Lassan ugyan elérkezik az idő, amikor friss idénygyümölcsök sora csalogat bennünket a piacon, és akkor talán hajlamosak leszünk megfeledkezni az örök kedvencről, az almáról. De ilyenkor, még ha a pénztárcánk meg is engedné, hogy egy süteményre való epret vagy málnát vegyünk, higgyétek el, nem érdemes kísérletezni, mert ez az íz még nem az íz, amit keresünk és szeretünk. Úgyhogy gyors desszertötletként mi most ismét a klasszikus, megunhatatlan almás sütire gondolnánk, ezúttal egy kicsit másképp elkészítve. Az almás pite hagyományosan ugyebár linzertésztából készül, de készíthetünk almás muffint, kevert tésztából is. A rétes megint egy másik eset, és most mi a levelestésztához nyúltunk.
A levelestésztában az a jó, hogy bármikor lapulhat otthon 1-2 csomag a mélyhűtőben, és ha váratlan vendégek jönnek, vagy a családon hirtelen kitör az édességigény, csak előkapjuk és varázsolunk vele egy jót. Most is így történt, így készültek el muffintepsiben az almás kosárkák.
- 1 csomag leveles tészta
- 3-4 db nagyobb alma
- 5 dkg vaj
- 8-10 dkg nádcukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- vaníliakivonat
- őrölt fahéj
- kandírozott narancs
- szeletelt mandula
Az almákat meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, kevés citromlét facsarunk rá, hogy ne barnuljon meg.A levelestésztát kinyújtjuk, és 12 egyforma kockára vágjuk. Kibéleljük vele a muffintepsinket, ügyelve arra, hogy egy picit kilógjon, de azért ne érjenek össze a kosárkák. Közben egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és nádcukrot karamellizálunk benne. Ebbe beledobjuk az almakockákat, mehet rá a citromunk reszelt héja, egy jókora kanál őrölt fahéj és egy csomag vaníliáscukor, vagy még inkább egy kevés vaníliakivonat. Megpároljuk az almát, és dobunk még bele ízlés szerint kandírozott narancshéjat is. Ha nincs otthon, mazsolával is pótolhatjuk, és ha kimarad, az sem dráma.
Tudjátok, a mi receptjeinkre mindig az a jellemző, mi azt szeretjük, ha szabadon, elengedett kézzel, fantáziával, nem görcsölve lehet sütni-főzni. Ha kétszer nem lesz ugyanolyan a süti, sebaj! De azért általában mégis sikerül, hiszen aki szereti a fahéjat, az mindig bőkezű lesz vele, aki meg nem, az mindig ki fogja hagyni :-) De vissza a recepthez: az almatölteléket egyenletesen a kosárkákba halmozzuk, a tetejére pedig szeletelt mandulát szórunk. Mehet be a sütőbe, 180 fokon félóra alatt készre sül.
Illatos, kívül ropogós, belül krémes és ízes csoda lesz belőle. Próbáljátok ki, nem bánjátok meg!