A hidegebb időszak beköszöntével megéri minél több egészséges élelmiszert, ételt beépíteni a táplálkozásunkba. Ilyenkor a gyakori megfázásos és légúti betegségekkel szemben a megfelelő szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is védekezhetünk. A hagymafélék például a legjobbak közé tartoznak az őszi-téli zöldségek közül: támogatják az immunrendszer működését, erős gyulladáscsökkentő hatásuk van és kifejezetten alkalmasak a felsőlégúti problémák kezelésére. Emellett kiváló fűszerezőképességgel rendelkeznek, így nem is olyan meglepő, hogy a korabeli krónikák szerint Mátyás királynak a vöröshagyma volt a kedvenc csemegéje. Az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje program a hagymafélék közül most a vöröshagyma legjobb tulajdonságait szedte össze, dietetikusa Fülöp Lili pedig egy lilahagymából készülő egészséges és gyorsan elkészíthető házi savanyúság receptjét osztja meg.
5 ok, hogy miért érdemes rendszeresen vöröshagymát fogyasztani
„A hagymafélék a hazai, tradicionális ételeink kötelező elemei. A bélflóra szempontjából igazán értékes anyagot, inulint tartalmaznak, de antioxidánsokban is gazdagok, így az immunrendszerünkre is pozitív hatást gyakorolnak” – fogalmaz Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa.
1, Csökkenti a vércukorszintet
A vöröshagymában található króm bizonyítottan csökkenti az vércukorszintet, a glükózszintet, javítja a glükóztoleranciát, és segít csökkenteni a koleszterinszintet is. Jótékony hatással van továbbá a gyomor- a bélrendszer egészségére is. Egy fej vöröshagyma a felnőttek számára ajánlott napi króm bevitel 20%-át fedezi.
2, Magas antioxidáns tartalom
A vöröshagyma nagyon gazdag flavonoidokban, flavonoid típusú antioxidánsokban, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást, és olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség.
3, Támogatja az immunrendszer optimális működését
A vöröshagyma bővelkedik prebiotikumokban, amelyek segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, és így hozzájárulnak az immunrendszer optimális működéséhez.
4, Jót tesz a csontoknak
A vöröshagyma a csontok egészségét is javítja, rendszeres fogyasztása mérsékli a csontritkulást.
5, Gyulladáscsökkentő vitaminbomba
A vöröshagyma számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a C-vitamin, a kalcium, a foszfor, a kálium, a nátrium, a magnézium, a vas, a réz, a cink mellett megtalálható benne a B1-, a B2-, a B3-, a B5-, a B6-vitamin, valamint a folsav és a biotin is. Javítja a szív- és érrendszer egészséget, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.
+1 tipp
Ha nem merünk vöröshagymát enni, mert tartunk a kellemetlen szagától, akkor próbáljuk ki, hogy elrágunk egy friss petrezselyemszárat!
Egyszerű és gyors házi savanyúság recept Fülöp Lilitől
A hagymafélék családjába sorolható a vöröshagyma mellett a metélőhagyma, a zöldhagyma, a fehérhagyma, a lilahagyma, a salottahagyma, a fokhagyma és a póréhagyma is. Különbség köztük nem jó tulajdonságaikban, pozitív hatásaikban van, hanem formájukban és ízvilágukban.
A fokhagymának például jellegzetes erős íze és illata van, míg Fülöp Lili receptjének alapja kevésbé csípős íze miatt pont a lilahagyma.
Savanyított hagyma – recept Fülöp Lilitől, az Európai Friss Csapat dietetikusától
Hozzávalók:
- 2 kisebb lilahagyma
- 2 csésze ecet
- 2 csésze víz
- 1/3 csésze cukor
- 2 evőkanál só
Először vékonyra felszeleteljük a hagymát, aztán közepes lángon egy kisebb fazékban felhevítjük az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót. Addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik (körülbelül 1 perc). Majd hagyjuk kicsit kihűlni a sóoldatot. Ezalatt tegyük egy üvegbe a felszeletelt hagymákat, és végül öntsük rá a kihűlt keveréket. Az üveget azután zárjuk le, hogy szobahőmérsékletűre hűlt, majd tegyük be a hűtőszekrénybe. Akkor lesz fogyasztható, ha a hagymák világos rózsaszínűek és puhák lesznek. Hűtőben így akár 2 hétig is eláll ez az egészséges és finom savanyúság, ami kitűnő húsok mellé, szendvicsekbe, de feldob egy isteni házi készítésű hamburgert is.
Ha szeretjük a különlegességeket, akkor kombinálhatjuk a hagymafajtákat: a lilahagyma mellé tehetünk vöröshagymát, fehérhagymát, vagy éppen fokhagymát, de ízlés szerint zöldfűszerekkel is feldobhatjuk a savanyúságunkat. Ha a csípőset szeretjük, akkor kipróbálhatjuk a receptet egy kis chilivel is!