">

A lemez két oldala

Szerző: Anyakanyar

Címkék: , , , , , , ,
gabireka_feherfeketeVannak olyan nevek, amelyek egészen biztosan mosolyt csalnak az arcunkra. Nem véletlen, hogy az illető hölgy, akire most éppen gondolunk, 1988-ban megkapta a megtisztelő Mosolyrend lovagja címet. Janikovszky Éváról van szó, akinek műveit generációk óta olvassák gyerekek és felnőttek nagy-nagy élvezettel és szeretettel. Valószínűleg kevés olyan család akad, ahol nincs otthon néhány Janikovszky Éva-kötet. 1957-ben jelent meg az első, majd pályája során közel harminc könyvet írt, műveit harmincöt nyelvre fordították le. BEK012_001A gyerekeknek szánt könyvei közül örök kedvenc például a Velem mindig történik valami, a szállóigévé vált Az úgy volt, a Kire ütött ez a gyerek? és persze a Málnaszörp és szalmaszál, amelyet az Égigérő fű címmel ismerhettünk meg a legendás tévéfilmből. Kamaszlányként szerintünk velünk együtt sokan ábrándoztak a Szalmaláng és az Aranyeső című pöttyös-csíkos regényeken, és a felnőttek számára írott művek között is van olyan, amely bármikor, bármilyen körülmények között újra élvezhető.

könyvboritóElég, ha annyit mondunk, A lemez két oldala. Ugye? Ahogy a kötet fülszavában fogalmaznak:  „Gyűjteményünk zene nélküli, pusztán szövegekből álló lemezeket tartalmaz, melyeknek emelkedő vagy lejtő dallamát egyedül az élőbeszéd sodra szabja meg. Szerzőjük mindig maga az előadó, s a hallgatóságot is ő választja meg. Hol ennek adja elő, hol annak. Van úgy, hogy ugyanannak, csak éppen egyszer ezt, másszor meg azt.”

A lemez egyik oldalán például ez áll: “Anyuka drága, én nem tudom, hányszor mondjam még, hogy végre megértse, hogy az én szekrényemben ne tessék turkálni, ne tessék nézelődni, az én holmimat nem kell rendbe rakni, nem kell összehajtogatni, nem kell újramosni, nem kell megvarrogatni, az én holmimat tessék békén hagyni! És azzal se fárassza magát anyuka, hogy kiválogassa, mire nincs szükségem, mit lehetne a Vargáné lányának adni, és mit lehetne kidobni. És hol van az a kis zöld tégely, ami itt volt a sálak alatt? Úristen, hát hogy lett volna üres?”

Ugye mennyire igaza van? Csakhogy ezeknek a lemezeknek van másik oldaluk is! És a másik oldalon más a szöveg is. De az előadó ugyanaz. Például:

“Lacika, hát hogy beszélsz te az anyáddal? Mi az, hogy mért turkálok a szekrényedben? Vedd tudomásul, édes fiam, hogy ha én egyszer végre rendet rakok helyetted ezen a szeméttelepen, akkor te nekem csak egyet mondhatsz: azt, hogy köszönöm szépen! Hogy dobtam volna ki azt a plakátot, amit egy hétig csináltatok, mikor azt se tudom, hol van?! Mit tudom én, hol vannak a fényképek, nem, nem voltak a nagy fémdobozban, mert abba belenéztem és abban nem volt semmi, de nehogy már rajtam keresd ezeket a limlomokat, inkább tartsál rendet, fiam!”

Egy nagyszerű kezdeményezés által Janikovszky 851x315ez a kitűnő könyv színházi adaptáció formájában is életre kelt, két remek kolléganőnk, Fullajtár Andrea és Horváth Lili előadásában. Ugye mondanunk sem kell, hogy ők is anyakanyarodnak már évek óta? Csakúgy, ahogyan az előadás megálmodója és színpadra állítója, ha úgy tetszik, aki a lemezt elővette, leporolta és feltette: Tollár Mónika, aki szintén anyuka. Ő készítette el a színpadi szövegváltozatot a tavalyi ősbemutatóra, amelyre az írónő születésnapján, április 23-án került sor. A hagyomány idén sem szakad meg, idén a tavalyinál jóval nagyobb nézőközönség előtt, a Marczi Közösségi Térben, igazi nagyszínházi közegben élvezhető a produkció.  Az abszolút szórakoztató színházi előadás magával ragadó stílusban szólítja meg a fanyar humor szerelmeseit. A „másfél óra nevetőizom tréning”-nek titulált Janikovszky-estet valójában minden felnőtt számára kötelezővé kéne tenni!

Fércmüvek JanikovszkyAmi pedig külön érdekesség, és az írónő iránti rajongás további bizonyítéka, hogy elkészült egy Janikovszky Éva-gyűrűkollekció is. Az alkotó Sebők Judit, aki a Fércművek nevű “játszerészet” tulajdonosa, aki hátrahagyva korábbi hivatását bőrök, textilek, filcek segítségével készít különleges, egyedi tárgyakat, így most háromféle Janikovszky Éva-gyűrű is kapható. Velem mindig történik valami, Jó nekem, De szép ez az élet. A gyűrűkről többet a Fércművek oldalán lehet megtudni, az április 23-i színházi előadásra pedig jegyek már vásárolhatók itt!

A lemez két oldala egészen biztosan kitűnő szórakozást nyújt majd számotokra, ha tehetitek, nézzétek meg! Sok szeretettel ajánljuk figyelmetekbe!

Puszi: Réka és Gabi