„Egyél sárgarépát, hogy tudjál fütyülni!” – ez az a mondat, amit valószínűleg minden magyar gyerek hall életében néhányszor. Milyen érdekes, hogy tőlünk nyugatabbra viszont azt mondják, „egyél sárgarépát, hogy jól láss a sötétben!” Be kell látnunk, ennek a második változatnak több a valóságalapja, ugyanis füttyművésszel még nem igazán találkoztunk a répaevők között, a sárgarépa viszont igen gazdag béta-karotinban, amelyet szervezetünk képes A-vitaminná alakítani. Az A vitamin pedig szemünk, bőrünk egészségének megőrzésében rendkívül fontos szerepet játszik. Akad a sárgarépában egyéb vitamin is bőven: B1, B2, B6, C és K-vitamin is, továbbá kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, nátrium és folsav is. Szóval nincs mese, répát enni bizony kell, fütty-tudomány ide vagy oda! :-)
Kevesen tudjuk, hogy ez a növény Közép-Ázsiából származik, és onnan került át spanyol utazók jóvoltából Európába. Korábban csak fehér, sárga és lila répát ismertek, képzeljétek el, hogy a ma természetesnek számító narancssárga változatot holland kertészek nemesítették a királyi család tiszteletére. Magyarországon a XV. század óta ismert, és sokat fogyasztjuk nyersen, vagy főtt, párolt állapotban is.
Én egyébként is híve vagyok annak, hogy együnk színeket, így a narancssárga répának mindig ott a helye a zöldségeskosarunkban. Imádom nyersen is, salátákba is, és már csak azért is fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk, mert a karotintartalom segítségével még a szebb barnulásunkért sokat tehetünk. Természetesen a húsleves sem készülhet nélküle, de nálunk most az egyik nagy családi kedvenc a sárgarépa krémleves.
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db fehérrépa, vagy paszternák
- vaj és olaj
- leveskocka
- főzőtejszín
- só, szerecsendió, ízlés szerint curry vagy gyömbér
- pirírott tökmag, szezámmag, vagy szeletelt mandula, durvára darált dió
A sárgarépákat meghámozom, felkarikázom. Én fele-fele arányban vajat és olajat használok, ebben egy fej apróra vágott hagymát megpárolok, ezután a felkarikázott répákat is kicsit megfuttatom rajta. Ezután forró vízzel öntöm fel, amibe kerül még egy leveskocka is. A végén teszek még hozzá főzőtejszínt, azzal is főzöm még egy kicsit, és fűszerezem. Kevés kősó és szerecsendió finom aromát kölcsönöz neki, de nagyon pikáns és finom tud lenni egy kis reszelt gyömbérrel vagy curryporral ízesítve is. Amikor kész vagyok, összeturmixolom, esetleg magokat pirítok még a tetejére, tökmagot, szezámmagot, szeletelt mandulát, vagy durvára darált diót.
A recept letölthető itt: Sárgarépa krémleves
Jó étvágyat hozzá!
Puszi: Gabi