A spanyolok nemzeti eledele a paella, amelynek jellegzetes sárga színét a sáfrány adja meg. Ez ugyan egy igen drága fűszer, de mivel egy csepp is elég belőle, érdemes egyszer beruházni rá. Ha valakinél mégsincs, akkor a sárga szín egy pici curry vagy kurkuma hozzáadásával is elérhető, de akkor ugye inkább ázsiai hatást érünk el vele. Az eredeti paella a tenger gyümölcseivel készül, bár több változat használ sertés- vagy éppen nyúlhúst is. Viszont a spanyolok is előszeretettel készítik a Paella de Verduras-t, azaz a zöldséges paellát, ott kerül bele articsóka, mángold, vagy padlizsán is. Mi most egy egyszerűbb, a magyar háztartásokban akár villámvacsoraként is megoldható változatot javaslunk.
Hozzávalók:
- 400 g rizs
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 piros és zöld kalifornai paprika
- 200 g zöldbab
- 200 g zöldborsó
- 2-3 sárgarépa
- 1 nagyobb paradicsom
- só
- 1 késhegynyi csípős őrölt paprika
- 1 késhegynyi őrölt sáfrány
Az olívaolajat felforrósítjuk és az apróra vágott fokhagymát megpirítjuk benne. Hozzáadagoljuk a zöldségeket, a felcsíkozott paprikát, a hámozott és kockákra vágott paradicsomot, a felkarikázott sárgarépát, a zöldbabot és a zöldborsót. Összepároljuk őket, majd felöntjük 1 l vízzel és hozzákeverjük a megmosott rizst is. Sóval, paprikával és sáfránnyal fűszerezzük. 10 percig nagy lángon főzzük, majd újabb 10 percig takarékon, szükség szerint további vizet öntünk hozzá. Tálalás előtt rövid ideig fedő alatt hagyjuk pihenni. Ízlés szerint pici citrom levével ízesíthetjük tálaláskor.
Jó étvágyat!