">

Félelem nélkül a fogorvosnál




Vannak dolgok, amelyekkel nem vagyunk egyedül. Sokan érezzük magunkat hasonlóan. Ha össze kellene állítanunk egy listát azokról a dolgokról, amiket szívesen halogatunk, a fogászati vizsgálat minden bizonnyal sokunknál előkelő helyen végezne. Pedig ma már nincs semmi ok a félelemre, hiszen a modern fogászati kezeléseknél az injekción kívül nem érzünk más kellemetlenséget. Amúgy pedig szülőként még inkább felelősek vagyunk ezért a helyzetért.  Ugyebár irreális félelmeink leküzdésével nem csak magunknak teszünk jót, hanem jó példát mutatunk a gyerekeknek is, akik így a rendszeres fogászati ellenőrzést és kezelést ugyanolyan természetesnek érzik majd, mint a rendszeres hajmosást vagy a sportot. Megszokhattuk már, hogy a Szájharmónia kampány igyekszik sok olyan kérdésre választ adni, amely a helyes szájápolással, a gyerekek szájhigiéniára való neveléssel kapcsolatban felmerül, így most is Dr. Balsai Tamás fogszakorvos igyekszik megválaszolni a témával kapcsolatban felmerülő kérdéseket. 

 

Hogyan szokja meg a gyerek a fogászati rendelőt?

Ha a szülők életében helye van a rendszeres fogorvosi ellenőrzésnek, akkor ahhoz a gyermek is hozzászokik, magától értetődő lesz a számára, hogy elmegyünk megnézetni a fogainkat. Ilyen esetekben, ha a fogászati rendelőben nyitottak rá, érdemes magunkkal vinni a gyereket, és minden kényszer és nyomás nélkül javasolni neki, hogy maga is üljön be a székbe, hogy a fogorvos belenézhessen a szájába. A legtöbb fogorvos ilyen helyzetekre fel van készülve kisebb ajándékkal, matricával, így a fogászati látogatás pozitív élményt jelent majd a gyerek számára. Nagyon fontos, hogy a saját félelmeinket és fenntartásainkat ne ragasszuk át rá. Ha mi magunk komoly félelmekkel küzdünk a fogorvosnál, akkor a gyereket inkább más családtag vigye vizsgálatra, aki nyugodtan, higgadtan és természetesen tudja fogadni a fogászat légkörét.

Mit tehetünk azért, hogy a fogászati vizsgálat pusztán ellenőrzés maradjon?

Ahhoz, hogy a fogorvos a gyerek fogait a lehető legjobb állapotban találja, szükséges, hogy időben megtanítsuk a gyerekeknek a napi kétszeri fogmosás szokását és a helyes technikát.

A fogápolást gyakorlatilag az első néhány tejfog megjelenése után el lehet kezdeni. Az első években hasznos, ha a szülő mossa a gyermek fogát – gyengéden, körkörös mozdulatokkal letisztítva az összes fogfelszínt. Így érzik, tanulják meg a gyerekek a helyes mozdulatokat, és megszokják a tiszta fogak érzését. A legjobb, ha kisgyermekkorban kialakul az az igény, hogy este semmiképpen nem fekszünk le fogmosás nélkül, és a reggeli készülődéshez szintén rutinszerűen hozzátartozik a fogmosás. Számtalan színes, mintás gyermekfogkefe kapható, és a fogkrémek között is nagy a választék. Keressünk együtt olyat, amit a gyerek szívesen használ, és az ízét is szereti, ezzel is vonzóbbá tehetjük számukra a mindennapos fogápolást.

A fogmosások közötti időben, és édesség gyanánt is jó alternatíva a cukormentes rágógumi: édes íze miatt szeretik a gyerekek, de a cukorkákkal ellentétben nem károsítja a fogakat, sőt, számos előnyös hatása van. A rágógumi tisztítja a fogfelszínt, és serkenti a nyálképződést. A nyálnak jelentős védő és tisztító szerepe van a szájban: gyakorlatilag átmossa a fogakat, és a bővebb nyál a baktériumok számát is csökkenti.

Az elmúlt években egyre növekszik az igényesség és a tudatosság az egészséggel kapcsolatos dolgokban, az pedig természetes, hogy minden szülő igyekszik mindent megtenni, hogy a gyermeke egészséges és boldog életet élhessen. Fogorvosi szemszögből ennek fontos része az egészséges és ápolt fogazat, mely a táplálkozástól kezdve az önbizalmon át sok mindent befolyásol. A mindennapi döntéseinkben gondoljunk erre is, a következő három pillérre alapozva a fogak védelmét: a fogakra káros anyagok fogyasztásának csökkentése, a fogak megfelelő tisztítása és a rendszeres fogászati ellenőrzés.

De sajnos, sokan vannak, akiknél ez nem tud ilyen egyszerűen működni. Most viszont minden csomag rágó segít megóvni gyermekeink mosolyát!

Az Orbit idén május 1. és június 30. között újra széles körű társadalmi összefogásra szólít fel Gyermekmosoly kampányának keretében. Ugyanis minden ebben az időszakban megvásárolt Orbit rágó árának 1%-a az SOS Gyermekfalvakat támogatja. Ezáltal nem csak a saját, de a rászoruló gyermekek mosolyáért és önbizalmáért is tehetünk.

További információk itt:  www.szajharmonia.hu