">

A fogaink nem mennek szabadságra
Nyár van. Nincs ovi, nincs iskola, nekünk felnőtteknek van pihenés, van szabadság. A gyerekeknek is nagyobb a szabadságuk, hiszen később kelnek, később fekszenek, megváltozik a napirend. Néha elmarad a fogmosás, vagy legalábbis nem olyan alaposan történik, mert egyszerűen lazább minden napunk. Közben pedig sok a fagyi, a vattacukor, a palacsinta, sok a savas gyümölcs. Úgyhogy nagy igazság, hogy mivel a fogaink nyáron sem mennek szabadságra, ugyanúgy, vagy még jobban kell ügyelni rájuk. Ha például elutazunk, ne csak egy fogkefét és fogkrémet dobjunk be a csomagunkba, hanem fogselymet és cukormentes rágógumit is vigyünk magunkkal. Így bárhol ér minket a fogmosás igénye, gyors megoldásként legalább egy rágóval tisztán tudjuk tartani fogainkat.

fogak nem mennek szabadságra

A nyárban természetesen szuperjó dolog, hogy sokkal több gyümölcsöt eszünk, viszont a gyümölcsök savassága a fogainkra ártalmas hatással lehet. Leginkább az ananász, alma, őszibarack és a narancs számítanak savas gyümölcsöknek, úgyhogy ezek fogyasztása után ajánlott egy alapos, soron kívüli fogmosás. A melegben, kirándulások alkalmával több folyadékot is iszunk, ami a fogak számára kifejezetten hasznos, hisz nem csak a szervezetünket hidratálja, de átmossa a szájüreget is, így segítve azt, hogy kevesebb baktérium rakódjon le fogainkon. Legjobb, ha tiszta vizet iszunk, és az is nagyon fontos, hogy gyerekeinket már kiskorban rászoktassuk, hogy szomjúság esetén ők is a víz mellett döntsenek. Egyébként nyáron azt a gyereket is könnyebben szoktatjuk rá a tiszta, szomjoltó víz kortyolgatására, aki év közben inkább csak az édes, cukrozott italokat fogadja el. Most itt az idő a változtatásra!

fogaink nyaron sem

Mindenkivel előfordul, hogy a nyaralás alatt elcsábul és olyan, nem kifejezetten egészséges ételeket is megenged magának, amiket egyébként nem tenne. “Rengeteg készételt, finomított és feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, és ezek közös jellemzője pedig a sok cukor. Az élelmiszeriparban szinte mindenbe cukrot tesznek, egyszerűen azért, mert az édes íztől mindent finomabbnak érzünk.  A fenti okok miatt gyakorlatilag bármit eszünk, szénhidrátbevitel történik, amely a fogszuvasodás kialakulásának egyik elsődleges oka. Ezekből az anyagokból a baktériumok melléktermékként savat képeznek, amely károsítja az alacsony pH-ra érzékeny fogfelszínt. A megoldás egyrészt minél több nyers, feldolgozatlan élelmiszer bevezetése az étrendünkbe, másrészt a cukormentes rágógumik használata az étkezések között.  Bár maga a rágó is alapvetően élvezeti cikk, a cukormentes rágóguminak közismerten jelentős és jótékony szerepe van a fogak tisztán tartásában és a szájhigiénia megőrzésében. Azon felül, hogy tisztítja a fogakat, kellemes leheletet biztosít, stimulálja a rágóizmokat, és segít a stressz oldásában is. Ha minden étkezés után cukormentes rágógumit rágunk, csökkentjük a lepedék lerakódásának esélyeit, hiszen a rágógumi rágása fokozza a nyálteremést, s ezzel javítja a száj öntisztulását” – mondja dr. Balsai Tamás, fogszakorvos. Úgyhogy nyaralásos bűnözés után is az a legjobb, ha előkapunk egy kedvünkre való cukormentes Orbitot és gyorssegélyt nyújtunk az elmaradt fogmosás helyett. Aztán persze a szálláshelyre érve jöhet a rendes fogmosás is!

Felnőttkorra már általában kialakul a stabil fogápolási szokásrendszerünk. A legtöbben el sem tudunk aludni fogmosás nélkül, de a fiataloknál a fesztiválozás, sátrazás, utazgatás időszakában sajnos megesik, hogy fogmosás nélkül térnek nyugovóra. Pedig kevés rosszabb dolog van a fogak egészsége szempontjából, mint egy teljes éjszakára rajtuk hagyni a lepedéket és a baktériumokat. Az utazgatások alkalmával is érdemes egy kis figyelmet fordítani szájhigiéniánkra. A lefekvés előtti utolsó órában ne fogyasszunk alkoholt, adjunk lehetőséget annak, hogy a szánkban kicsit visszaálljon a pH érték, s majd csak ezután vegyük kezünkbe fogkefénket. Javasolt annyit inni napközben is amennyitől jól érezzük magunkat, és ha nincs is lehetőségünk a fogmosásra, kapjuk elő cukormentes rágóguminkat. A rágó illata már önmagában közömbösíti a kellemetlen szagokat, de ami még fontosabb, hogy a fokozott nyálképződés miatt a baktériumok száma is csökken, mivel a nyál „átmossa” a szájüreget.

mentolos orbit

Aztán ahogy közeleg az ősz, érdemes beütemezni egy fogászati kontrollt is, hogy az őszi-téli szezon előtt ellenőriztessük fogaink állapotát. Mert a világra nem csak nyáron, de ősszel és télen is mosolyogni kell! További jótanácsokat itt találhattok: www.szajharmonia.hu