">

A jó játék kreatív

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , ,
Szülőként gyakran gondolkodunk el azon, hogy vajon milyen is a jó játék. Mert rendben, azt általában mindannyian jól tudjuk, hogy a világ megismerésének, a kreativitásnak, az érzékelésnek, a szocializációnak, a tanulásnak legfontosabb eszköze a játék, s mint ilyen, a gyermekeinknek a fő foglalatossága lesz. Bár jó esetben azért egész életünkben megmarad a játék iránti igény és érdeklődés, azért a legintenzívebb, játékkal töltött időszak a gyermekek életében úgy 6-8 évre becsülhető. Ez idő alatt természetesen a játékok típusai a gyermek életkorától függően változnak: a gyakorló és utánzó játékok után jönnek az építő, majd a szerepjátékok, aztán jönnek a szabály- és versenyjátékok, az iskolában ezekhez társulnak a kör- és csapatjátékok, míg általában mindenki megérkezik a stratégiai játékok világába is. Persze nem minden gyermeknél ugyanabban a mértékben válik izgalmassá egyik-másik tevékenység, lehet más az érdeklődésük kisfiúknak, kislányoknak, de az biztos, hogy a játéknak döntő szerepe van gyermekünk fejlődésében.

Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen játékokkal vesszük körbe a csemetéinket. Ha már a kezdetektől fogva törekszünk arra, hogy igényes, ötletes, esztétikus játékokat adjunk a kezük ügyébe, akkor ezáltal egészen biztos, hogy a kreativitásuk mellett a vizuális világukat is fejleszthetjük. És ha a legjobbat akarjuk a gyermekünknek, akkor lássuk be, ez sem utolsó szempont.

Aki így gondolkodik, hamar rátalál a kreativjatek.hu webáruházra, és utána minden bizonnyal ellátogat a KreatívJáték óbudai főhadiszállására is. Családi vállalkozásból kanyarodott 2000-ben a cég a játékkereskedés felé, ekkor keresték meg a legendás, minőségi fajátékokat gyártó BRIO céget, hogy forgalmazhassák a termékeiket itthon. Ezt sok másik márka is követte, köztük az élethű miniatűr, kézzel festett állatfigurákat készítő Schleich és a kortárs grafikájú, egyedi fa- és társasjátékokat gyártó francia Janod az, amelyek mindenkit elvarázsolnak, gyerekeket és szüleiket egyaránt. Ezek mellett persze az összes fontos és népszerű játékgyártó termékeit megtalálhatjuk a kínálatban. Sok nagy kedvenc van, ezeket majd szép sorban bemutatjuk nektek, ilyenek például a Baker Ross, Melissa&Doug és Apli Kids márkájú kreatív készletek, amelyek segítségével könnyűszerrel kézműveskedhetünk otthon, fejlesztve a gyerek finommotorikai képességeit, képzelőerejét, kreatív alkotói énjét.

A játékok bemutatására szolgáló honlap 2011 óta egyre tökéletesebb webáruház formájában működik, a kicsiny bemutatóbolt pedig egy igazi játékparadicsom lett, a Bécsi úton. Szülőként mondjuk veszélyes a gyerekkel betérni együtt oda, de megsúgjuk, mi is teljesen elvarázsolódunk ennyi csudaklassz dolog láttán!

És nem csak vásárolni lehet beugrani, hanem időről időre szuper rendezvényekre is, most például éppen a május 6-i Anyák Napi kreatív délelőttön lesznek izgalmas dolgok. Délelőtt 10-13 óra között virágmagot lehet majd ültetni, magát a cserepet is ki lehet festeni és ujjlenyomat szívekkel díszíteni. Valamint az édesanyáknak a gyerkőcök készíthetnek Pixelhobby alapanyagból szívecskés és virágos kulcstartókat, minden alapanyagot a KreatívJáték biztosít,az érdeklődőknek csak az alkotókedvüket kell magukkal hozniuk.  A Pixelhobby egy szuper holland játék, amelynek zsenialitása abban rejlik, hogy fejleszti a finommotorika és a szem-kézkoordináció képességét. A pixelek kirakása segít a célirányos izmok használatában, hiszen minél kisebb izomrészek lefékezésére képes egy gyermek, annál fejlettebb a mozgása. Mindemellett a gondolkodást is serkenti, hiszen a képek alkotása során a gyerekek problémamegoldó képessége is fejlődik. A kirakandó kép összerakása során minden egyes elem új probléma elé állítja őket, így automatikusan elkezdenek koncentrálni az adott feladatra és a játék végezetével hihetetlen sikerélményt élnek át. 

Több játszóhely is lesz, így a BRIO fajátékaiból egy úgynevezett „játékkarám”, ahová ha beszabadulnak a gyerekek, nehéz lesz kicsalogatni őket. A lovas játszó asztalon a Schleich-figurákat lehet kipróbálni. És persze mindenki valamilyen apró ajándékkal, lufival, matricával távozhat.

Ha pedig esetleg úgy gondoljátok, hogy nálatok most nagyon sok a jó állapotú, ámde már nem használt játék és gyermekkönyv, ne habozzatok! Vigyétek el a KreatívJáték Bécsi úti áruházába május 18-ig és eljuttatják oda gyermeknapi meglepetésként, ahol nagyon fognak neki örülni: a Bolyai Gyermekotthon Központba. Hogy a játék öröme mindenkié lehessen!