">

Tavaszi szájharmónia
Vannak témák, amelyek igazából egész évben aktuálisak. Mégis időnként más szempontból is lehet közelíteni, például akár nevelési célzatból is. Valószínűleg nem kevés anyuka van úgy vele, hogy a gyereknél közelharcokat kell vívni a rendszeres fogmosás érdekében. Bevethetjük a legvagányabb mesefigurás fogkefét, a hercegnős, vagy a dinós fogkrémet, a gyerek azért inkább nem szeretné ezt a dolgot, mint igen. Talán tavasszal egy újabb mesével könnyebb hatásos magyarázatot adni, hiszen tavasszal mindent alaposan kitakarítunk, felfrissítjük a lakást. Ilyenkor érdemes arról is beszélgetni a gyerekekkel, hogy tisztán tartani nem csak a környezetet, hanem saját külsőnket, és fogainkat is különösen érdemes.

mosolygo kisfiu

Természetesen a szájápolás, a fogmosás, a fogainkkal való törődés alapvetően nem szezonális jellegű tevékenység, hanem az év minden egyes napjára vonatkozó feladat, ahogyan ezt az Orbit által támogatott “Szájharmónia” kampány egész évben hangsúlyozza. A napi, sőt ideális esetben napi kétszeri fogmosás ma már szerencsére senkinek sem újdonság. Már az óvodás gyermekek is tudják, hogy erre szükség van a fogaink tisztán tartása érdekében. Általában egyébként nem is az oviban van cirkusz az ebéd utáni fogmosással, hanem otthon, ahol a gyerekek szívesen feszegetik a határokat. A szülőnek viszont e téren igen határozottnak kell lennie, de leginkább jó példát kell mutatnia. A rendszeres, legalább évente egyszeri fogászati ellenőrzés, és fogkő-eltávolítás szükségessége viszont sajnos még mindig nincs a köztudatban, sőt sok ember megrögzötten fél a fogorvossal való találkozástól, amit nagyon gyakran (és persze nagyon helytelenül!) gyermekeinkre is átragasztunk.  Gyakran szorulnak nagyobb kezelésre pácienesek a fogakra rakódott nagy mennyiségű fogkő miatt, és meglepődnek, amikor azt hallják, hogy ez az állapot bizony egyszerű fogkőleszedéssel megelőzhető lett volna.

A fogkő a fogakon megtapadó lepedékből képződik. Nagyon alapos fogtisztítással és a nyáltermelés növelésével – például sok folyadék és cukormentes rágógumi fogyasztása révén – csökkenthető a mennyisége, de fogorvosok megfigyelése alapján alig van olyan beteg, akinél az idő során egyáltalán ne jelenne meg, és sajnálatos módon egyre gyakrabban találkozni vele már a fiatalabb korosztálynál is. Ahogy dr. Balsai Tamás fogszakorvos mondja: „A fogkő gyakorlatilag egy baktériumtelep, ami ínygyulladást, és súlyosabb esetekben csontpusztulást okoz, így hosszú távon akár egyébként egészséges fogak elvesztéséhez is vezethet. Mondhatjuk, hogy a fogágybetegség ma már népbetegséggé vált; a vizsgálatok alapján a felnőtt lakosság közel 70%-ánál kimutatható a fogínyprobléma. Persze bizonyos mértékű fogágybetegség a korral is együtt jár, így ez részben természetes folyamat, de az íny állapotának optimális szinten tartása érdekében mindenkinek javaslom az évi rendszerességgel végzett fogkő-eltávolítást; aki pedig kifejezetten hajlamos a parodontális betegségekre, az orvos javaslata alapján még gyakrabban végeztesse el a tisztítást.”

tavaszi szajharmonia

Fontos, hogy a fogorvosi látogatást ne halogassuk a végtelenségig, így érdemes azt valamilyen időponthoz, eseményhez kötni. Több „nagy elhatározás” időszak van az év során (Újév, vagy a szabadságok után szeptember), viszont az az időszak, amikor testi megújulásra vágyunk, az kifejezetten a tavasz. Ha elhatározzuk, hogy minden tavasszal meglátogatjuk a fogorvost, elvégeztetjük a fogkőleszedést, és egyben átnézetjük a fogainkat, azt is megelőzhetjük, hogy pont a legrosszabbkor, a nyári szabadság alatt, esetleg külföldön törjön ránk a fogfájás. Gondos szülőként akkor járunk el helyesen, ha ezekre a fogászati ellenőrzésekre csemetéinket is magunkkal visszük, hiszen a fogorvoshoz szoktatást ideje korán, már kiskorban érdemes elkezdeni.

A szájhigiéniai problémák legnagyobb hányada lényegében magatartási betegség, mivel kialakulásában komoly szerepe van az életvitelnek, a táplálkozásnak, a rossz szokásoknak és a rendszeres ellenőrzés hiányának. Ezért is fontos, hogy jó példát mutassunk gyermekeinknek ezen a területen is, hiszen a későbbi problémákat sokkal könnyebb megelőzni, mint megoldani.

tavaszi fogtakaritas

Arról nem is beszélve, hogy a fogkő eltávolítása után a száj és a fogak sokkal tisztábbnak, sőt fehérebbnek tűnnek, így a napi kétszeri fogmosás és a cukormentes Orbit rágógumi használata mellett sokkal szebb, egészségesebb mosollyal nézhetünk a melegebb napok elébe. Aki pedig további hasznos tanácsokat szeretne olvasni, kattintson az alábbi oldalra: www.szajharmonia.hu