tetejére. Amíg elkészül a töltelék, addig hűtőben pihentessük az összegyúrt tésztagombócot. A töltelékhez pároljuk meg a meghámozott, felkockázott almát cukorral és a mézzel. Adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait, vagy vaníliakivonatot, esetleg vaníliáscukrot és keverjük össze. Mossuk meg a mazsolát, és keverjük a megpárolt almához a dió és az édes kekszmorzsa keverékével együtt. Kevés citromlével, és ízlés szerint kevesebb vagy jó sok fahéjjal ízesítsük még. Vegyünk egy piteformát, és béleljük ki a kinyújtott tésztával, úgy, hogy pereme is legyen a tálban. Kanalazzuk bele az almás tölteléket a tésztával kibélelt formába, majd szórjuk meg a tetejét némi barnacukorral kevert darált dióval és a tésztából készítsünk rácsokat a tetejére. Megkenhetjük egy felvert tojással a tetejét, de nem muszáj. Süssük 180 fokos sütőben kb. 40 percig, majd vegyük ki és legyünk türelmesek, várjunk egy kicsit, amíg kihűl.
No, ez a legnehezebb rész, mert ekkor már olyan illatok szállingóznak a lakásban, hogy nehéz megállni, hogy ne vágjuk fel a pitét, de sokkal szebben lehet szeletelni, ha mégis hagyjuk egy kicsit állni. Addig pedig legjobb alkalom közösen adventi díszeket készíteni, szépüljön a lakás! Csodás decembert kívánunk!
Puszi: Réka és Gabi