">

Legyen boldog a gyermekmosoly!
Két ember között a legrövidebb út egy mosoly. Régi bölcsesség ez, és jól tesszük, ha minél előbb megpróbáljuk ezt megtanítani a gyerekeinknek is.  Bár tulajdonképpen nem is biztos, hogy tanítani kell, hiszen tudományosan bizonyított tény, hogy már magzati korban is mosolygunk, tehát igazából erre születünk. A kisgyerek mosolya a szülők legnagyobb öröme, és a szülők is mosollyal fejezik ki tetszésüket a csemeték felé. Felnőttként sem szabad a mosoly jelentőségét lebecsülni, hiszen a kapcsolatainkban is fontos szerepet tölthet be a mosolygás. Sokaknak a szeme is tud mosolyogni, sőt még a hangunkkal is tudunk mosolyt kifejezni, úgyhogy például telefonban is jól hallható, ha a másik fél elmosolyodik. A mosoly hidakat épít ismeretlenek között, elsimít konfliktusokat, megold helyzeteket, rokonszenvet ébreszt és jókedvre derít.

Éppen ezért nem tehetjük meg, hogy nem mosolygunk. Márpedig a mosoly csakis akkor lehet igazán szép, ha megfelelő szájhigiénia is társul hozzá. Ha szégyenkeznünk kell a fogaink miatt, akkor rejtegetjük őket és akkor nem nagyon merjük kivillantani mosolyunkat. Tudatos felnőttként nyilván lényegesen könnyebb a napi rendszeres szájápolásra rávenni magunkat, de éppen ilyen fontos, hogy a gyerekeinket időben megtanítsuk arra, hogy nem mindegy, mi rejtőzik – ez esetben szó szerint – a mosolyuk mögött. Ráadásul az egészséges fogazat, a szép mosoly növeli az önbizalmunkat, hát ki ne szeretne ilyen útravalót adni a gyermekének?

Egészen kis korban is érdemes már fokozott figyelmet szentelni a fogacskák állapotának. Hogy a gyermek szokja a fogorvosi rendelő légkörét, ne féljen a fogorvostól, érdemes minél kisebb korban elvinni már gyermekfogászatra, akár csak azért is, hogy az aktuális állapotot vizsgálják, vagy a jövőbeni kockázatokat felmérjék. A fogorvos minden bizonnyal el fogja mondani, amit úgyis tudunk: minél kevesebb cukros ételt, italt adjunk kisgyerekeinknek, és ha már adtunk, akkor szoktassuk rá őket a rendszeres fogmosásra. Járjunk jó példával elöl! Amúgy is az a fogorvosok ajánlása, hogy ha lehetséges, hatéves korig inkább a szülő mossa a gyerek fogát, hogy biztonsággal eltávolítsuk a szájból a baktériumokat. Hároméves kortól kezdve már próbálkozhat a gyerek önállóan is a fogmosással – bár őszintén szólva elég kevés csemete lelkesedik ezért eleinte -, de az ellenőrzés, a rásegítés mindenképpen a szülő feladata. Természetesen mindig ügyeljünk rá, hogy az életkornak megfelelő fogkrémet és fogkefét használjunk. Óvodás gyermekünket már megismertethetjük a cukormentes rágógumival is, és elmagyarázhatjuk annak értelmét, hogy ez óriási segítség lehet akkor, ha éppen nem tudunk fogat mosni, mert segít eltávolítani a fogaink közé ragadt ételmaradékokat, fokozza a nyáltermelést, ami segíti a normál PH helyreállítását a szájban, így megelőzi a fogszuvasodás kialakulását.

A gyerekeinkkel való törődés során gyakran nem is jut eszünkbe, hogy vannak olyan gyerekek, akik nehezebben vagy egyáltalán nem kapják meg ezt. Például senki sem figyel arra, hogy mosnak-e fogat, eljutnak-e fogászati vizsgálatra. Pedig minden gyermek megérdemli, hogy mosolyoghasson! Ezért támogatja az Orbit az SOS Gyermekfalvakat már harmadik éve Gyermekmosoly kampányán keresztül, mellyel nemcsak a megfelelő szájhigiéniára hívja fel a figyelmet, hanem az egészséges önbecsülést és a gyerekek személyes fejlődését is támogatja. Az Orbit a hátrányos helyzetű gyerekeket anyagilag is segíti. Az adomány teljes összegét idén is az SOS Gyermekfalvak karbantartására fordítják majd, ezenkívül fogápolási csomagokat, szájhigiéniai szűrést, és edukációs programokat is biztosítanak a gyermekek számára. Minden a Gyermekmosoly kampány során, augusztus 23. és október 7. között eladott Orbit termék árának 1 %-át az SOS Gyermekfalvaknak adományozzák.

Legyünk hát mi is részesei ennek a jó ügynek, vásároljunk Orbit-rágógumit, és támogassuk vele azoknak a gyermekeknek boldog és önfeledt mosolyát, akiknek a legnagyobb szükségük van rá! Ha pedig azt szeretnétek, hogy mások is tudjanak róla, osszátok meg #gyermekmosoly hashtaggel a közösségi oldalaitokon!

https://gyermekmosoly.orbit.hu/