">

Éljen a játék öröme!

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
A nyárban sok minden jó. Az is, hogy több időnk jut a gyerekeinkre odafigyelni, így talán többször és másképp ülünk le velük játszani. Mert ugye az mindannyiunknak egyértelmű, hogy a legjobb játék se ér semmit a gyereknek, ha anya vagy apa nem kuporodik oda egy kicsit játszani és kipróbálni a játékot? 

De milyen is a jó játék? Először is az, ami nem végzi 2 perc alatt a sarokban, hanem kicsit tartósabban leköti a gyereket. Többször is előkerül, nem az van, hogy ma kellett nagyon, de aztán soha többet. És hát leginkább valamilyen aktuális készséget, képességet fejleszt, valamire tanít, vagy éppenséggel szórakoztat. Ja, és nem árt, ha az egészséget is védi, azaz, ha lehet, ne legyen műanyag, hanem inkább természetes anyagból készüljön. Mondjuk fából. Ez alapvetően amúgy is a vesszőparipánk, így jót derültünk, amikor is felfedeztük a magyar kisvállalkozásként működő Vesszőparipa webáruházat. Az ötletgazdák, maguk is kisgyerekes szülőként mélyültek el a játékok ismeretében, és így bővült folyamatosan a kínálat. Csak olyan játékokat forgalmaznak, amelyek átmennek az ő minőségi szűrőjükön. Természetesen a választékban vannak mozgást és motoros készségeket fejlesztő játékok, zenét és hangot kiadó eszközök, babázás és vonatozás kellékei, építő- és társasjátékok, szerepjátékok hasznos kiegészítői. Az oldalon nagyon könnyű böngészni aszerint, hogy fiúnak vagy lánynak keresünk játékot, ünnepre, vagy éppen nyárra, szabadtérre, és külön kikereshetjük a natúr fajátékokat is.

Sok szülő meséli nevetve vagy éppen bosszankodva, hogy bár rengeteg játék veszi körül a gyereket, de mégis szívesebben játszik egy papírdobozzal vagy egy üres ásványvizes palackkal. Nyilván a gyermeki fantázia a dobozban és a palackban is lát valamit és nem is kell, hogy ezt elvegyük tőlük, de finoman irányíthatjuk azért a fejlődést és az érdeklődést. Egy a fontos: sose legyen egyszerre elöl túl sok játék! Inkább időről időre dobozoljunk be néhányat és dugjuk el pincébe-padlásra-felső polcra, majd egy-két hónap után cseréljük át a többivel, így a gyereknek esélyt adunk arra, hogy újra felfedezze azt, amit egyszer már félretett. Ha pedig azt szeretnénk, hogy valamelyik játék tartósabban lekösse, akkor üljünk mellé. A legkisebbekkel fedeztessük fel vele a formabedobót, építsünk együtt várat, próbáljuk ki együtt az autópályát és altassuk el közösen a játékbabát. Mutassuk meg, hogy működik a xilofon vagy a kasztanyetta, csodáljuk együtt a zenedobozt. Nyáron pedig igenis menjünk mi is egyet hintázni a gyerekkel, játsszunk a kertben együtt célbadobósat. Ahogy minden mást is szépen lassan tőlünk tanul meg a gyerekünk, a játék örömét is csakis a szülőtől fogja igazán megtanulni. Sokan követik el azt a hibát, hogy azt gondolják, elég odatenni a játékot a gyerek elé és mehetünk a dolgunkra, de ez nem így van. És amúgy meg: csodás dolog ám újra egy kicsit gyerekké válni és kipróbálni klassz dolgokat. Akár azért, mert a mi gyerekkorunkban is ez volt a menő, akár azért, mert akkor éppen még álmodni se mertünk volna ilyenről.

Mutatunk 3 – találomra kiválasztott – kedvencet, amit szívesen kipróbálnánk mi is!

Kisgyerekkel: ezt az állatos formabedobós kamiont imádjuk! Minden állatot a saját formalyukán keresztül lehet betenni a kamionba, majd ha már a maci, a zsiráf, oroszlán, tigris, majom, zebra és a víziló is a helyén van, indulhat a szállítás, hiszen húzható a kamion. Majd ha megérkezett, akkor a hátsó ajtó lenyitható és az állatkák elsétálhatnak szabadon. Az impozáns játék kiválóan fejleszti a motorikus készségeket. 

Óvodással:  nagyon szórakoztató és egyben figyelemre kényszerítő játék a pálcikás egyensúlyozó csacsi, amelyre 60 színes pálcikát kell felpakolni úgy, hogy ne potyogjanak le róla, és a csacsi se boruljon fel. Komoly koncentrálást igénylő, készségfejlesztő játék.

Iskolással: matektanuláshoz remek ötlet ez az állványos szorzótábla. Egy 30×30-as keretben átforgatható kockák segítségével haladhatunk az 1×1-től a 10×10 irányába oda-vissza. Szorozni tanulni nem olyan izgalmas, ám ez az eszköz hoz egy kis dinamikát a tanulásba, amely így voltaképpen játéknak is felfogható.

Hamarosan kipróbálunk még valami izgalmas dolgot, arról is beszámolunk nektek, addig nézzetek szét az oldalon ti is: https://www.vesszoparipa.hu/