">

Legyen minél több mosolygó gyermek!
Május utolsó vasárnapja gyermeknap, ilyenkor még többet gondolunk a gyermekekre, elmerengünk azon, hogy mit tehetünk még értük, hogy egészségesebbek, boldogabbak legyenek. Ilyenkor persze programok sokaságával tudunk kedveskedni nekik, de ennél sokkal fontosabb, hogy egész évben figyeljünk az egészségükre is. A helyes, vitamindús táplálkozás mellett kiemelt fontosságú az is, hogy időben elkezdjük a helyes szájápolásra is tanítani őket. Már ahogy az első tejfogacskák megjelennek, fontos, hogy fogkefét adjunk a kis kezükbe, de leginkább segítsünk ebben. Óvodás kortól kezdve aztán a legtöbb kisgyerek megtanul maga is fogat mosni, de ekkor is fontos, hogy mutassunk példát, hogy mi magunk is naponta többször, lehetőség szerint minden étkezés után fogat mosunk, és nem csak úgy tessék-lássék, hanem alaposan. Egy jó fogmosás 3 percig tart, amelyben minden részére eljutunk a szánknak. Próbálkozhatunk különböző trükkökkel, azaz mérhetjük a fogmosás idejét homokórával, vagy stopperrel, sőt, vannak olyan telefonos applikációk, amelyek segítségével a gyerek figyelmét közben lekötjük valamilyen figurával, és ezért tovább hajlandó fogat mosni. De egyes hírek szerint már készül egy olyan okosóra is, amely kifejezetten figyelmezteti a gyerekeket arra, hogy eljött a fogmosás ideje. És persze azt is meg tudjuk tanítani a gyerekeknek, hogy legyen nálunk egy-egy csomag cukormentes Orbit, így a rágónk segítségével is tudunk egy instant szájápolást végezni, ha éppen úgy adódik a helyzet, hogy nem vagyunk a fogkefénk közelében.

Persze vannak olyan gyerekek, családok, ahol mindez sokkal nehezebben történhet meg. Ahol gond a mindennapi étkezés, sőt ahol a gyermekek kényszerűségből rövidebb-hosszabb ideig családon kívül nevelkednek, ott bizony nem a fogmosás és a szájhigiénia a legfontosabb kérdés. Illetve mégis, hiszen ha a mai gyermekek nem tanulnak meg vigyázni fogaik egészségére, felnőttként soha el nem múló problémákkal nézhetnek szembe. Az Orbit Szájharmónia kampánya pedig immár 3 éve azon dolgozik, hogy változtasson ezen, és segítsen a szájharmóniát megteremteni a legkülönbözőbb élethelyzetben élők számára is.

Az idei kampány május és június hónapban az SOS Gyermekfalvak lakóit támogatja. A szervezet célja, hogy gondozásukban a gyermekek szeretetben, biztonságban nőjenek fel nevelőszülői családokban, és kiegyensúlyozott, boldog felnőttekké váljanak. Magyarországon az SOS-falvakban 400 gyerek él, többségük elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége, betegsége vagy halála miatt került a gyermekfalvakba. A Gyermekmosoly kampányhoz fogorvos, pszichológus, bloggerek és celebek csatlakoztak, hogy segítsenek felhívni a figyelmet arra, hogy május-június hónapban  minden megvásárolt Orbit rágó árából 1 %-kal támogathatjuk az SOS Gyermekfalvakat.  Az akcióba az Auchan is bekapcsolódott, aki további 1%-kal járul hozzá a gyermekek mosolyához és önbizalmához minden náluk eladott rágó után. A kezdeményezés során összegyűlt összeget az SOS gyermekfalvak általános működési költségeik fedezésére, szájhigiéniai szűrésre és edukációra fordítják majd, biztosítva azt a hátteret, ami ahhoz kell, hogy minden náluk élő gyereknek minden nap oka legyen mosolyogni.

Az elmúlt három évben az Orbit több frontos támadást indított a szájhigiéniai edukáció területén, hogy elérjék elsődleges célkitűzésüket, a magyar lakosság szájápolási tudás szintjének javítását, száj-, és fogápolási attitűdjének, illetve rágózási szokásainak megváltoztatását. A www.szajharmonia.hu  oldalon a szájhigiéniával kapcsolatos ismeretterjesztő cikkek mellett olyan hasznos funkciók is segítik a felhasználókat, mint az országos „Fogorvoskereső” adatbázis, vagy a „Szakértő válaszol” menüpont, ahova bárki fordulhat személyes panaszával. Továbbá izgalmas játékokkal is bővült az oldal, ahol játszva tanulhatunk a szájápolásról, illetve az adományszámlálón nyomom követhetjük az SOS Gyermekfalvak számára befolyt összeget.

Minden csomag rágó segít megóvni gyermekeink mosolyát! Segítsünk mi is májusban és júniusban, vegyünk Orbit-rágót!