">

A fagyi dicsérete

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
gabi reka turkizHa emlékeztek, ezt tavaly nyáron már megtettük. Jókedvvel, bőséggel. Kommandóztunk városszerte, és betegre ettük magunkat finomabbnál finomabb fagyikkal. Hiszen a nyár végül is erről szól. Hűsölés minden lehetséges eszközzel. A fagylalt ráadásul egy olyan ősi találmány, amit állítólag már ötezer évvel korábban is készítettek Kínában. Hóból, tejből, gyümölcsléből, fűszerekből. Aztán a perzsák és arabok elhozták a Földközi-tenger mellé, ezúton is köszönjük nekik ezt a nemes tettet. Állítólag Hippokratész orvosságként is javallotta betegei számára, Nagy Sándor idején a csaták előtt élénkítőként szolgálták fel. Néró császár kedvence mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel készült. Később rájöttek, nem jeget kell a masszához keverni, hanem a fagylalt készítésére alkalmas edényt le kell hűteni. A világon az első fagyizót Párizsban nyitották meg, 1672-ben. Nekünk ma már hihetetlen, pláne a legutóbbi fagyitúránk után, ahol számtalan ízben kóstoltuk meg ezt a finomságot, hogy ebben az időben csak citromfagyit árultak. A legendák szerint e citromfagyi rajongója volt Voltaire, Rousseau, Diderot, sőt maga Napóleon császár is. Később bővült  a sor, és a század vége felé már 80 féle fagylalt és sorbet közül lehetett választani.

Magyarországon az 1700-as évek második felében jött divatba, a hideg nyalat, ahogy akkoriban nevezték. Kézi hajtású gépekben készült az édesség, amely aztán meg sem állt a mai napok diadalmenetéig. Nehéz ma már olyan ízeket megnevezni, amelyből nem készült fagylalt, így mi tavaly is találkoztunk homoktövis, camembert, cékla, tápióka, szarvasgomba, kecskesajt és minden egyéb ízesítésű “hideg nyalattal.” Persze kedvenceink továbbra is a kicsit hagyományosabb ízek maradtak, rafinált XXI. századi kombinációkban, joghurttal, gyömbérrel, vagy más fűszerekkel gazdagítva. Imádtuk, hogy ma már van rizstejjel vagy szójatejjel készülő, nyírfacukorral vagy steviával édesített változat is, így zártuk örökbe szívünkbe a Vári Cukrászdát is, ahová, még ha nem is esik utatokba, nyaranta egy látogatást igazán meleg szívvel ajánlunk.

A másik kedvenc helyünk ma már több ponton is üzemel városszerte, úgyhogy az a tippünk, hogy nyár ne teljen el Fragola Fagylaltozó meglátogatása nélkül sem. Higgyétek el, nem szabad kihagyni!

A héten további kánikulai napok elé nézünk, úgyhogy nincs más hátra, mint előre, a legközelebbi szuper fagyizó felé! Ennyi még diéta mellett is jár nekünk!
Puszi: Gabi és Réka