">

Az egészség titka: tanuljunk a régiektől!
Régen minden más volt. Gyakran mondjuk és sok igazság van ebben. Gondoljunk csak arra, hogy mennyivel egészségesebben éltek őseink és mennyivel egészségesebben élnek azok a népcsoportok, amelyek közelebb maradtak a természethez, többet meg tudtak őrizni a korábbi életviteli és táplálkozási szokásokból.

„A természetes élet ma már csak emlék. A társadalom fejlődésével kevesebb lett a szabadidő, a mozgás mennyisége, megszűnt a nyugodt környezet. Megváltozott az étkezés tempója, megváltoztak a fogyasztói szokások” – kezdi Goda Gábor, aki termékfejlesztőként veti össze ezeket a tapasztalatokat modern biokémiai kutatások eredményeivel. –„Dédszüleink még 90 évesen kertet műveltek, állatokat gondoztak, ezáltal rendszeresen mozogtak és elsősorban saját maguk által megtermelt és elkészített ételeket fogyasztottak, zöldséget, gyümölcsöt, húst, sok fermentált élelmiszert. Alacsonyabb szénhidráttartalmú étkeket ettek, jóval több rostot és kevesebb cukrot. Ügyeltek arra, hogy egyenletesen biztosítsanak energiát szervezetüknek, ne terheljék le, bőséges reggeli, tartalmas ebéd könnyű vacsora, tízóraira és uzsonnára pedig tudatosan választottak gyorsan felszívódó energiaforrást, például gyümölcsöt. Szomorú tény, hogy ha ma megpróbálunk hasonló étrendet követni, akkor sem ugyanezt fogyasztjuk.”

Egy 50 éven keresztül folytatott kísérlet során a Gödöllői Agrártudományi Egyetem megvizsgálta, hogy 1960 óta miként változott meg a termesztett zöldségek, gyümölcsök és a tej hatóanyagtartalma. Az eredmény lesújtó volt: a talajt annyira kizsigereltük, hogy nincs már elegendő mikrotápanyag benne, így a táplálékként fogyasztott termények beltartalma lényegesen lecsökkent. Közvetlen környezetünk is alaposan megváltozott. A közlekedés káros anyag kibocsátása, rádióhullámok, mikrohullámok, sugárzások, oxidatív gázok, füst, korom és a mindezek hatására megnövekedett UV-sugárzás terheli szervezetünket, nem beszélve az önként vállalt veszélyekről: dohányzás, alkohol, mesterséges élelmiszerek, tartósítószerek. Mindehhez kevesebb mozgás, kevesebb pihentető alvás és sok stresszfaktor társul, így azt lehet mondani, hogy az elmúlt 100 évben szinte minden megváltozott körülöttünk. Ez a változás pedig magával hozta azokat a generációs betegségeket, amelyek ma nagyon sok embert érintenek. Emésztési probléma, lelassult anyagcsere, puffadás, székrekedés, indokolatlan allergiák, intoleranciák.

„Ahhoz, hogy megfelelő megoldást tudjunk javasolni korunk szinte mindenkit érintő problémájára, komplex megoldást kellett találnunk” – folytatja Goda Gábor. –„Meg kellett néznünk, hogy lehet a szervezet rendszereit egyensúlyba hozni és mindennel ellátni, hogy optimálisan működhessen. Négy fontos pontot jelöltünk ki, amelyek miatt az egyensúly kibillenhet az egészséges működésből. Mindazok a hatóanyagok, amelyek egymás hatását erősíthetik ebben a folyamatban, a Toman Balance Novum termékcsomagban találkoznak össze.”

Ez a négy fontos pont pedig a következő:

  1. Megfelelő emésztés – Ahhoz, hogy az elfogyasztott táplálékból minél több építő anyag és energia hasznosuljon, és az emésztés első fázisa biztosított legyen, enzimekre van szükségünk, melyek olyan nélkülözhetetlen vegyületek, amelyek fehérjéket, szénhidrátokat, rostokat és zsírokat bontanak le.
  2. A bélflóra egészsége A bélflóra összetétele minden embernél különböző, kb. 80 %-ban találhatóak csak azonos törzsek, ezek lactobacillusok és bifidobaktériumok. Ha ezek egyensúlyban vannak, akkor jól működik a szervezet, de ha ez az összetétel felborul. különböző problémákkal kell szembenéznünk. Bőrkiütések, autoimmun betegségek és számos további gond forrása lehet, ha nem megfelelő állapotban tartjuk a bélflóránkat.
  3. Rostokban gazdag táplálkozás – a bélflóra tökéletes állapotához megfelelő víztartalmat kell biztosítani, ehhez pedig elengedhetetlenek a rostok, amelyek a jó baktériumok tápanyagául és lakhelyéül is szolgálnak. Ha megfelelő mennyiségű rostot fogyasztunk, az gátolja a cukrok gyors felszívódását, amelytől elszaporodhat például a candida baktérium, amely puffadáshoz, gázosodáshoz, görcsökhöz vezethet.
  4. Esszenciális katalizátorok – az emésztés folyamata során szervezetünk törekszik rá, hogy minden olyan anyaghoz hozzájusson, amely a működéséhez szükséges. Ilyenek az ásványi anyagok, azaz a mikro-, makro- és nyomelemek, a vitaminok, esszenciális zsírsavak és aminosavak. Utóbbi kettő pótlása könnyebb, de nagyon sok ásványi anyag van, amelyet naponta kell pótolnunk: vas, réz, cink, króm, jód, szelén, molibdén, mangán, kálium, magnézium, foszfor. Ha tehát hiány áll fenn, akkor valamelyik ezek közül nem, vagy nem megfelelően fog lezajlani, amely egészségügyi problémák megjelenéséhez vezethet.

Az egészség titka tehát nem más, mint szervezetünk külső-belső egyensúlya, őrizzük meg, tanuljunk a régiektől!