Az almás sütiknél még kevés jobb dolgot találtak fel, legalábbis ha édességekre gondolunk. De persze hiába kalóriaszegény és rendkívül egészséges gyümölcs az alma, nagyon nem mindegy, hogy miként készítjük el. Az alma, amely emésztést segítő, diétát támogató, rákmegelőző vitaminbomba barátunk, A, B-komplex és C-vitamintartalma mellett rendkívül gazdag ásványi anyagokban is, így ha almát eszünk, kálium, kalcium, cink, jód, fluor és szelén egyaránt jut szervezetünkbe. Ha pedig az almát zabpehellyel is párosítjuk, akkor további jót cselekszünk magunkkal, hiszen a zabpehely vízben nem oldódó rostforrás, amely hosszú ideig teltségérzetet biztosít, így energiaszegény étrendben is sikeresen alkalmazható. Csökkenti a vérnyomást, tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és antioxidánsokat is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is bátran ehetik.
Na de hogy lesz ebből akár a vasárnapi asztalra is tehető sütemény? Nagyon egyszerűen!
Hozzávalók:
- 1 pohár natúr joghurt (2 dl)
- 150 g zabpehely
- 50 g darált dió
- 1 evőkanál keményítő
- 150 g nádcukor
- vanília (1 cs. vaníliáscukor, vagy 1 kanál vaníliakivonat)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 egész tojás
- 1 dl étolaj
- őrölt fahéj
- egy csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 2-3 nagyobb alma
A zabpelyhet késes robotgépbe tesszük és porrá aprítjuk. Egy nagy tálban hozzákeverjük a szódabikarbónát, a cukrot és a vaníliát, egy csipet sót, a citrom reszelt héját és összekeverjük. Majd hozzákanalazzuk a joghurtot, ráöntjük az olajat és egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Sűrű massza lesz belőle. Közben meghámozzuk az almákat, és apró kockákra vágjuk. Meghintjük gazdagon őrölt fahéjjal, és elkeverjük rajta a keményítőt is. Belekeverjük a masszába. Egy muffintepsit kibélelünk papírkapszlikkal, és kb.háromnegyedig töltjük őket az almakockás tésztával. Előmelegített sütőben kb. 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat!
Puszi: Réka és Gabi