">

Rágózzunk és segítsünk!
Tudtátok, hogy a mosoly gyakran egy reflex? Ha valaki ránk mosolyog, pláne ha egy kisgyerekről van szó, képesek vagyunk automatikusan visszamosolyogni. És ez jó! Hiszen a mosoly csökkenti a stressz-szintünket és támogatja az immunrendszerünket is. Tehát mindenféleképpen jót teszünk magunknak, ha sokat mosolygunk, kamatostól meghálálja a dolgot a szánk felfelé görbülése. Nem beszélve a kedélyállapotunkról és mások kedélyállapotáról. Amúgy pedig a mosolygástól fiatalabbnak tűnünk, szóval nem kérdés, hogy ezt aztán bőven gyakorolnunk kell!

Éppen ezért, a magabiztos mosolyért fontos az, hogy a fogaink mindenkor rendben legyenek. És ha már mi felnőttek, képesek vagyunk figyelni arra, hogy a cukros ételek és üdítők fogyasztása növeli a fogszuvasodás veszélyét, akkor mindezt tovább kell, hogy adjuk a gyerekeinknek is. El kell magyaráznunk nekik, hogy a szuvasodást okozó baktériumok cukorral táplálkoznak, aztán lepedék formájában a fogunkhoz ragadnak és olyan savakat termelnek, melyek lassan elgyengítik a fogzománcot. A nyálunk viszont segít a káros anyagok eltávolításában és a folyamat semlegesítésében. Úgyhogy azonkívül, hogy gyakran fogat mosunk, rágózással is segíthetünk. A rágógumi-fogyasztás ugyanis szintén fokozza a nyáltermelést, ám fontos, hogy cukormentes márkát válasszunk, például az Orbitot.

Szülőként a mi felelősségünk amúgy, hogy figyeljünk arra, hogy a gyerek ne fogyasszon túl sok cukrot. Ez azért is fontos, mert a cukor függőséget okoz és így rossz irányba befolyásolhatja étkezési szokásainkat és ízpreferenciánkat is. Amúgy természetesen, ha a gyerek minden mást, zöldséget, gyümölcsöt, húst, halat szépen eszik, azaz elegendő tápértéket, rostot és vitamint bevisz a szervezetébe, nem kell, hogy teljesen eltiltsuk a cukortól, mert az is visszafelé sülhet el. Csak tanítsuk meg arra, hogy ezeket ne lefekvés előtt fogyassza, illetve, hogy minden egyes cukros étel és ital elfogyasztása után szánjon időt a fogai megtisztítására, akár fogmosással, akár rágózással.

Magyarországon amúgy nagyon sok a súlyproblémával küszködő, elhízott gyermek is, így azt is fontos észben tartani, hogy 100 g tejcsokoládéban majdnem annyi cukor van, mint 12 kockacukorban, egy liter üdítőben pedig 27 kockacukornak megfelelő mennyiség található. Ám a cukor olyan ételeben is megbújik, melyekről nem is gondolnánk, hogy tartalmazzák. Ilyen például a tészta, a mustár, a ketchup, a csemege uborka. Ezért a szülőknek érdemes minden élelmiszer cukortartalmát ellenőrizni, olyan természetességgel, mintha a lejárati dátumot néznék meg. Arra nyilvánvalóan törekedhetünk, hogy ha lehet, akkor legalább jó minőségű édességet, általunk sütött, egészséges hozzávalókból készült süteményt, magas kakaótartalmú csokoládét majszoljon, de egész nap nem állhatunk a gyerek mellett, ha már intézményekben tölti a napjait.

Mellette állhatunk viszont jó pár évig, amíg fogat mos. Trendi fogkefével, mesehősös fogkrémmel, matricákkal, ha kell applikációkkal is segíthetjük a fogmosás folyamatát, egészen addig, amíg a gyerekünk magától is tudja és betartja a szájhigiénai szabályokat. Egy alapos fogmosás legalább 2-3 perc legyen, és ha tehetjük, ismételjük ezt minden alkalommal étkezés után. Ha nem, akkor jöhet az Orbit segítségül.

Az Orbit egyébként azért is kedves szívünknek, mert minden évben gondol azokra a gyerekekre is, akiknek nem jut annyi szülői odafigyelés és gondoskodás, mint másoknak. Az SOS Gyermekfalvakban nevelkedő gyerekek szájhigiénai edukációja mellett igyekszik minél több anyagi támogatást is nyújtani, amelyhez azonban az is kell, hogy minél többen vegyünk Orbit rágógumit a kampányidőszakban. Amivel tehát sokan segíthetünk: minden, a Gyermekmosoly kampány során eladott Orbit termék árának 1 %-t az SOS Gyermekfalvaknak adományozzák a kampány ideje alatt, augusztus 23. és október 7. között. A befolyt összegből az ott élő gyermekeket támogatják. A nemes hagyomány immár harmadik éve folytatódik, álljunk mellé tehát minél többen, segítsünk mi is! Hogy minél több arcon legyen boldog a gyermekmosoly!

https://gyermekmosoly.orbit.hu/