">

Klasszikusan modern – fagyikommandó a Gerbeaud-ban

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Ami jó, az jó. Ez régi nagy igazság. És ami nagyon jó, azon nem is biztos, hogy változtatni kell, vagy legalábbis úgy kell változtatni, hogy a jó még jobb, legfeljebb kicsit korszerűbb, modernebb maradjon. Budapest szívében, nemzedékek óta a legtutibb kávéház a Gerbeaud, amely immár 154 éve, azaz 1858 óta kényezteti az odajárókat. Hú, ha ebbe belegondol az ember! Szinte látjuk magunk előtt a XIX.század abroncsos szoknyáit, azt a kort, amikor fiatal hölgyek egyedül aztán biztosan sehová sem mehettek. A kávéházi kultúra eleinte amúgy is a férfiaknak kedvezett, hiszen az ő találkahelyük volt egy-egy felkapottabb hely, bár a Gerbeaud nem számított klasszikus kávéháznak, hanem inkább igazi, békebeli cukrászdának.

Azt talán kevesen tudjuk, hogy Genf mellett született a hely névadója, Emil Gerbeaud, aki házasulandó korba érve egy csokoládégyáros leányát vette feleségül. Ezután Németországban, Franciaországban és Angliában dolgozott több nagy cukrászüzletben, 1879-ben pedig Franciaországban, St. Étienne-ben nyitott üzletet. 1884-ben költözött Magyarországra és Kugler Henrik cukrászüzletéhez társult a budapesti Gizella téren, (ma Vörösmarty tér), ahol kávéházat nyitottak. 1886-ban az üzletet kisebb csokoládégyárral bővítette. A svájci édességbűvész az 1896. évi budapesti millenniumi kiállításon mutatta be saját fejlesztésű korszerű csokoládégyártási eljárását. Gerbeaud Emil később egész kis édességbirodalmat alakított ki, de a főhadiszállás mindig is a Vörösmarty téri cukrászda maradt. Bár a cukrászdát 1948-ban államosították és csak 1984-ben vette vissza a Gerbeaud nevet, ebben a köztes időben is így nevezte minden nosztalgiázó látogató.

Napjainkban a Gerbeaud pedig a teljes megújulás, frissesség jegyében éli mindennapjait, megőrizve természetesen minden klasszikus receptet, titkot, hagyományt. A Gerbeaud házi készítésű fagylaltjai kizárólag friss alapanyagokból készülnek, hagyományos főzött, pasztörizált eljárással, tej, tejszín, cukor és tojás felhasználásával. Mesterséges színezéket, adalék anyagot nem tartalmaznak. Csak kiváló minőségű anyagokat használnak, úgy mint a híres Valrhona kakaópor, mogyoró praliné, igazi kávé főzet, ceyloni fahéj vagy Bourbon vanília. A gyümölcs fagylaltjaik pedig aprított gyümölcspüréből és friss gyümölcsből készülnek. Hát csodáljátok, hogy miután már végigkommandóztuk a várost fagyiügyben, beálltunk egy kicsit a Gerbeaud oldalában lévő fagyispultba is elcsábulni?

Szóval, ha vágytok a házi édes tölcsér mandulás ropogására, az étcsoki és málna fagylalt lágy randevújára, akkor a következő belvárosi séta alkalmával mindenképpen kanyarodjatok a patinás hely irányába! Csodafinom fagyikat, szép nyári hétvégét nektek!

Puszi: Réka és Gabi